i LUV u, u LUV me

Duduk Antara 2 Sujud

BESARNYA makna DOA YANG KITA LUPAKAN 

Dalam tidak sedar.

Setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami.. sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.. 

 

Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat..

Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah

Rabbighfirli (Tuhanku, ampuni aku)

Diamlah sejenak,

buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil

Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah

Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni (sayangi aku)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya

Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima

Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu..

Wajburnii (tutuplah aib-aibku)


Warfa’nii (angkatlah darjatku)


Warzuqnii (berilah aku rezeki)


Wahdinii (berilah aku petunjuk)


Wa’Aafinii (sihatkan aku)


Wa’fuannii (maafkan aku)

Setelah selsai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita

Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja..

Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu tetapi hati antara tidak dan mahu pantaslah Allah perlakukan kita begitu.  


– 

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + 

– 

Hujan di subuh hari tadi 

Bawa aku satu mimpi 

Dia bertamu sambil berdiri mengucup dahi 

Usai mimpi tersedar dengan air mata berbaki di pipi 

Dahi terasa seperti benar-benar dikucupi 

Syahdu sungguh hati 

Kerana hujan di subuh hari tadi 

Bawa aku satu mimpi

 

 

Al-fatihah untuk Almarhum Abah……… 

  

  

June 25, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Cuci Otak

Raya 2009

Version Ali. This session took place yesterday evening.

Abah :  A-BAH

Ali :  A-BAH

Abah :  TAM-PAN

Ali :  AM-PAN

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Version Umar. This session took place circa 4th quarter of 2008.

Abah : A-BAH

Umar : A-BAH

Abah : HEN-SEM

Umar : EN-CEM

Pandai Chor brain wash budak2 ni kan? Hari2 dok ulang benda yg sama jer. Hasilnye, klu tanya Umar skrg ni, “Along, abah hensem tak?“, jawabnye pasti, “Hensem!”.  Ali pun confirm gitu jugaklah jawapannye satu hari nnt.

 

June 24, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Plumeria

+ Gammam +

Nama lainnye ialah frangipani. Atau lebih mudah dikenali sebagai kemboja. Kalau kat kubur, mudah sgt kita nmpk pokok ni especially kemboja putih. Aku xminat yg putih. Tapi selain kaler putih tuh, aku minat sgt. Setakat ni kat umah 437 da ada 4 spesis tp yg sudah kuarkn bunga di laman baru 2 ni jer.

Si Gammam ni diambil dr k.esah (tokey plumeria m’sia) sebelum raya thn lepas dalam bentuk keratan btg. Dikeringkn dulu getah pd btgnye then dipacak dlm pasu. Memula slow giler pertumbuhannye. Tp la ni, galak bercabang. Bunga Gammam terang n funky kalernye. Aku suka tp bau mcm ada xada jer.
+ Maung Pani +

Bunga2 si Maung Pani plak da tinggal saki baki je. Diambil dalam bentuk siap ditanam dlm polibeg. Masa tu kuntum bunga da kelihatan cuma xkembang lg. Xsangka plak masih berbunga hingga kini. Lama da tau. Sejak entry yg ini. Da 3 bulan lebih masih kuarkn kuntum2 bunga purplenye. Bau Maung Pani cukup harum. Kuat menyentuh hidung.

Hopefully 2 spesis lg xsegan berbunga. Satu bunga kaler peach. Yg lagi satu bunga purple terang. Purple terang atau Maung Sangam aku semai dr biji benih yg dibeli dr Thailand.

Sib baik laman xbesar. Kalu dak, masih ada hati nk tmbh koleksi nie…

June 23, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Buat hingus

Umar @ Baling - Mei 2010

Long, Allah bagi mata utk ape?

Untuk pandang

Long, Allah bagi mulut utk ape?

Ehmmm, untuk kita cakap

Allah bagi kita telinga utk ape?

Untuk kena cubit..

Hah? untuk kita dengarlah. Allah bagi kita hidung, utk ape plak?

Untuk buat hingus

 

Tergelak sakan ummie n abah masa dgr dia jwb gitu. Muka konfiden je plak tuh. Mentang2 baru lega dr selsema, agaknye sbb itulah dia jwb gitu kot eh?

Hahahahahaha…..

 

June 22, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

bangku oh bangku

Awal-awal bangku ni dulu, mmg begini cantik sekali diduduki. Nampak sopan je kan? Tapiiiii le ni...

da mula ilang sopannye. buat panjat2 plak...

lepas panjat2, terbalikkan bangku plak (spt gambar bangku di background itu), kemudian pakatla tolak dr dapo ke hall masuk ke bilik. kuar balik. ulang action yg sama. bukan sorang yg buat. dua2 skali pakat tolak.

adoiiii! bangku yg elok rupe paras terus jd calar balar.

kompem!!

klu nk tolak blk kat org, xkan laku sesen pun.

Ini ALI dan bangkunye

dan

dan ini UMAR dengan bangkunye juge..ternganga melayan tv sambil duduk di bangku yg terbalik

 

nasibla kau wahai bangku ijau. dr cemerlang paras rupe terus hancur lebur dikerjakan dek 2 superhero nie.

abah n ummie mampu geleng kepala je la tgk bdk2 berdua ni ber’karya’ dgn brg2 dlm umah nie. org kata biarkn aje budak2 ni. (tp biar2 pun, tgk2 la jugak. kang over plak). supaya deme lebih kreatif org kata lagi. lebih kreatif, lebih bijak harapnye nnt.

yolah!

 

June 15, 2010 Posted by | Uncategorized | 3 Comments

Hero sulung marah-marah

“Ummie, ikutlah jln ni!”, sambil tunjuk2 suh aku drive terus.

Tp aku, instead of follow Umar’s instruction, aku belok masuk ke kanan. Selamba je degil ngan anak sndiri.

“Ummie, jln sini sempit lah. Ikutlah jln along!”, masa ni nada suara Umar da lain. Cam marah giler bunyinye.

“Alah. Ummie da lalu sini la long. Takkan ummie nk pusing blk. Esoklah kita ikut jln tu”. Aku terus je drive sambil gelak2 buat xreti pd arahan bdk kecik nie.

“Ummie!! dengarlah ckp along!!”, sambil dia hentak2 kaki dlm keta. Muka da berubah. Siap da mula ada nada2 ujan nk turun tuh.

Ewah-ewah! Mcm nk lawan tokey da nie. Aku malas nk tinggi suara pg2 nie. Org kata biar awal2 hari nie, mood kita cipta kasik +ve aje. “okey Long. Esok kita lalu jln along tu ye. Abah selalu ikut jln tu ek?”. Saje aku kecek molek2 lagi so that dia lupa pd marah2 dia tuh tapi ini mamat sudah naik angin oo. Terus hentak2 kaki.

Sampi dpn umah k.ayu dia xmo turun dr kete. Buat xreti je ape yg aku ckp. Ali da selamat masuk umah k.ayu. Beg2 & carseat pun da diturunkan dr kete. Umar je dok tercongok wat donno dlm kete. Muncung da pjg sedepa. Tgn dok bersilang di dada tanda masih xpuas hati ngan ummie dia.

“Cepatlah long. Ummie nk pegi work nie. Ummie da lambat. Along xkesian kat Ummie ke? Ptg nnt Ummie belikan Along roti ek?”

“Taknak!”

“Jomlah. Emak da tanya along da tuh. Bla bla bla………”

Selepas berjela ayat memujuk, baru nmpk tanda Umar nk berdamai. Turun dr kete terus dia meluru masuk umah k.ayu. Ingatkan da ok, rupenye tidak jugak. Lnsg dia buat xreti je kat Ummie dia.

Hehehe. Hanya disbbkan xikut arahan, pagi ni aku blah dr umah k.ayu tanpa ada suara bye-bye pd aku. Klu idak, sehingga kete nk  bergerak baru dia stop jerit, “bye-bye ummie. Ummie bwk kete elok2 ye. bye-bye ummie”

Parah, parah…..

June 3, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Semangat yg hilang

“ummie, beg susu ali da ilang!”, umar jerit kat aku masa turun dr kete pg td.

Sebetulnye bukan hilang tp mmg xbwk pun masa hntr hero2 ni ke umah k.ayu pg td. Masuk hari ni, da 8 hari Ali tidak lnsg dibekalkan dgn EBM di umah pengasuhnye. Sejak kena demam teruk 2 minggu yg lepas, sejak itulah aku stop pump susu. Tak larat sgt2 rsnye. Demam yg plg teruk bg thn nie smpi melarat hampir seminggu xkebah2. Hampir2 nk kena p cek darah klu tiada tanda2 lega.

Akhirnya, syukur sihat jugak.Demam da hilang.

Tapi bila da sihat semula, rutin mengepam ilang ntah ke mana. Malas sungguh rasanye nak mula balik mengepam. Ada je alasan dalam kepala nie.

Bila dipkkan keseronokan bergerak lenggang kangkung tanpa perlu membawa cooler bag & pump ke sana sini, nanti2lah mula pam balik.

Bila dipkkan xperlu terikat pada masa nk berkejar mengepam, nanti2lah mula pam balik.

Memang betul2 MALAS jadinye. Chor pun da tego sikap aku yg satu nie sbb hari tu beria2 nak susukan Ali at least up to 2 yrs tp bila da jd gini, doklah bg xcuse xde masa la, bla, bla. Haih!

La ni, tiap ari p keje aku masih carry cooler bag n pump. Tapinyeeee, camne aku bwk pg tu, camtu jugaklah aku bwk blk. Hehehe. Xpump2 jugak. Masih dlm proses mencari semangat ngepam yg ilang. Sebab da sonok xterkejar2 ngan waktu ngepam masa xsihat hari tuh, aku slalu terlepas waktu. Kerling pada jam, tgk2 da abih waktu opis. Dok pk nk balik je masa tuh. Mmg kompem la xsempat nk pam da.

Once smpi umah, Ali da tercari2 sumber aslinye pd aku. Bila pulak nk pam utk stok susu dia esoknye. Sudahnye Ali minum masih minum Dugro di umah k.ayu.

Dont worry Ali. Ummie cuba gak ni nk mula pam blk. Sabau yea.

June 2, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment