i LUV u, u LUV me

Putera-putera beta

banyak cerita tp xbanyak masa untuk menulis.

bila ada masa, xada mood pulak nk menulis.

huh!

tapi hari ni, ada masa, ada mood nk menulis.

entry pjg hari ni KHAS utk putera-putera beta

+ = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = +

putera bongsu sgt manja orgnye. sgt sgt manja! orgnye kecik, aktif dan putih gebu. rambutnye hai lurus lembut sungguh! (ikut rambut sapelah hai). suka tgk aksi dia bermain angry bird. lentik jari2 dia kecik besarkan skrin game. suka pasang telinga mendgr dia bercerita sorang2. suka perhati dia berckp2 dgn semut di dinding, di atas lantai. suka tgk dia menelan ubat dlm keterpaksaan bila xsihat.  berair2 mata menelan bila Ummie marah2 sambil letak syringe di bibir smbil ubat dimasukkn perlahan2 ke dlm mulut murainye.

suka tgk dia kodek2 kaki comelnye utk carik tune nk tido (tiru Ummienye!). suka dgr dia meminta2 sebelum tido, “Ummie, gosok blkg Ali.” sekali minta, Ummie xtunaikan, “Ummie, gosoklah blkg Ali“, keras skek bunyi permintaannye. Kdg2 saje aku gosok kat bontot dia, “Ummie, bukan kat situ. Gosoklah kat atas lagi.” Mlm tadi, saje aku minta Umar tlg gosokkkan, “Along jgn gosok. Ummie, gosok blkg Ali“. Kekeke. Tgn Abah pun dia xnak. Tgn Ummie jugak yg kena menggosok. Iyolah anak! Gosok2 smpi dia tertido.

dlm manja2, kecil2 orgnye, dia seorg yg sgt suka buat scene. (oh, ini yg aku xsuka..:))

sgt suka kacau keamanan org terutama Alongnye.

sgt suka mengusik brg2 org terutama Alongnye punye.

sgt suka berebutkan barang2 yg org lain pegang terutamanya barang yg Alongnye pegang.

bila Alongnye marah, lagi suka dia mengacau, mengusik dan berebut. bila Umminye marah, dia buat kelip2 mata, bajet comel then terus mengacau, mengusik dan berebut. xtakut lnsg ok. tapi bila Abahnye jerkah, otomatik mata berair, mulut mencebik dan terus mulut berlagu tangis. ish ish.

10hb Nov lepas, si kecik, aktif dan putih gebu ini dah pun berusia genap 3thn. tp masih xmahu lepaskan pampersnye. masih xmahu tido asing dr kami makpaknye w/pun bukan berasing bilik tp berasing tilam. masih mahu duduk di dpn dgn Ummie klu naik kete.

kering sudah idea macammana nk suruh dia pampersless (??), tido berasingan tilam dan stay at the back klu naik kete.

walau ape pun yg Ali suka tapi Ummie xsuka. walau ape pun yg Ali xmahu tp Ummie mahu. Ali Mukhriz tetap menjadi poojaan hati Ummie, Abah n Along. Ali Mukhriz sentiasa Ummie Abah doakan jadik anak yg soleh dunia akhirat. berjaya & dipermudahkan segala urusan. Amin!

p/s: pernah baru2 ni, aku n Chor tanya Umar, “Along nak adik lg x?”. Jawab Umar, “Along xnak adik!”. “Uik, kenape xnak adik pulak? hari tu kata nak adik lagi“. “Along xnak adik, tapi Along nak baby jer.” hahahaha. fahamlah kami kenape dia xnak ‘adik’ tp nk ‘baby’. for him, ‘adik’ tu mcm Ali, suka gaduh ngan dia. but ‘baby’ is comel, kecil gebu mcm baby yg sepatutnye. dia xtau yg baby akan membesar jd mcm Ali n mcm dia jugak. kuiiii

SELAMAT HARI LAHIR a.li.mukh.riz

+ = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = +

putera sulung pulak orgnye hensem. berlesung pipit di pipi (tiru Ummienye juga!). tahun ni da mula dihantar ke sekolah. alhamdulillah skrg da boleh mewarna, membaca & mengira dgn baik. suka tgk workbook kat umah tu dia siapkan. suka tgk buku2 kat umah tu dia ambil & ulang baca & ulang tulih. dia juga dah boleh bawa basikal tanpa 2 roda kecil. tp baru2 ni bila dpt basikal yg bersaiz besar skek, he is back with 4 tyres again. kena tuning balik agaknye. xpe, kasik pelan2 kayuh ye long! you can do it, boy!

dia da ada feveret car especially those wit spoiler. bila aku kata xlawa kete gitu, dia marah sbb dia meme suka yg jenis gituh. dia da tau kete2 feveret abahnye juga. juga sudah kenal byk jenis2 kete; local cars, continental cars, 4×4 etc. jenis2 motor pun dia tahu ok. xmcm aku, jgn ditanya psl motor sbb pada aku sume moto sama je. cant find the diff pung. yg mn 2 strokes, 4 strokes lglah harem xtau but Umar knows.

akan tetapi, walaupun dia da cecah umo 5 thn pada 12 Nov yg lepas, dia masih gagal utk tidak kencing mlm. mcm ada musim, kdg2 seminggu, 2 minggu dia bleh berjaga utk ke toilet tgh2 mlm. perfect! tp kdg2 seminggu tu tiap2 hari kencing mlm (pulak dah!). kering sudah jugak idea Ummie n Abah nk train putera sulung nie. bila ditanya kenapa. jwbnye mudah, “Along xsedar la Ummie”. camno tu?

Umar sgt suka mkn roti. roti krim, 2,3 bungkus sekali hadap. he loves curry n fish too. dia bleh mkn nasi dgn byknye hanya berlaukkan ikan goreng & berkuahkan kuah kari aje. dpt plak klu ikan tu goreng garing. huiii! suka tgk dia mkn. but he hates vege so much hatta klu tersuap carrot yg maha halus pun dia bleh tahu dlm mulut ada carrot & dia akan luahkan semuanye semula. (ini mmg kompem ikut Abah). oh, he hates durian too. nugget yg disimpan sekali dgn durian akan menyerap skek sebyk bau durian. bila digoreng nugget tuh, kompem! dia xkan mkn punye. gitu skali bencinye dia pd durian.

baru2 ini, aku buat RV cake wit 2layers of cream cheese. dia komplen kata kenape cheese sikit tp kek byk. op kos lah hai anak. cream cheese tu utk topping je. klu nk byk, baiklah ummie buat cheese cake semata. see,, betapa chentanye dia pd cream cheese. klu aku buat kek, xabih pukul cheese tu lg, dia da menempel kat tepi mintak mixer bowl tu nk colek2 cheese lepas da abih sapu pd kek. ok jugak sbb sng sgt nk basuh mixer bowl lepas tu. kekeke.

walau ape pun, Umar tetap menjadi poojaan hati Ummie, Abah n Ali (yg suka cari gaduh dgn Along). Doa utk kejayaan Along dunia akhirat sentiasa di bibir Ummie Abah. moga dipermudahkan segala urusan & dipelihara hidup dari noda2 dunia. Amin!

se/la/mat/ha/ri/la/hir/ UMAR MURSHID

Advertisements

November 15, 2011 Posted by | Uncategorized | 2 Comments