i LUV u, u LUV me

UMMH vs. MHMS

esok cuti umum. tahniah pd skuad harimau malaya yg betul2 mengaum kali ini. dpt juga penyokong2 cuti  umum akhir tahun 2010.

esok jugak sepatutnye 1st day Umar nk ke sekolah tapi bila da cuti ni, xtau lg ape cer. Chor kata nnt dia tepon cikgu juli(ana banos) tanya status ttg hari esok.

klu esok sesi tu xjadi, makanye akan berterusan la kami di rumah melihat Umar memakai2 kasut sekolahnye yg (masih) putih itu. sejak dibelikan kasut itu last sunday, setiap hari (tanpa gagal) dia mesti pakai kasut tu dgn stokin2 skali (smpikan stokin yg elok da berbulu2 jdnye). ke hulu ke hilir dlm rumah. diikuti si ‘parrot’ Ali yg membontoti alongnye dlm rumah tu. tapi hanya dgn berstokin. kami xbelikan dia kasut pun. sib baik Ali ok je dgn stokin tuh.

ptg semlm Umar minta nk pkai di luar smbil main bubble dgn anak jiran sebelah tapi aku xbg. takut belum pape da hitam legam plak. maka dihadkan pentas peragaan kasut hanya dlm rumah shj. jadilah long,kan? nnt da mula hari sekolah, merasalah kasut tu berpijak pd tanah.

hari2 terakhir sebelum Umar masuk sekolah nie, labelling utk brg2 dia masih xbuat2 jugak. cikgu juli(ana banos) da pesan suh labelkan kasut & brg2 lain juga. aku ingat since aku ada byk character button, bleh lah jahit atas kasut umar yg (masih) putih itu. tapi Chor cdg labelkan aje dgn UMMH bersempena dgn nama Umar dan abah eh. & juga bg meneruskan tradisi abah eh yg satu masa dulu pkai label MHMS.

ecewaahh..bolehlah gitu. aku ni nk menjahit pendekkan kaki suar dan lengan bj Umar pun masih xterbuat2 lg smpi hr ini, ada hati nk jahitkn butang plak pd kasut dia. kekekeke.

sedar diri, sedar diri wahai ummu Umar..;)

oh, cikgu juli(ana banos) mengesahkan kelas orientasi esok bakal berjalan spt biasa. at last ada rezeki Umar nk pkai kasut putih itu di luar rumah. he is really counting the days to school. sgt2 excited gituh.

moga anak ummie abah yg encem sepet (mcm keeper harimau malaya..eceh) ini berjaya di dunia & akhirat hndknye..amin!!

p/s: semlm ada satu ketika pengulas sukan mention psl goalkeeper & kelantan..then Umar tanya, “Ummie, kelantan tu ape?”. “Kelantan tu NEGERI. Mcm Along skrg ni duduk kat mana?”. “Kat seremban 3”. “Ok. Seremban 3 tu kat NEGERI SEMBILAN. Mcm Iqbal (his cousin) dia duduk kat mana?”. “Iqbal duduk kat kg lah”, penuh konfiden menjawab. “Betullah Iqbal duduk kat kg tapi kg dia mana? kat NEGERI KELANTAN. itulah yg org tv tu ckp td”. “Ook, negeri rupenye”

I  bet he dont really get the idea of what is negeri all about. tp blehlah wat pengenalan. next time kita belajar lg ye, long?

Advertisements

December 30, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

His 1st…p.a.s.s.p.o.r.t.p.h.o.t.o.

ok dik. berdiri atas bangku tuh.

pandang depan. pandang camera ni.

angkat skek muka.

tunduk skek.

*giggle* angkat skekkk je.

ok. done!

 

 

1st time bawak Umar pergi amek gamba pasport kat kedai semlm. Klu ikut kata Chor, “kita amek je sndiri then adjust to fit pasport size. pastu kita hantar je la print”. Ish! xbest la gituh. I want it to be in a proper way. Let d expert does it. (Padahal kat kdai gambar le ni pun, depa pkai the same digi camera yg comel tuh. Cuma they have blue background yg menampakkan gambar tu formal pasport pic je)

Ahhaaaiii. Anak aku da nk sekolah da. Da ada gambo pasport sndiri daa…..

December 14, 2010 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

Hari Ahad Hero2

Ummie tinggal hanya dgn dua hero ni aje. Abah keluar repair motor ngan Ayah-Ngah nye.

