i LUV u, u LUV me

Surprise!

ptg semlm jiran sebelah wat bday party utk anak tunggal dia. kad jemputan da diedarkan seminggu awal. tapi pukul 12 tghari semlm baru kami beria keluar nk carik hadiah. masa nk keluar tu, rumah sebelah tgh sibuk kemas itu ini. hias sana sini. tema da tentu2 pink. kemah pink. belon pink. kek pink. baju si bday gal pink. serba serbi lah!

yg Umar plak, elok2 nk naik kereta, dia nmpk plak bday gal kat luar rumah. elok je dia sound, “Pavitra, mama kita nk keluar carik hadiah utk awak. nnt mama & abah kita dtg rumah awak jugak. bawak hadiah tu” boleh gitu?

kakakaka..aduhaiii anak. xsempat nk warning dia suh tutup mulut. bikin malu je..!

smpi destinasi, aku tanya Umar, “Along nk beli hadiah ape kat Pavitra?”

“Beli Barbie”

Barbie??”. Whoaa. Mana plak dia tau psl Barbie nie. Ish ish. xdapek dah la. Barbie mahal la anak oiii. sudahnye aku belikan aje mini handbag minnie n hair clips 2 ketoi. Msg2 kaler pink.

smpi je umah, aku just balut simple je n letak dlm paperbag. just before kami keluar rumah utk ke party ptg tu, warning Umar awal2 supaya dia xciter ape yg kami belikan utk bday gal.

“kenape xbleh cerite?”

“ha la. klu cerita xsurprise la, Long. biar dia bukak n tau sndiri hadiah ape dlm tu”

“oooo..”

sib baik patuh pd warning. da dpt belon. da dpt ramai kwn2 lain. da dpt tgk clown. da dpt main dgn mcm2 mainan. mmg la xingat ape da. dok seronok je smpi pukul 8 mlm masih lagi berhuha huha di umah org sebelah termasuklah si Ali tuh. smpi Chor kena p berdiri dpn pintu umah org tu kerah suh balik.

hamboiiii!

Advertisements

February 28, 2011 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

kek i love you

semlm, hero plg veteran dlm rumah 437 menyambut harijadinye yg kesekian kali. i baked a small orea cheesecake on sunday nite. hero sepet xperasan lnsg ada kek dlm fridge smpilah ptg semlm.

ummie, itu kek i love you ke?

a’ah. abah punye. kita tunggu abah balik, baru kite mkn ye.

 

kek i love you yg dimaksudkan oleh hero sepet

kek sgt sememeh. byk derhaka pd resepi. rupe kek jd itam pucat. based pun quite loose sbb xtekan padat2 memula tuh. tp tang rasa, alhamdulillah. sgt lemak berkrim. 2 layers of cheese. 1st layer is baked. 2nd layer is non-baked cheese. best dimkn sejuk2.

hero sepet yg gumbira spt kek itu dia yg punya

hero sepet called this kek i love you sbb ada simbol love atas kek tuh. p lah mana2 pun, klu ada simbol tuh, mmg dia kata i love you jugak.

love the mirror image

 + + + + + + + + + + +

to En. Murshid,

h.e.p.i.b.i.r.t.h.d.a.y

x o x o from us

February 22, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Rambut x’naik’ lagi

akhirnye ptg semlm, abah gigih juo menggunting rambut anak eh, si hero sepet itu.

anak request xmo pesen botak. omak request suh botakkan ajo. tp yg request2 ni xdo ghoti nk motong, biar abah eh yg tontukan. dia je yg pndai pegang mesin rambut tuh. hehe. sudah eh, pesen rambut serupe je la. style nipis tepi, blkg, depan, atas masih pjg lagi. kecuali da xde rambut ‘naik’ tu lg.

tp percayalah, pjg skek je rambut tu nnt, kompem hero sepet ni komplen balik psl rambut ‘naik’nye tuh.

February 21, 2011 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

citer basi II

lagi citer basi dari J.Baik hr tuh.

member ni terus terbalik berdebuk ke tanah dengan pasu dan tiangnye sekali. hahaha. tiang pasu ni bukannye tertanam dlm tanah. hanya diletak gitu je. mana xtumbangnye, dak?

gelak besar umminye kat situ. cdg nk amek gambo dulu baru rescue hero ketot ni tp ubah fikiran terus bila dgr dia melalak. beselah, org kuat propa. sakit terbaliknye aku rasa idaklah sakit mana pun, tp dia punye tangisan tu, omakkk aiiihh. bergema satu resort.

bukan ape, takut ownernye berkejar ke tmpt kejadian, tersaksi plak pasu bunga yg da terbalik. sib baik gak pasu is made from plastic. xpecah. tp pokok yg sedang elok letaknye dlm pasu tu da senget benget aku betulkan so that damage done wasn’t that obvious. it was lucky jugak tanah dlm pasu tu xbersepah atas tanah sbb tmpt terbaliknye pasu td sdg elok atas deretan pokok bunga atas tanah. pheewwww!

klu dak, terpksa ummienye menyapu tanah plak nk ilangkn bukti kejadian. haih!

February 16, 2011 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

citer basi

ini citer masa CNY hr tuh. kami 4 beranak bertandang semula ke J.Baik. kali ini kami bermlm di sana plak. nk merasa aura hutan di mlm hari.

@ Janda Baik - Day 1

tempat ni cantik. nice garden. nice architecture. nice owner. tapi kalu dpt buat family gathering kat sini lg cantik. lagi ramai, lagi meriah. hari tu kami 4 beranak je. xhappening mana pun.

abih semlm kat J.Baik, kami ke Bukit Tinggi plak.

@ Bukit Tinggi - Day 2

xkemana pun melainkan ke Rabbit Park & Colmar Tropicale. tp disbbkan tgh cuti umum masa ni, ramainye org! Masuk Colmar Tropicale dah mcm ape je rupenye. Sesak dgn org. Nak bergambar pun payah. & baru ku tahu it just a small place je. Masuk kot dpn, jln few minutes, da smpi ujung. Then patah blk. nk dpt feel konon2nye berada di kota perancis tu jauh sekali. terasa mcm berada di pasar mlm. hehehe.

abih di Colmar, kami terus blk saje. xjd menyinggah di Japanese Tea Garden. dah xlarat. perut dah lapar sgt2. stop kejap di Burger King gombak utk bersantap. then stop kejap lg di rumah mak @ Ampang utk hntr pati ikan then hit the road again straight ke Sban.

February 16, 2011 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

Rambut ‘naik’

pg semlm, aku, hero sepet & hero ketot sibuk berkebun di luar. -benarnye si hero2 ni tukang sibuk aje-. aku terperasan hero sepet ni berdiri di dpn sliding door. sambil mata memandang ke arah pintu spt sdg melihat cermin. tangan kanan & kiri terkuis2 rambut di bhgn blkg kepala. ape yg dibeleknye aku xpasti. bila ku tanya, “along kenapa berdiri kat sini?”

“kenapa rambut Along ni suka naik, ummie?”, sambil tgn masih cuba utk meluruskan hujung2 rambut yg ‘naik’ itu sambil mata tertinjau2 pada byg diri pd sliding door tuh. “along xsukelah”, sambil terus berusaha meluruskan hujung2 rambut td.

“rambut Along mmg gituh. nk buat camne.”

“alaaa. tapiii Along xsuke dia naik. Along nk sapu air lah.”

lnsg aku lupa soal rambut hero sepet yg naik ini smpi lah ptg hari yg sama, kala aku n Chor tgh berbual di dlm rumah, manakala hero sepet n hero ketot tgh bermain basikal di tepi rumah. aku terperasan lagak hero sepet yg sama mcm pg td tp kali ni dpn cermin tingkap plak.

aku suh Chor perhatikan lagak hero sepet nie & btau dia yg lepas sesi belek2 rambut ni mesti dia lari carik air. sekali betul. dia lari masuk ikut pintu belakang n terus ke toilet. kuar toilet, sebelum dia sempat berlari keluar semula, aku panggil dia, “Along, sini kejap!”

“Ye, ummie”, sambil berlari kpd aku n Chor. agaknye dia tau kami da perasan rambut blkgnye basah, terus dia sambung ckp, “Along basahkan rambut ni sbb xnak bg dia naik”.

Aku mintak tlg Chor klu bleh trim la rambut hero sepet nie. xdapek der nak biarkan anak berambut pjg gituh. rambut hero sepet ni lembut tp xsesuai dibela pjg sbb bila pjg, ujung2 rambut tu nk menggulung aje. itu yg dia kata rambut dia naik td tuh. xmcm rambut hero ketot yg lurus sungguh tp sgt jarang tumbuhnye. – hero ketot sgt sesuai berambut pjg –

bila dia da ke sekolah nie, dunia sosial dia da semakin luas. klu dulu, harian dia hanya melibatkan rumah 437 ngan rumah pengasuh. ummie, abah, hero ketot, mak, abah, kak eda, kak echah, abg emai, baby nabihah & muna aje. tp bila da ke sekolah, dia jupe teacher eza, teacher juli, teacher fuzen, rakan2 sebaya mcm alif, iskandar, alya natasya etc. atas sbb itu, dia da mula belajar pasal imej sndiri, soal kendiri etc.

ini baru peringkat pra. agaknye bila da masuk sekolah rendah, sekolah menengah ape sume, camne gaya plak hero sepet nie ek?

perhatikan bhg blkg kepala - rambut 'naik'

February 7, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment