i LUV u, u LUV me

He celebrates the teachers

blk umah ptg semlm, Umar kabo ke aku, “Ummie, Along nk bawak hadiah utk teacher. Semua orang bagi hadiah. Nak bagi teacher hari Khamis.”

“Khamis? Esok? Semua teacher ke Long?”

“Taaak. Teacher Eija jer. Teacher kelas Puffin.”

“Along nak bagi teacher ape?”

“Entah. Ehhmm, Ummieee, bagi cawan pun boleh. Teacher suka cawan.”

Hahahaha. Sape ntoh btau dia teacher dia suka cawan. But still it is a gud idea sbb aku buntu nk bg ape. Esok je meh. Klu lusa leh lg usaha cari atau buat ape yg patut. Klu ikut Chor, lnsg xyah bg hadiah katanya. Dah last minute gini, mana nk cari kan. Tapi pk balik, kesian la kat Umar klu kwn2 yg lain bawak hadiah, dia xbwk pape. Xke patah hati hero tuh. Hehehe.

Maka, berfikirlah omak eh hadiah ape nk bawak ke teacher dia hari ni. Umar asek dok tanya2 hadiah ape nk bagi smpikan bila aku tanya, “Along nak bawak bekal ape esok?” – soalan rutin setiap mlm. “Ape ye?”. “Ummie buat nasi goreng la, nak?”. Hero ni pulak antara dengar ngan tidak ape yg aku tanya sbb dia lebih tertumpu pada citer kat tv. “Long, ummie buat nasi goreng ye?”. “Nasi goreng? Nak bg teacher?”

Hahahahaha. See, mmg dlm kepala dia dok tingat psal hadiah utk teacher je. Bende lain, gone with the wind!

Dari mug ke bekas tupperware ke itu ke ini. At last tingat masih ada skek lg kek oren dlm fridge. Hehehe. Oklah tu kan? What i had in mine was to reuse the idea of putting cake in a jar or glass just like what i did utk hantaran kek masa pacik Izam bertunang hr tuh. I believe the teacher must be very surprise to have such cake serves like that. Nak makan kalu, kena cedok pkai sudu ok.

Cut the cake according to saiz bekas. Then divide the cake into 2 layers. put d 1st layer of cake inside. spread the cream cheese frosting on top of it. Then put the 2nd layer of cake. Later, spread the cream cheese again. Kaedahnye gitulah. Suppose jd cam gambo bawah nie;

Ini RVC. Yang Umar bawak hari ni, BOC-blended orange cake.:)

Pagi ni bila dia bgn, aku btau dia hadiah utk teacher ada dlm beg. Senyum hero tuh bila aku kata gitu.

Bila anak da mula sekolah nie, nak xnak kena alert lah ngan hari2 spesel gini. Dulu alert sekejap bila diri ini masih belajar. Pastu dah mula keje, alert gitu2 je la. Ler ni kena alert blk bila Umar da mula sekolah.

Advertisements

May 19, 2011 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Kek Carrot & Kek Oren

ahad lepas, terasa2 mcm nk buat pencuci mulut skek. hati kata, buat carrot cake lah sbb mcm da lama giler xmerasa such cake. prepare punye prepare. menunggu punye menunggu. kek pun masak. tgk luar dah cantik sgt dah. sapulah cream cheese frosting bagai kat atas kek tuh. bila dingap, umang aiiiii. manis ya amat!! camno leh melampau bona manihnyo ni? kek pulak supposed moist elok je tp jd kering amat.

cek punye cek, rasanya silap pd SRF yg digunapkai. da expired maaa. alahaiii. ke tong smph la jwbnye kek ni. cream cheese frosting masih ada bakinye. byk lg dlm peti ais tuh. sib baik ikut kata hati yg kata xyah sapu semua cheese atas carrot cake tuh. simpan utk hero2 ratah. ye, hero2 kecil di umah ni sgt suka akan cream cheese. bg semangkuk, licin sekejap je depa makan.

pk punye pk, terasa nk buat cake oren plak. merata blog masakan dok tayang blended orange cake kan. aku pun cuba skali. hasilnye, marvellous aa. wangi semerbak dapurku ptg tuh.

sgt moist. cuma klu pkai oren yg lebih branded (hehehe. aku pkai oren cap ayam. xde label pun. oren sunkist tu oren branded ye), rasa masam manis tu mesti kau-kau punye. chor pulak request letak kacang dlm adunan kek, huiii aiii. sedap sungguh menikmati kek ni. ado pulak frosting lebih dr carrot kek xjadik semlm, sapu jugak atas tuh. kali ni sapu kasik tebal skek. ish ish. makngah xtingin ke? hehehe

Ali n Abah eh, mmg depa suka betul kek nie. xsangka jd hit plak. a slice after another. suka tgk depa mkn. cuma Umar je main tipu skek.

Ummie, Along nk kek?

Nah. Makan habis tau.

Ok.

Few minutes later, Ummie, Along dah kenyang.

Bila tgk piringnye, frosting part mmg licin licau dia mkn. tp separuh kek yg belah bawah tu dia tinggal. Dia ni mmg tau. Kalu bagi kek yg ada cheese, part cheese je dia mkn. yg lain dia tinggal. mcm jugak masa buat Red Velvet Cake hari tuh. He ate cheese yg kat tgh n atas kek je. part lain dia pass kat org lain. Siap leh mintak2 cheese dr org lain lg.

Next time boleh wat lg la kot. sonang bona caranye. sume masuk blender (mcm nama keknye). then mix ngan tepung. jadilah adunan kek yg bleh terus dibakar.

May 18, 2011 Posted by | Uncategorized | 6 Comments

His games day

Games Day - 14 May 2011

hari yg Umar tunggu2 akhirnye tiba jua. 1st time nk bersukan ni. semangat sgt2 dia hari tuh.

“Along masuk sukan ape?”

“Along masuk sukan kat school la.”

Puas ditanya tapi xpenah dpt jwpan yg betul dr Umar. Sudahnye kami tunggu jelah sukan ape benonye yg hero kami ni join. Rupenye ini hah.

lari-padankan puzzle-lari-cari bola kaler red-lari-letak bola dlm bakul-pusing kon-lari ke garis akhir

.

Dalam masa bebudak sibuk bermain, penonton sibuk bersorak, tetiba nampak…

.

Abah eh selamba ke tgh gelanggang dgn Ali yg sdg lena di dukungan. Abah eh menjenguk Umar di kem Red Team.

Sukahati dia je kan? Bukan takat di situ jer, dikendongnye Ali ke tepi gelanggang pulok. kekekeke.

Ali diusung ke tepi speaker. Adoiiilaa

Red Team won the 2nd place for RSK Games Day 2011.

.

* * it’s ok,it’s alright, come on RED TEAM fight fight fight! **

May 17, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

2 hari ini

2 hari ni kami satu keluarga berkampung di rumah mak di ampang. abah eh kena turun site di ampang. alang2, baik berulang alik dr umah mak aje. ummie eh no hal. dr umah mak nk ke opis 2 hari ni, ok aje. cume Umarlah kena ponteng sekolah 2 hari ni – Selasa & Rabu.

.

hari senin ptg ari tuh, lepas dia abih rehearsal sukan, btau teacher dia Umar xkn dtg sekolah 2 hari sbb ikut abah outstation. bila ponteng sekolah ni, makna kata Umar pun ponteng sport training utk red team dia jugak. kekeke. sib baik 2 hari je xdtg. kamis & jumaat sok, practice betul2 ek Long. ada 2 hari b4 sport daynye.

.

makanye, bersilatlah nenek dgn 2 org cucu sepjg 2 hari ini. Umar oklah. dah cerdik serba serbi. xbape nk dirisaukan sgt. Ali tu je yg manja kedidi skek. manja2 pun, dianye angin kus-kus, umang aiiii!! bisa buat kita yg geram ngan muka comelnye tu jadi geram nak menampo sbb pe’elnye tau.

.

nenek, Ali nak main game.

nenek, Ali nak dukung.

nenek, Ali nak basuh tgn.

nenek, Ali nak air masak.

itu nenek. ini nenek. aku rasa 2 hari ini pasti neneknye letih ya amat melayan cucu sorg nie. ape yg dia nak. selagi xdpt, jgn harap dia akan tenang gitu je. selagi xdpt, dia akan terus meragam.

.

penah baru ni, masa nk blk kg perak, kami baru je mula perjlnan balik lepas stop by rnr nilai for bfast. sume org masuk kete then tutup pintu. tetiba Ali ni melalak. pujuk gitu xkena. pujuk gini xkena. then baru aku terpk yg mamat ni mesti nk tutup sndiri pintu ketenye. apatah lagi dia tgk Along dia bleh tutup pintu kete sndiri, kenape dia xbleh. so, terpksa aku mintak abah eh benti kejap kat tepi hiway just to give him a chance to close the door himself.

.

betullah! we stopped, opened the door, & let he closed the door by himself, terus dia senyum n duduk elok je kat blkg tuh. hampeh tullah budak nie. geram je tau. ini yg aku kata td, dari geram yg +ve terus jadi geram yg -ve. ish. xbaik, xbaik.

.

apepun, mak, thanx for these 2 days. sori aa sbb kami celebrate hari ibu dgn membawa cucu2 aktif nie utk duduk bersama sekejap. bukan cucu2 je, ngan makpak dia sekali duduk kejap kat umah mak. hehehe. mesti mak xbetah duduk n letih bermain dgn cucu2 utk 2 hari ni kan? kekekeke. thanx again 4 everything. love you 4 eva. selamat hari ibu jua..;)..

.

.

p/s: 470510-03-5585…Abah’s ic no…yesterday was his birthday…Al-Fatihah!

May 11, 2011 Posted by | Uncategorized | 5 Comments