Hero2 bermain Play-Doh lepas bfast & mandi pg ini. Hero sepet tukang ‘gunting’ kasik halus setiap Play-Doh. Hero ketot tukang sepah2kan atas tikar. Play-Doh kaler merah, kuning & putih dah disatukan jd warna warni. Siap dipijak2. Maka berwarna warni jugaklah tikar umminye. Pasrah.

Tapi bila da puas ‘main’, msg2 ngelat dr tlg kemas. Hero sepet cakap, “Ummie, tlglah. Along da penat. Along nk tidolah ummie.”

Geram x dgr? Da bersepah bagai pastu nk ignore gitu je?

“Baik Along kemas skrg atau Ummie campak the whole set kat semak blkg rumah”

“Ummie, xbaik cakap camtu”

Ook. Pndai plak dia bahasakan Ummie dia nie. At last, melihatkan hero sepet yg mcm xikhlas je mengutip setiap cebisan Play-Doh ke dlm bekasnye (setiap cebisan tu pelan2 dia kutip tau. kita yg tgk ni naik tensen bila dia buat keje slow2 gituh) & hero ketot yg lnsg xnak membantu Alongnnye, Ummie pun memvolunteerkan diri menolong smbil mulut xbenti bebel. Huh! Penat tau.

“Ali, tlg Along kemas nie!”

“Xnak”, his feveret word nowadays. Geram je dgr. Tapiii, walau dia kata xnak, he still helps. Tlg kutip bende2 yg besar msk kotak mcm acuan aiskrim, gunting, mangkuk aiskrim etc je la pun.

Habih mengemas, time to mkn nasik. Selesai mkn nasik, mintak izin nk main puzzle plak dah.

Bersepah lg tikar dgn 60 kepingan puzzle plak kali ini. Ali mmg fail lg bab nk menyusun semua nie. Umar je yg nmpk ok walaupun selepas 2,3 kali trial dia fed-up bila dicantum2 aku asek kata salah je. So, he gave up & that’s it. Terus xmo main & xmo kemas blk msk kotak.

Sekali lagi, “Baik Along kemas balik. Kang Ali kepak2kan, lnsg xleh main da”

“Tapiiii, Along penat.”

“Kemas skrg atau Ummie campak semua kat semak blkg tu.”

“Yelah yelah. Ummie niiii. Xbaik cakap mcm tuh”

Ummie dibahasakan lagik. Kekekeke.

Dah setel semua. Umar mintak izin nk tgk Ceria plak. Oklah. Perhaps, they can sit still for a while. Xsmpi 15 minit, hero sepet dapat idea main lain plak dah.

Diambilnye bangku ijau comel & disusun berjarak sedikit dr sofa. Dia pnjt bangku ijau tu then lompat terus utk landing atas sofa.

“Along, jatuh nnt. Turun cepat. Nanti Ali tgk, dia pun ikut buat jugak mcm tuh”

“Tapiii Ummie. Along seronok main mcm  nie.”

“Kang Abah balik, Abah marah baru awak tahu”

“Tapiiii Ummie, Abah mana balik lg.”

xlama lepas tuh mmg betul bagai disangka, Ali pun p amek bangku ijau dia & pnjt utk buat aksi yg sama mcm Umar. Cuma disbbkan dia ni ketot, klu dia bleh loncat skali pun, he cant reach the sofa. Asek landing ats lantai je. Itupun bukan dengan meloncat, tapi sbb bangkunye terblk bila dia nk mula meloncat tuh. Hahaha. Out of balance.

Ummie da xkuasa nk bebel suh benti main lompat2 tuh. Lantak komelah! Ummie on laptop, kononnye nk buat keje skek. Tapi bila da on internet, keje lnsg xberjalan. Hero2 dumdam2 melompat bagai. Ummie wat2 xnmpk. Hero ketot melalak sbb kena tolak ngan hero sepet, pun Ummie wat2 xdgr. Lantokleeerrr.

Agaknye, dah bosan lompat2. Deme ni berhenti. Layan Ceria xsmpi setgh jam, hero sepet datang menempel kat tepi, “Ummie, Along nk main bubble bleh x?”

“Sekejap lah. Along tgk tv dulu. Japgi kita main bubble.”

“Ok”

After few minutes, Umar came again, “Ummie, bila kita boleh main bubble nie?”

“Sekejap lah. Ummie nk buat keje skek (kononnye lah. padahal tgh chat ngan Ma’Ngah eh)”

“Ummie nieee. Sekejap2 je.”and he bla for Ceria again. Hehehehe.

Xlama lepas tuh, dia mai balikkk, “Ummmmieeeee. Jomlah main bubble. Along dah lama tunggu nie.”

Hahahaha. Amek ko. Umar sudah marahlah.

Mainlah dua beradik ni dgn air sabun buatan sendiri. Lama da aku peram air sabun ni. Puas mencari bende utk dia celup dlm air ni sebelum ditiup utk jd bubble. At last, baru tingat balance dawai tebal yg aku guna utk buat pomander masa Pa’Ngah nye nk kawen dulu.

ring cover kicap kipas udang utk Ali + dawai pintal utk Umar + air sabun + cup

Aku pintal2 biar jd gelung n kasik Umar utk dia celup & tiup. Sonoklah hero sepet tuh sbb dpt main bubble kat blkg umah. Ali mcm bese, nk buat jugak mcm Along dia. Sourced for another dawai tp xjupe da. At last, aku amek ring cover yg botoi kicap punye, kasik Ali suh dia buat celup n tiup.

Tapi ini hero ketot dia bukan reti pun benarnye nk main bubble2 nie. Bila dia celup, air sabun tumpah. Pastu bila dia nk tiup plak, bibir bertemu dgn ring tuh. Umpamanye dia kiss terus bende alah tuh. Mana nk bleh tiup gitu. Dah tentu2 film sabun tu pecah dulu. Pastu mengamuk sbb bubble dia xnak jd mcm Along eh. Bila nak diajar cara yg betul, dia cakap, “xnak. xnaaakkk!”

Penin ummie eh nk cater permintaan hero ketot ni tau.

Bila da penat main bubble & diselang seli ngan main beskal kat luar, msg2 masuk dgn muka maha comot. Celoreng2 sana sini. Ali siap ada selingan p main ngan minyak enjin motor Abah dia lagik. So, dia masuk umah dgn baju yg hitam, rambut plak basah tapi muka bersih skek sbb Abah eh da ‘basuh’ dia dulu kat blkg. Issshhh.

Sebelum pape, baik dimandikan dulu. Xlarat nk tgk da dgn comotnye msg2 nie. Selesai mandi, Umar request for a bowl of Cornflakes plak. Ali plak request susu. Tapiiii, bila dia nmpk Along bawak mangkuk cornflakesnye ke dpn tv, terus dia berlari ke Aku di dapo n hulur botol susu dia kata, “Ummie, da abih. Nak Ko-lek”.

Ali ni perangai dia, ape yg Along buat, ape yg Along dapat, ape yg Along mkn, dia nak bende yg sama jugak. Kalu tidak, bisa huru hara dunie sbb berebut. Haihhh.

Tapiiii, xsmpi 10 minit aku letak mangkuk ko-lek Ali tu dpn tv utk dia mkn sekali ngan Umar, Ali kelihatan tumbang. Bila aku usha2, rupenye mamat ni da tido.

Letih sgt lah tuh sbb seharian ni dia lnsg xtido. Ngikut sgt Alongnye main. Amek! xsempat abih pun ko-leknye tuh dia da belayar ntah ke mana. Hahahaha.

Umar plak, usai aku solat Isya’, nmpk dia senyap aje terbaring sebelah Ali. Panggil2 xjwb. Pergi check lebih dkt, da tido rupenye. At last, hero sepet pun selamat belayar jugak. Hehehehe.

Penuh dgn main aje sepjg Ahad ini. Mujurlah siang Ahad aje. Kalu dibawa ke mlm hari, mau Ummienye plak yg cpt belayar.


December 14, 2010 Posted by | Uncategorized | 7 Comments

Tahun Baru

semlm aku n chor ke RSK utk register Umar. cam xpercaya plak yang hero sepet kami ni da nk masuk sekolah thn depan. xsmpi sebulan pun lagi. dia mmg excited. makpak dia pun excited gak tp dlm hati aku ni ada jugak risau bila pkkan mcmana la Umar bila ke sekolah nnt.

boleh ke dia adapt ngan kawan2 baru?

nak ke dia buat sume aktiviti dlm kelas?

camne dia bila da bersekolah ni?

bila Umar da ke sekolah nnt, Ali akan duduk sorg2 di rumah pengasuhnye. Umar plak akan stay smpi ptg kat sekolah.

ok ke pulak Ali tanpa Along dia kat umah Mak nnt?

xmelalak ke dia bila tgk Along dihntr ke sekolah sdgkan dia dihntr ke umah Mak?

aduhaiii..masuk thn baru nnt..mcm2 cerita baru bakal kami lalui..harap2 semuanye dipermudahkanlah oleh-Nya

Aminnn


December 12, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment