i LUV u, u LUV me

Kek Carrot & Kek Oren

ahad lepas, terasa2 mcm nk buat pencuci mulut skek. hati kata, buat carrot cake lah sbb mcm da lama giler xmerasa such cake. prepare punye prepare. menunggu punye menunggu. kek pun masak. tgk luar dah cantik sgt dah. sapulah cream cheese frosting bagai kat atas kek tuh. bila dingap, umang aiiiii. manis ya amat!! camno leh melampau bona manihnyo ni? kek pulak supposed moist elok je tp jd kering amat.

cek punye cek, rasanya silap pd SRF yg digunapkai. da expired maaa. alahaiii. ke tong smph la jwbnye kek ni. cream cheese frosting masih ada bakinye. byk lg dlm peti ais tuh. sib baik ikut kata hati yg kata xyah sapu semua cheese atas carrot cake tuh. simpan utk hero2 ratah. ye, hero2 kecil di umah ni sgt suka akan cream cheese. bg semangkuk, licin sekejap je depa makan.

pk punye pk, terasa nk buat cake oren plak. merata blog masakan dok tayang blended orange cake kan. aku pun cuba skali. hasilnye, marvellous aa. wangi semerbak dapurku ptg tuh.

sgt moist. cuma klu pkai oren yg lebih branded (hehehe. aku pkai oren cap ayam. xde label pun. oren sunkist tu oren branded ye), rasa masam manis tu mesti kau-kau punye. chor pulak request letak kacang dlm adunan kek, huiii aiii. sedap sungguh menikmati kek ni. ado pulak frosting lebih dr carrot kek xjadik semlm, sapu jugak atas tuh. kali ni sapu kasik tebal skek. ish ish. makngah xtingin ke? hehehe

Ali n Abah eh, mmg depa suka betul kek nie. xsangka jd hit plak. a slice after another. suka tgk depa mkn. cuma Umar je main tipu skek.

Ummie, Along nk kek?

Nah. Makan habis tau.

Ok.

Few minutes later, Ummie, Along dah kenyang.

Bila tgk piringnye, frosting part mmg licin licau dia mkn. tp separuh kek yg belah bawah tu dia tinggal. Dia ni mmg tau. Kalu bagi kek yg ada cheese, part cheese je dia mkn. yg lain dia tinggal. mcm jugak masa buat Red Velvet Cake hari tuh. He ate cheese yg kat tgh n atas kek je. part lain dia pass kat org lain. Siap leh mintak2 cheese dr org lain lg.

Next time boleh wat lg la kot. sonang bona caranye. sume masuk blender (mcm nama keknye). then mix ngan tepung. jadilah adunan kek yg bleh terus dibakar.

May 18, 2011 - Posted by | Uncategorized

6 Comments »

  1. Nun… resepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii :D. Termasuk jugak nak resepi cream cheese frosting tu.. ada kena campur apa2 ke? 😀 Ainil tak pernahhhhhh buh apa2 atas cake. It’s time to try. 🙂

    Kebetulan sgt pulak, kemarin ainil pun baru buat cake. Plain butter cake je la. Hehe..

    Comment by Serene | May 18, 2011 | Reply

    • resepi kek ina amek dr my resepi..xpe ni ina copy paste blk naa..;)

      Bahan-bahan ( loyang 9 inc )
      1 bji buah limau
      1 cawan minyak
      2 cawan gula halus – ina pkai 1 1/2 cwn je
      3 biji telur
      2 cawan tepung gandum*
      1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

      Cara-cara
      1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.
      2. Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
      3. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
      4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
      5. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

      yg cream cheese frosting plak

      a) 125g cream cheese pukul smpi gebu dgn 30g butter
      b) then masukkan 1/2 – 1 cup of icing sugar (yg ini leh adjust ikut manis sndiri tau), pukul lg smpi gebu jugak
      c) masuk plak 1tsp of air, pukul smpi sebati

      actually yg cream cheese frosting ni byk version..yg ni ina rs plg ok setakat ni lah..:)

      lg satu kan enil..psl glaze donut hr tuh..the simplest way of making glaze hanyalah diluting the icing sugar wit water..masuk air skek2 je smpi dpt consistency yg kita nak..then celup je la donut..xmanis mana pun sbb icing sugar je kan..pastu sprinkle lah dgn sugar ball ke..choc rice..sonang sgt

      (eh..pjg bona reply ek)

      Comment by websandroumar | May 18, 2011 | Reply

  2. hulamak k.ina oiii…telan air liur je nih.:D
    nasib baik xde isi.hehe..
    mak ngah ni pn mcm along n ali jgk la..ececeh…sgt suka dgn ape jns cheese pn.
    cream cheese frosting tu mcm mne rupenye?brand ape akak guna eh?

    Comment by aida nuriezma | May 18, 2011 | Reply

    • akak pkai brand tantura tu laa..1st time pkai brand ni..not bad gak..mcm sama je ngan philadelphia..oklah kan..price wise..tantura lg murah..jimat skek klu nk mkn cheese

      oh yea..cream cheese frosting tu actually krim utk kek tu tp pkai cheese instead of buttercream sepenuhnye

      Comment by websandroumar | May 19, 2011 | Reply

  3. Nun.. TQ very, very much.

    Whoa, maksudnya.. guna buah oren tu dengan kulit2 dia skali? Tak pahit eh? Menarik ni. Beli sebijik je hat sunkist kat Giant.. agak2 heran tak cashier tu? Muahahahaha…

    Will definitely give this cake a try complete with the cream cheese frosting. Nervous memikirkan nak buh topping kat kek. Haha.

    Idea glazing donut hat ina baru bagi ni, best! Lagi simple and ‘ringan’ ainil rasa. TQ tq tq. 🙂

    Comment by Serene | May 19, 2011 | Reply

    • a’ah. pkai sebijik terus. ina pun memula takut gak pahit plak nnt tp ok je la. xde rasa pahit lnsg. sweeeeettt elok je. hehehe. klu nk lg kuat rasa oren, add a spoon of sunquick. terbaeekk lah. 🙂

      oh, ina beli 2 biji oren hari tuh. hehe. tu pun le ni da tersadai sebiji tu xtau nk wat pe lg. ok je klu beli sebiji pun. tatak helan punye..hehe

      topping tu buh bila kek da sejuk elok na. buh masa ke masih panas, nnt topping rosak.

      Comment by websandroumar | May 19, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: