i LUV u, u LUV me

27 mini cubes

As promised, I bought Umar the rubic’s cube yesterday. Well, I had actually bought something which offer the rubic’s cube as a free gift. Ada dok tayang dlm iklan tv tuh. Beli nutrilite dpt la sebongkah. Bila tunjuk kat Umar Nutrilite tu, dia sgt2lah excited.

Tapi bila bukak kotak yg ada rubic’s cube tuh, nmpk muka xpuas hati dia. In fact, aku pun xpuas hati dgn saiznye yg amat comel sekali.

Ummie, kenapa yg ini kecik sgt? xleh pusing pun.

Boleh la,long tapi kena pelan2 sbb dia kecik comei.

Alah! Kenapa xmcm yg pakndak punye? Along xleh buat laju2 pun. – dlm iklan tv kan deme tunjuk bende alah ni leh dipusing2kan laju2. Terpengaruh betul hero aku nie.

Dia byk komplen je dgn bende alah nie. Xpuas hati lah katakan.

Xlama lepas tuh, aku tinggalkan dua hero tu sekejap utk solat. Elok habis solat, Umar masuk bilik smbil tunjuk kat aku 1/27 mini cube yg dia da leraikan dr rubic’s cube asal tadi.

Along lagi suka main mcm nie – sambil lambung2 setiap mini cube tu dpn aku.

Amboiiii! sib baik la bende free. Kalau aku beli yg elok terus & dia leraikan gini, mmg siap nak kena ngan aku Umar nie. Kalau da xsuke ckp je udahlah. Dihancurkan terus bende alah nie. Lnsg lepas ni, tunggu lamaaaaa lagi baru aku belikn yg betul2 baik punye.

Hish!

Advertisements

November 30, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Kepingin

Umar le ni dok kepingin dua bende nie;

Dah seminggu dia menagih janji. Balik aje dr keje, dia tanya, “Ummie, ada beli yg ini-ini tak?” Part ini-ini tu, dia tunjuk dua2 tgn dok buat aksi main cubic. Pahamla aku dia nak Rubik’s cube. Then dia tanya lg, “Along punye bubble, Ummie da buat?”

 
Aduhai anak. Ummie ingat janji tuh tp xde masa lg. Rubik’s cube tu mmg aku n chor da ada angan nk beli satu masa dulu. Nak ajar Umar main teka-teki mekanikal tuh. I’ve read somewhere bout the benefits of teaching kid to play n solve the cubic. Meransang minda. Lebih bijak Math. Cepat dlm membuat keputusan. Lebih sabar. Byk lagilah kelebihannye.
.
Tapiiii, camno nk ajar ek klu makpak dia dr dulu mmg xpenah dpt solve even satu kaler pun ek? hehehehe. Hampeh sungguh. Game ni sebenarnye ada cara n strateginye. Tapi aku xpenah tau & xpenah nk amek tau dulu sbb bila pegang2, pusing2 xdpt solve je terus tensen n anti-cubic. Lantas campak je ke tepi. Tp klu dak Umar nie betul2 minat ngan game nie, akan ku usahakan cari taktik2 dia. nnt leh improve ke rubik’s cube pattern lain plak.
.
.
..BUBBLE..
..BLUE BUBBLE..
..BIG BLUE BUBBLE..
..BIG BLUE BUBBLE IN THE SKY..
.
– taken from Umar’s book yg telah dikoyak2 m/s nye oleh Ali.
.
 
Pasal bubble tu plak, Umar mintak aku belikan mainan bubble so that dia bleh main skali dgn kwn2 dia dpn umah. Yang aku plak, gatal berjanji, “xpe long. Ummie buat kan sndiri nnt. Buat stok byk terus. So leh refill je klu bekas tu da abih”. Betullah kata orang, lidah xbertulang ni sng je berckp, berjanji. Tapi bila nk tunaikan, payahnye. Eceh. Benarnye, bukan xnak buatkan bubble tuh utk Umar tp mmg aku xde masa lg. Nak pergi beli ke kedai rasa mcm xworth it plak sbb bende sng nk buat sndiri. Ish!
Bertenang ye Along..
.
.
.
Umar le ni klu aku marah2 kat umah, mesti dia pergi kat aku n cakap,”Ummie, bertenang ummie, bertenang.” Hahahaha. Dari rasa nk marah terus rasa nk gelak sbb the way dia ckp penuh emosi. Ngan muka, ngan tangan semua digayakan, mmg sungguh2 dia nak aku bertenang. Sib baik dia xreti lg nk ajar breath in, breath out suh release stress. Hahahaha

November 26, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Detective Umar

awal2 pagi tadi, sekitar jam 6 pagi, aku kt blkg tgh sidai kain. tiba2 muncul Umar dgn remote Astro di tgn kanan.

Ummie, mana remote satu lagi? – he was referring to remote tv

Manalah Ummie tau. Along cuba cari dulu. Ada kat blkg sofa kot.

Along da cari tp xjupe. Ummie carilah plak.

Ummie tgh sidai kain nie. Along cari lagi. Ada tuh.

Apakata kita menyiasat?  Kita menyiasat dua orang. Nak tak, Ummie? – Aku xdgr pun part menyiasat dua orang tuh. So aku replied,

Ok. Along masuklah. Pergi siasat kat mana remote tv. Masa nk off tv semlm pun ummie xjupe mana dia. Ummie tutup terus je kat tv.

Ummiiie! Kan along kata, kita menyiasat dua orang. satu, dua nie – sambil dia tunjuk ngan jari. Ummie kenalah ikut along masuk dlm.

Ook. Hehehe. Ummie lupa la along ckp 2 orang. Kejap2 ummie da nk habis sidai baju nie.

.

.

.

Ewah. Penangan Detective Conan, dia nk jadik penyiasat plak. Baru je mula jadik penyiasat ni semlm. Ape2hal skrg ni, skek2 kita kena menyiasat nie. Tapi pndai ckp jelah. Kalu xjupe ape2 brg yg dia nak, blk2 Ummie ngan Abah jugak kena tlg carikkan.

November 16, 2010 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

Senyuuummmm

Umar @ 4mos - mmg cam anak cino sungguh!

Senyum senyum senyum..
Senyum senyum..

Kacak luar, Kacak dalam, Kacak dengar sini
Kalau saya senyum, Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum, Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum, Dunia tiada penyakit….

Senyum.., Tak perlu kata apa-apa
Senyum.., Tak perlu kata apa-apa
Senyum.., Tak perlu kata apa-apa
Senyum.., Tak perlu kata apa-apa

Ali @ 5mos

November 16, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

DIY bday tee 5

pada mlm majlis kecil yg lepas, dua2 hero ni dipakaikan dgn tee special. since aku decide nk bertemakan rainbow, makanye baju & kek harus mempunyai ciri2 kalerful ni.

main design adalah barcode yg diwarnakan dgn kaler rainbow. diubahsuai garis awal menjadi huruf i & garis akhir sbg xclamation mark ! in between adalah am four/ two today. hujung atas belah kiri barcode, aku jahitkan mini king crown.

back to those spesel tees, when i 1st bought the fabric colours, i never thot that i bought the wrong type. b4 byr kat cashier, terpk jugak napelah kaler yg aku beli ni cair semcm. xmcm kaler itam yg aku beli utk tee ultraman deme ni dulu, pekat likat. balik rumah, dgn semangat wajanye terus aku calit atas tee. sebelum dikoyakkan freezer paper, mmg cantik betul kalerfulnye. once koyak, hancur luluh kejap bila tgk kaler tadi kembang biak atas tee. spoil!! terus moody omak eh..:(..cek punye cek, salah omak eh juge p amek kaler utk mural paint. itulah, belek bukan main tp word for mural paint   tu tak ternampak dek mato ni hah..ish!

memula rasa mcm nk quit terus dr buat bende alah ni. tapi mana buleh. demi hero2 terchenta, p cari blk fabric paint yg boto. tapi xdpt semua primer kaler. yg ada cuma biru ngan kuning jer. pk punye pk punye pk, oklah. kaler merah kita ganti dgn felt cloth. nmpk timbul skek jalur2 tuh. & since aku xleh nk padam da kaler yg kembang sebelum ni, aku terpksa calit cat atas kain lain dulu, then jahit tampal kain tu atas tee bg menutupi kecacatan awal tadi. then jahit plak crown atas tu & tambah button skek2 di mana perlu.

utk wording atas baju tuh, aku tekap n jahit kat sepjg border font. niat asal nk kaler jugak tp malas da nk tebuk2 freezer paper. so buat gitu je lah pkai benang cross-stich. baru timbul skek tulisan tuh.

puas hati bila tgk hero2 pkai tee ni mlm tuh. as usual, depa sgtlah comel & bergaya dgn tee ni. kekeke.

menjadi sudah projek ke berapa ntah utk DIY tee for hero. lepas ni ada projek lagi utk tee seterusnye bertemakan dinasour. tunggu bila datang rasa rajin tu ye. hehehe.

.

.

toche pa’ngah for the photos

November 15, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Majlis kecil utk hero2 kecil

Alhamdulillah, mlm ahad lepas selamat sudah buat satu majlis doa selamat utk kedua2 hero kecik aku n Chor. majlis kecil2-an meraikan Umar yg da menjejak umo 4 tahun & Ali yg da menjejak umo 2 tahun pada 12 & 10 nov yg lepas.

Thanx a lot pada Nenek, Pa’Ngah & Ma’Ngah, Pa’Tam, Pa’Cik, Pa’su, Toksu dan Shekin yg sudi hadir majlis kecik di teratak comel kami ini. Terima kasih jugak sbb sudi menikmati & berjaya menghabiskan menu yg disediakan; BBQ Lambs & Chicken Wings, Sicilian Orange Cake, Rainbow Cuppies, Choc Tart, Bihun S’pore dan air nescafe Ma’Ngah yg kow!

Thanx a lot jugak pd penyumbang2 hadiah. Leka hero2 bermain dgn ape yg diberi. Walau da ada sorang satu, masih suka berebut2 antara satu sama lain. Pening Ummie Abah dia kat umah ni tau.

.

.

Apepun, buat hero2 kecik yg disayangi,

Ketahuilah bahawa kalian amat2 kami sayangi. Membesarlah dgn kasih syg yg ada ini. Doa yg baik2 buat kalian xpernah kami lupai. Harapan kami, semoga yg terbaik sentiasa buat kalian smpi bila2. Semoga redha Allah senantiasa utk kalian juga. Amin!!

 

November 15, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

121110

Umar Murshid plak turns 4 today..:)

November 12, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

101110

Ali Mukhriz turns 2 today.

November 10, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments