i LUV u, u LUV me

image

aksi kegemaran Ali ketika tido. Wonder sejauh mana dia selesa begitu ketika tido.

Pg td Ali n Umar kantoi main ujan. Sdgkn both of them janji nk main beskal bwh bumbung jer. Ok fine!

Makanye depa didenda xleh kuar lg. Menjelang ptg, cuaca redup nmpk mcm nk ujan semula. Both heroes r asking if they can play outside again. Kasihan punye psl aku izinkan tp dgn syarat klu ujan turun, sila main bwh bumbung. Aku ckp jgn kantoi lg main ujan.

Tiba2 Ali bersuara,” Ali nk lawan ujan.” Oh yes they did those fighting actions ms dikantoikan pg td.

“xyahlah nk lawan hujan tu,Li. Biar dia turun elok je.”

“Alah. Ali nk bg hujan tu patah!”

Hahahaha. That tells why they were kungfu-ing the rain this morning. Nak bg hujan patah rupenye.

February 26, 2012 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Testing

February 23, 2012 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

his bday

semlm bday abah eh. aku xbuat ape pun melainkn buat simple kad & dlm kad tu adalah ucapan skek. ucapan dlm kad tu ditulis besar-besar dan simple je ejaan nye. smpi je umah ptg semlm, aku pass kad ni pada Umar n asked him to read the content inside. alang-alang da bleh membaca ni, buli skek suh baca kad.

satu-satu la dia membaca perkataan dlm tuh. kekeke. da abih baca, Umar tanya aku, “Ummie wat kek ape utk abah?”

ewah. bday abah dia, dia plak yg request kek.

bona eh da buat pun kek sabtu lepas. celebrate skali ngan emak a.k.a. nenek ampang. mlm tu me hosted a simple family dinner. Umar je xperasan sbb sgt sgt sgt leka bermain ngan shekin n alinye. mkn pun xingat lnsg. esok pgnye bgn dgn perut yg da msk angin. huhuhu.

strawberry cotton soft cake wit low fat cream cheese & grated cheddar cheese topping

p/s: baru jupe low fat cream cheese brand philadelphia di pasaran. oklah tuh. idak rs bersalah sgt nk mkn cheese cake slalu.

 

 

 

February 22, 2012 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Beza? Mmg berbeza

Citer basi – Umar’s Graduation Ceremony day.

Sangat berbeza Umar hari itu (Nov 2011) dan Umar dulu (Mac 2011).

Mac dulu, masa Tcs-Parents day, Umar kena perform gini gak la – choir budak 5thn. Masa tu nampak sangat mukanya yang agak terkejut dan cuak masa kena perform dpn parents. Mgkn sbb masa practice, nyanyi2 dlm kelas dgn tc2 jer. Dia xexpect pun kena berdiri dpn org ramai (dia berdiri plg depan n plg tgh dlm choir masa tuh). Sekali on the day itself, baru perasan makpak punyelah ramai dpn dia. Lagu yg dia nyanyi dr sekolah ke umah, dlm keta, luar keta, masa hari tuh mcm xterkeluar pun dr mulut dia. Nmpk kumat kamit mulut gitu je sambil mata meliar tgk org. Syg gambar yg diambil telah hilang bersama2 hp Abahnye yg kena curi last few wks. Klu idak bleh compare his faces.
 
And masa Grad Ceremony Nov lepas, can really see the differences. Lucky me dpt snap gamba dia senyum kudus gitu on stage. Hehehe. Cheeky smile!. Mmg xreti dok diam. Kejap dia cuit kwn sebelah. Kejap dia cuit kwn depan. Kejap berborak. Nmpk dia mmg tidak duduk diam masa tuh. Oh Umar.
 
Apepun, seronok tgk dia seronok hari tuh. Hepi je mukanya. Will upload suara dia nyanyi lagu mandarin later.
 
 
 

December 2, 2011 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

Putera-putera beta

banyak cerita tp xbanyak masa untuk menulis.

bila ada masa, xada mood pulak nk menulis.

huh!

tapi hari ni, ada masa, ada mood nk menulis.

entry pjg hari ni KHAS utk putera-putera beta

+ = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = +

putera bongsu sgt manja orgnye. sgt sgt manja! orgnye kecik, aktif dan putih gebu. rambutnye hai lurus lembut sungguh! (ikut rambut sapelah hai). suka tgk aksi dia bermain angry bird. lentik jari2 dia kecik besarkan skrin game. suka pasang telinga mendgr dia bercerita sorang2. suka perhati dia berckp2 dgn semut di dinding, di atas lantai. suka tgk dia menelan ubat dlm keterpaksaan bila xsihat.  berair2 mata menelan bila Ummie marah2 sambil letak syringe di bibir smbil ubat dimasukkn perlahan2 ke dlm mulut murainye.

suka tgk dia kodek2 kaki comelnye utk carik tune nk tido (tiru Ummienye!). suka dgr dia meminta2 sebelum tido, “Ummie, gosok blkg Ali.” sekali minta, Ummie xtunaikan, “Ummie, gosoklah blkg Ali“, keras skek bunyi permintaannye. Kdg2 saje aku gosok kat bontot dia, “Ummie, bukan kat situ. Gosoklah kat atas lagi.” Mlm tadi, saje aku minta Umar tlg gosokkkan, “Along jgn gosok. Ummie, gosok blkg Ali“. Kekeke. Tgn Abah pun dia xnak. Tgn Ummie jugak yg kena menggosok. Iyolah anak! Gosok2 smpi dia tertido.

dlm manja2, kecil2 orgnye, dia seorg yg sgt suka buat scene. (oh, ini yg aku xsuka..:))

sgt suka kacau keamanan org terutama Alongnye.

sgt suka mengusik brg2 org terutama Alongnye punye.

sgt suka berebutkan barang2 yg org lain pegang terutamanya barang yg Alongnye pegang.

bila Alongnye marah, lagi suka dia mengacau, mengusik dan berebut. bila Umminye marah, dia buat kelip2 mata, bajet comel then terus mengacau, mengusik dan berebut. xtakut lnsg ok. tapi bila Abahnye jerkah, otomatik mata berair, mulut mencebik dan terus mulut berlagu tangis. ish ish.

10hb Nov lepas, si kecik, aktif dan putih gebu ini dah pun berusia genap 3thn. tp masih xmahu lepaskan pampersnye. masih xmahu tido asing dr kami makpaknye w/pun bukan berasing bilik tp berasing tilam. masih mahu duduk di dpn dgn Ummie klu naik kete.

kering sudah idea macammana nk suruh dia pampersless (??), tido berasingan tilam dan stay at the back klu naik kete.

walau ape pun yg Ali suka tapi Ummie xsuka. walau ape pun yg Ali xmahu tp Ummie mahu. Ali Mukhriz tetap menjadi poojaan hati Ummie, Abah n Along. Ali Mukhriz sentiasa Ummie Abah doakan jadik anak yg soleh dunia akhirat. berjaya & dipermudahkan segala urusan. Amin!

p/s: pernah baru2 ni, aku n Chor tanya Umar, “Along nak adik lg x?”. Jawab Umar, “Along xnak adik!”. “Uik, kenape xnak adik pulak? hari tu kata nak adik lagi“. “Along xnak adik, tapi Along nak baby jer.” hahahaha. fahamlah kami kenape dia xnak ‘adik’ tp nk ‘baby’. for him, ‘adik’ tu mcm Ali, suka gaduh ngan dia. but ‘baby’ is comel, kecil gebu mcm baby yg sepatutnye. dia xtau yg baby akan membesar jd mcm Ali n mcm dia jugak. kuiiii

SELAMAT HARI LAHIR a.li.mukh.riz

+ = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = + = +

putera sulung pulak orgnye hensem. berlesung pipit di pipi (tiru Ummienye juga!). tahun ni da mula dihantar ke sekolah. alhamdulillah skrg da boleh mewarna, membaca & mengira dgn baik. suka tgk workbook kat umah tu dia siapkan. suka tgk buku2 kat umah tu dia ambil & ulang baca & ulang tulih. dia juga dah boleh bawa basikal tanpa 2 roda kecil. tp baru2 ni bila dpt basikal yg bersaiz besar skek, he is back with 4 tyres again. kena tuning balik agaknye. xpe, kasik pelan2 kayuh ye long! you can do it, boy!

dia da ada feveret car especially those wit spoiler. bila aku kata xlawa kete gitu, dia marah sbb dia meme suka yg jenis gituh. dia da tau kete2 feveret abahnye juga. juga sudah kenal byk jenis2 kete; local cars, continental cars, 4×4 etc. jenis2 motor pun dia tahu ok. xmcm aku, jgn ditanya psl motor sbb pada aku sume moto sama je. cant find the diff pung. yg mn 2 strokes, 4 strokes lglah harem xtau but Umar knows.

akan tetapi, walaupun dia da cecah umo 5 thn pada 12 Nov yg lepas, dia masih gagal utk tidak kencing mlm. mcm ada musim, kdg2 seminggu, 2 minggu dia bleh berjaga utk ke toilet tgh2 mlm. perfect! tp kdg2 seminggu tu tiap2 hari kencing mlm (pulak dah!). kering sudah jugak idea Ummie n Abah nk train putera sulung nie. bila ditanya kenapa. jwbnye mudah, “Along xsedar la Ummie”. camno tu?

Umar sgt suka mkn roti. roti krim, 2,3 bungkus sekali hadap. he loves curry n fish too. dia bleh mkn nasi dgn byknye hanya berlaukkan ikan goreng & berkuahkan kuah kari aje. dpt plak klu ikan tu goreng garing. huiii! suka tgk dia mkn. but he hates vege so much hatta klu tersuap carrot yg maha halus pun dia bleh tahu dlm mulut ada carrot & dia akan luahkan semuanye semula. (ini mmg kompem ikut Abah). oh, he hates durian too. nugget yg disimpan sekali dgn durian akan menyerap skek sebyk bau durian. bila digoreng nugget tuh, kompem! dia xkan mkn punye. gitu skali bencinye dia pd durian.

baru2 ini, aku buat RV cake wit 2layers of cream cheese. dia komplen kata kenape cheese sikit tp kek byk. op kos lah hai anak. cream cheese tu utk topping je. klu nk byk, baiklah ummie buat cheese cake semata. see,, betapa chentanye dia pd cream cheese. klu aku buat kek, xabih pukul cheese tu lg, dia da menempel kat tepi mintak mixer bowl tu nk colek2 cheese lepas da abih sapu pd kek. ok jugak sbb sng sgt nk basuh mixer bowl lepas tu. kekeke.

walau ape pun, Umar tetap menjadi poojaan hati Ummie, Abah n Ali (yg suka cari gaduh dgn Along). Doa utk kejayaan Along dunia akhirat sentiasa di bibir Ummie Abah. moga dipermudahkan segala urusan & dipelihara hidup dari noda2 dunia. Amin!

se/la/mat/ha/ri/la/hir/ UMAR MURSHID

November 15, 2011 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Dwibahasa

ptg semlm di rumah Emak @ Ampang

Umar : Ummi, Izam tu sape?

Ummie : Izam tu Pakcik.

Umar : Nape Ummie panggil Izam?

Ummie : Yelah, sebab Pakcik adik Ummie. So, Ummie panggil nama dia. Along xbleh panggil Izam tau.

Umar : Oh, adik Ummie. Edi tu sape?

Ummie : Edi tu Pakngah.

Umar : Imi?

Ummie : Imi tu Paksu.

Umar : Ehhhmmmm…Ummie, Paktam dlm bahasa Inggeris ape?

Ummie : Hahahahahahaha. Mana ada bahasa Inggeris untuk Paktam, Long. Yang Along tanya tadi tuh, nama. Bukan bahasa Melayu bahasa Inggeris tau. Nama Paktam, Rizal.

Umar : Ooooo….. 

September 19, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

AidilFitri tiba lagi

Ramadhan pergi buat kesekian kalinya. Syawal pula dtg menjengah. SALAM AIDILFITRI dari kami warga 437.

Kali ini kami anak beranak beraya dulu di Pasir Salak sebelum pulang ke Rantau Pjg pada raya ke-2 nanti. Lepas Maghrib td, saat terdgr FIL bertakbir, terus melayang ingatan pada arwah Abah..:(..syahdu! sungguh syahdu!

.

Terima kasih Ya Rabb atas segala nikmat & REZEKI yang dikurniakan. Syukran atas segala kesenangan & kemudahan yang diberikan sepjg Ramadhan ini.

Moga Syawal yg tiba ini, menjanjikan lebih nikmat & rezeki juga kesenangan & kemudahan dalam hidup kami warga 437 ini.

Amin…

August 29, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Puasa 4

Dah masuk pose ke 4 hari ini. alhamdulillah semuanye berjln lancar. harap terus dipermudahkan hingga hujung Ramadhan. amin!

Niat aku tahun ni nk train Umar utk berpuasa. tapi masalah utk hero sorg ni nk kejut dia bgn sahur.  last2 pasrah lah. tapi, Umar mmg dah diberitahu psl puasa ni awal2 sebelum masuk Ramadhan dulu. dia paham yg siang hari xbleh mkn, xbleh minum smpi maghrib. dia punye pemahaman psl puasa ni smpi dia ingat siang hari tu xleh kencing & berak lah. hahaha.

le ni, asal balik sekolah je mmg aku atau chor akan tanya dia, “Along puasa tak hari ni?“. saje testing.

hari pertama bertanya

tulah. sape suh ummie bagi along bekal. along xpuasa lah“.

hari kedua bertanya

“along pose masa school je. lepas kawan2 yg xbwk baju (maksud dia kawan2 dia yg stay smpi ptg utk nursery) balik, along xpose.”

“kenapa macam tu pulak?”

“yelah, masa school ramai kawan2 along pose. syamil, bla, bla, semua xbwk bekal. diorang tu semua puasa.tp kwn2 yg duduk smpi ptg, ramai xpuasa.”

pulok doh..hahaha

utk hari ini, dr mlm tadi dia da remind aku jgn bg dia bekal. bekal mkn mahupun bekal minum. kata dia, “along nk puasa la ummie”. ok fine. beria benar dia ingatkn aku mlm td smpi naik rimas asek dok ulang ckp bende yg sama.

pagi, masa dia mandi, again aku btau dia, “along, ummie xbg bekal mkn tp ummie letak je botol air msk along ye? klu haus sgt, along minum lah.”

“alah ummie. along xnak bwk ape2. jgnlah bg air tu. along xnak bawak”

“along tahan ke nie?”

“tahan. along nk puasalah ummie”

aduhai anak. nekad dia hari ni nk puasa. xtau lah. tapiiiii….

just before dia keluar rumah utk ke school pg td, “ummieee…along nk susu..”

hahaha. dah kantoi. kata dia, “lepas minum susu nnt along poselah kat school”. hehehe. oklah tu. buat pelapik perut dia klu betul dia xnak mkn kat school nnt. tapi aku still ingatkn dia, “klu teacher tanya along pose ke tak, along ckplah along pose tp smpi pukul 12 jer. tau. bila teacher bg mkn nasi, along mkn ye?”

dia angguk je. risau plak aku kot betul dia xmkn, xminum nnt sbb dia bukan bgn sahur pun pg td. tup2 mmg betul dia nk pose hari ni. oklah kot ek. anggap dia minum sebotol susu pg td sbg sahur dia la kot w/pun in real mmg da xvalid pun posenye. hahahaha.

makin keding lah hero sorg ni klu berterusan gini.

.

.

oh semlm, padah smpi2 opis terus buka blog masakan, terus terbyg kesedapan klu dpt berbuka dgn lopes de squera. puas pk, cara ape plg mudah nk prepare kuih nie. klu blk keje baru nk rendam pulut bagai, alamatnye xsempat nk berbuka dgn kuih ni. maka, terpk lah aku satu cara yg sgt mudah. ini cara org malas benonye.

so aku beli lemang segera yg byk dijual kat kedai tuh. smpi2 umah ptg semlm, cuci n rebus terus paket lemang tuh. sambil tuh p amek daun pndn, simpul2 terus campak dlm periuk. lepas tuh buh lah skek pewarna ijau nk amek aura lopes sebenar. hehehe. smbil tunggu pulut msk, buat air gula n prepare kelapa utk gaul ngan pulut tu nnt.

kan senang keje nye tuh.

masa mkn semlm, oklah. sedap maaa. lepas ni sng lah. buat stok lemang segera kat dapo. bila rasa nk mkn lopes je, rebus lemang ni. otomatik lemang bertukar jd lopes. hehehe.

tp of cos lah xdapat lawan lopes yg emak buat. klu emak buat dulu, pulut tu kasik bungkus dgn daun pisang bulat2 padat gitu sebelum dikukus. bila nk mkn, utk hiris pulut tuh, emak akan ikatkan benang kat kaki rak pinggan dan lilitkn benang pada kepalan pulut tuh td smbil kepingan pulut tu jatuh plak dlm bekas kelapa parut yg ditadah di bwh. goncang2 terus hidang dlm pinggan. huh! aroma pulut lopes dgn daun pisang, terangkat terus lopes masa mkn. ish ish ish. kecur air liur. kekeke. ptg ni, lopes de squera masuk lg dlm list menu. (al-maklum da ada stok lemang segera kat dapo. hehehe)

 

 

 

 

 

 

August 4, 2011 Posted by | Uncategorized | 3 Comments

Jam

hari ini, bgn dari tido, terus ke dapo utk prepare bekal Umar. kerling pada jam di dapo, tgk2 baru pukul 3.20. haih! xkan awal beno aku terjaga. alarm tepon bunyi tadi. kompem!

pergi ke dining hall, kerling jam lagi nk kompem waktu. eh, baru pukul 1.30! pulok?

masuk bilik tido balik, kerling jam buat kesekian kalinye. hah. betullah, da pukul 520 pagi. alarm tepon mmg betul2 berbunyi la tadi. bukan dlm mimpi.

masa da siap bertudung bagai subuh hr td, capai jam tgn di tmpt biasa. kerling jam dulu b4 sematkan pd tgn. eh, again! jarum jam stuck pd pukul 4.00.

uik..jam-jam dlm umah ni lancarkan mogokkah?

 

June 20, 2011 Posted by | Uncategorized | 5 Comments

Huru Hara Cuti Sekolah

2 minggu cuti sekolah ni, Umar n Ali mmg enjoy betul bercuti. bermain, gelak-gelak hingga ke bergaduh, nangis-nangis. sama je byknye.

Awal cuti sekolah, kami pulang ke Perak sbb Ayah Ngah (adik Chor) kawen. Bila pulang ke Perak ni, Umar & Ali mmg xbetah duduk di rumah. Asal celik mata, rumah jiran sebelah ditujunye. Dapat plak balik kali ini, msg2 sibuk ngan mcm2 hal org kawen, mmg aku da xkuasa nk jerit2 suh blk waktu mkn tghari ke ape ke. Asal nk mkn, pndai la deme masuk umah ke dapo. Ramai yg melayan. Bukak je mulut btau nk mkn, akan ada yg tlg hidangkan. Makcik, Maksu, AyahChu, AyahChik, OnyangChik, OpahYong etc.

Hari kenduri kawen, ptgnye bila selesai majlis, terus kami cabut pulang ke teratak Seremban 3 pulak. Bekerja beberapa hari, pulang plak ke Kedah sempena kenduri kawen Paktam (adik aku). Huiii. further up north plak kali ni.

Macam pulang ke Perak sebelum ni, Umar & Ali sekali lg umpama burung terlepas dari sangkar. Lepas bebas je deme berdua nie. Asal celik mata, berkejar-kejar main ngan pak & mak sedare kembar yg sebaya dgn Umar nie. Ali plak, asal celik mata, mengadap I-pad nenek & hp nenek. Sng citer, Ali ni game addicts. Angry bird tu mmg feveret dia. Xcukup I-pad & hp nenek, I-pad PakNgah, hp Makngah jadi mangsa. Sib baik abah n ummie dia xde hp canggih dgn game apatah lg i-pad ke i-phone ke. Kuiii. Hero sorg ni dia x gu sgt ngan Umar n pak & mak sedare kembar nye sbb dia ni raja gegar. Xbleh xkena, mesti nak nangis. Kaki gaduh pun yea walaupun badan kecik compare to others. Badan kecik tp garang kan, dik? Hehehe. Sapelah nk melayan sgt mamat gegar ye dak.

Selesai hal kenduri di Kedah, esoknye baru kami pakat pulang rumah masing2. Smpi di teratak Seremban 3, punggah baju2 kotor, ganti ngan baju2 bersih dlm beg, bertolak plak ke umah mak di Ampang sbb aku ada bengkel di sana. Perjlnan kali ni, Chor xikut sbb dia keje.  Huiii, lotih den lotih. Berkejar sana sini. Sib baik mak da pencen, leh mintak tlg tgkkan hero 2 org nie. Time kasih mak..:)

Beberapa hari cucu-cucu ni duduk ngan nenek dia, sekali lg deme enjoy sungguh bermain & bergaduh. Berebut i-pad toksah ckplah. Msg2 xnak mengalah. Yg tu pukul yg ini. Yg ini pukul yg itu. Ish!! Belum lg bab Ali yg suka membuli nenek dia. Kesian tgk mak..:(

Hari2 akhir kepada minggu cuti sekolah nie baru aku discover 2 bende pada rambut hero2 nie.

Umar tiba2 ada byk telur kutu di rambutnye. Mak ckp mgkn berjangkit dari MakNjangnye sbb sepjg kt Kedah hr tuh depa dua ni mmg rapat dok main ke hulu ke hilir. Aiyooo, bende yg aku takutkan jd kenyataan sudah. Nak kena p cari ubat la nmpknye or else, the easiest way is botakkan aje. Chor da mula bermuka kelat sbb dia xmo anaknye tidak berambut. Hehehe. Xpe abah, ummie carik ubat dulu, kita tgk guano deh.

Ali plak, wujudnye rambut toet kecik atas kepala mcm ekor angry bird-feveret game dia.

Bila disoal siasat, keje Umar rupenye. Sekali lagi Abah eh bermuka kelat sbb rambut pjg hero kecik ni da rosak. Hero kecik ni rambut dia lurus lembut elok jer. Hasil keengganan Chor utk potong rambut Ali sejak sekian lama, rambut dia da cecah paras bahu. Mmg rock klu tgk hero gegar nie. Bila abah eh tanya, “kenape Along potong rambut adik?”. Umar jawab, “Along nak bagi cantik”. Hahahaha, cantik la sgt ada ekor atas kepala tuh!

Dulu gara2 dpt capai gunting yg aku letakkan atas almari, habis langsir rumah dia guntingkan. Cuma yg bagusnye dia btau aku dia gunting ‘kain’. Aku plak sbb dia btau ‘kain’, aku xheran sgt. Dlm kepala dok pk mgkn kain2 buruk ke kain lain sbb xpulak aku nmpk kain kena gunting dlm umah tuh, sekali, beberapa hari lepas tu baru perasan langsir pintu da bocor dek Umar. Bila tanya dia blk, dia kata, “Mmglah along yg gunting. Along gunting kain ummie yg ini (sambil dia tunjuk kat mana yg dia gunting2 kan tuh.” Huhuhu.

Itulah, cuti sekolah punye pasal, mcm2 citer muncul. Umar pagi ni katanya xmo p school sbb bibir sakit terkena bucu meja kat umah nenek. Tambah dia lagik, rambut Along ada kutu, nnt teacher marah. Aduhhh, relaks aa Long. Simpan rahsia ni ye. Jgn btau sape2. Ummie usaha carik ubat kutu hari ni jua. (Tapi Umar ni pun xleh percaya sgt. Tgh suka2 tuh, dia lepas aje ckp nnt.)

June 13, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment