i LUV u, u LUV me

Balloon fiesta n hotel

“Abah, boleh Umar naik ‘bilun’, tak?”

 

was at hot air balloon fiesta last friday & saturday. saje bwk hero2 p tgk belon2 yg besaq. jumaat petang & sabtu pagi. abih berfiesta, bertolak terus ke ipoh utk hadir kenduri kawen kwn chor plak esoknye.

“ye ye. kita nk tido otel!”

excited dia bila diberitau yg kami akan bermlm di hotel di ipoh.

budak sebesar ini xsusah nk pleasekan hatinye. bende yg kita rasa simple & xde mende pun, bg dia, something big n full of excitement.

March 22, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Tokey Plumeria

I met Tokey Plumeria Malaysia (K.Esah dearie) jap td @ UPM. Benarnye p jupe dia sbb nk amek Plumeria yg aku da lama kepingin, Plumeria Maung Pani. Kebetulan K.Esah ada meeting di UPM, dia bwk skali pokok ni sbb nk pos syg plak katanya sbb da ada bunga. Takut rosak je. Sebelum ni da pernah beli plumeria ID yg sama tp bleh mati plak lepas alih ke pasu. Kecik hati kejap.

Skrg ni da ada 4 jenis plumeria kat umah; Maung Pani (Pale Purple), Sweet Peach (Pink+Peach), Gammam (Oren) & baru semai dari benih, Mai Thai (Purple). Ikut hati, nk kumpul lg tp pk2 blk, aku bukan ada tanah luas pun smpi nk kumpul byk jenis plumeria tu. K.Esah tu lain. Dia mmg ada ladang. Mmg ada nurseri. She’s an engineer cum garderner. Tabik tul aku dgn org gini.

Papepun, harap2nye, Maung Pani ni idup subur kat umah 437 nie. I’Allah.

March 17, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

Orait, bebeh!

“Ummie, along nk keropok nie.”

Dia keluarkan bungkusan keropok dari peti ais dan, “Along letak sini dulu ye. Nanti ummie masak ye. Along nak makan.”

Aku yg tgh sibuk mencuci pinggan mangkuk, “Orait, bebeh!” (Ala-ala rock skek aku balas)

Tetiba dia tepuk peha aku, “Janganlah panggil bebeh. Panggillah along.”

“Kenapa xleh panggil bebeh?”

“Nanti Allah marah kang.”

Opppssssss!!. Padan muka ummie kena bahasa ngan anak sendiri.

March 16, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Lalalitamplom

Anak bujang yg sorg ni da ada drama feveret selain kartun.

Drama Bujang Sepah. Kol 1030 mlm setiap rabu. Kalu dia xngantuk lg time tuh, mmg dia akan layan citer ni smpi abih.

Cam mlm td, Chor masuk tido awal sbb katanye nk bgn awal pg sok nk layan bola (sudahnye? kol 530 br nak bangkit. hahaha). Aku pun bajet nk masuk tido jugaklah since mata pun da ala2 nk terkatup.

“Long, jomlah masuk tido. Ummie da ngantuk nie”

“Along xnak tido lg. Along nk tgk citer nie. Ummie temanlah”, mmg semangat betul dia bgn duduk elok je atas sofa bila citer Sepah nie mula. Sebelum tu punyelah mata da kuyu bagai, siap terbaring elok je atas sofa tuh. Bleh gelak2 lg bila ada part lawak.

“Oklah. Along tgk dulu smpi abih. Da abih nnt kejut ummie.”

“Ok”

Aku terus tido je dpn tv. Tak lama lps tuh…

“Ummie, ummie, along da tutup tv. latalitamplom da abih”, siap tunjuk kt aku dia tekan2 remote ctrl tuh.

Waahh, mmg betullah anak bujang ku ini. kol 1130 baru dia kejut aku. Mmg tarak tipu punye dia melayan citer Sepah nie.

March 11, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

MJ

Perasan atau tidak, baru2 ini ada iklan baru kt tv yg pkai tagline ‘malam jumaat’. Umar tetiba je tanya kat aku, “Ummie, kenapa org tu ckp Jumaat?

Huh..?

Aku jawab, “Sebab hari tu hari Jumaat. Sebab tu dia ckp gitu.”

Aku bajet dia puas hatilah ngan jwpn yg diberi sbb soalan dia abih kat situ jer. Besenye klu dia  masih xpuas hati, dia akan terus bertanya dan bertanya dan bertanya.

Lega!

Cuma itulah. Iklan tu mcm ntah ape2. Xde motif lain ke? Bahaya pada budak2 yg masih bersih minda nie.

March 9, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment