i LUV u, u LUV me

pujaan melaya

 

tetiba rasa rindu plak kat hero2 kecik poojaan hati nie.

 

kadang2 rasa RINDU tu dtg gitu2 je kan? xde ujan. xde ribut. tup2 cam homesick. missing somebody so bad. missing the hse etc..kekeke. lama da xdgr word homesick tuh ek

Advertisements

September 30, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

DIY tee 2, 3 & 4

sebenarnye, tee pertama yg aku dpt siapkn utk raya hr tuh adalah 3/4 sleeve reglan tee dgn design tulisan khat nama hero2 ni di bhg blkg tee. tp aku xamek gambar pun. cukup sekadar info yg khat nama bebudak ni aku minta seorg xpert yg buat n aku transfer atas freezer paper dgn teknik yg sama mcm ultraman n paint mcm bese.

tee kedua barulah tee ultraman yg siap sehari b4 mula cuti raya ari tuh.

tee seterusnye adalah tee smurf tanpa kepala. hehehe. yg ini bukan pakai fabric paint tp pkai felt cloth. carik design kat internet n jahit. i 1st started DIY project ni ngan tee yg inilah. memula gunting felt cloth on 1st day of puasa rsnye. tp siap sepenuhnye kedua2 tee pd hari jumaat yg baru lepas ini. iyer! it was on 15th syawal! huh

smurf w/o head

berchenta sungguh nk buat bende alah nie. dijahit sepenuhnye dgn tgn. kalaulah ada mesin jahit, pasti cepat je siap kan? hehehe. *ayat menggoda chor dearie for a mesin jahit…..

lepas siap jumaat lepas, model baju xberkesempatan pkai lagi. tgklah, kot tetiba muncul smurf berkepala manusia kat umah sape2 nnt, ketahuilah bahawa itu adalah hari pertama depa pkai tee ini.

umar slalu tanya, “mana kepala dia?”. bila dijawab, “kepala along lah kepala dia”, terus hero ni kompius. “kepala along??” hahahaha. kasihan dia xpaham.

tee yg ke-4 masih xbuat pape pun lg. masih kekal dgn plain blue tee. idea mcm bese da ada tp nk mencari wahyu memulakan langkah membuat tu takes time skek sbb dlm kepala ni bersusun idea2 lain utk baju sndiri plak.

aku masih berhutang DIY utk:

button embellishment for my own blouse, printing on my own brown reglan tee yg jarang (this is a way utk tutup t-shirt yg jarang. cetak2 ape yg disukai on t-shirt tuh), design for my heroes’ bday tees

September 27, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

DIY tee 1

utk raya yg lepas, mmg aku da psg niat nk bg hero2 kecik pkai t-shirt yg aku custom made designnye. maknanye, beli plain tee n DIYkan design kat tee tersebut. makanye, sebelum mula ramadhan lg da prepare beli tee kosong nie. bukan 1 tapi 8 lai (4 for each hero) plus 1 design yg boria utk kami anak beranak. hehehe

malangnye, menjelang syawal mulia, hanya 2 design tee je yg mampu disiapkan. kekeke. berkobar2 bukan main. sebelum puasa occay da beli tee & peralatan lain. tp itulah, ini bukan keje hakiki. setakat part time je pung. nk mencari masa n tenaga tu yg amat payah benonye. bila bulan pose, kudrat nk melawan rasa hndk tido awal di mlm hari tu amatlah kurang sekali.

apepun, ini design tee pertama.

ultraman cosmos!

nk buat ni sonang bai tu. sgt perlu ada plain tee, freezer paper, pisau tajam, fabric paint. since my dear heroes r too obsess wit ultraman, makanye aku pun carik design ultraman yg bersesuaian. photostat terus ats freezer paper ikut saiz yg bersesuaian dgn tee yg ada.

next, pkai pisau yg betul2 tajam utk potong n buang bhg2 yg tidak diperlukan.

pastu, iron freezer paper pd permukaan tee yg kita nak. iron kan jugak freezer paper kosong pd bhg dlm tee supaya bila kita sapu fabric paint nnt, dia xmerebak ke mana2. (tp ada yg kita xperlu pun. terpulang lah kot eh)

once da settle ngan ironing part, sapukan fabric paint. xperlu byk sgt kang melimpah ruah, xlawa!

let it dry. make sure it is completely dry b4 u peel off the freezer paper.

& inilah hasilnye;

one for Umar & one for Ali

siap betul2 sehari b4 mula cuti raya. huahuahua. punyelah lama menunggu semangat tiba. padahal nk menyiapkan bende alah ni xsmpi 24jam pun termsk proses pengeringan. siap sapu cat, terus gantung bwh panas hari terik. lepas kering kontang baju tuh, masuk, terus koyak je freezer paper tuh. cam xpercaya leh buat ultraman comei nie. kekeke.

& bila melihatkan hero2 ni pkai di hari raya lepas, terasa kembang kuncup hati sbb dpt buat something kat depa.

mari beraya bersama ultraman cosmos!

aku rasa depa cute pakai sleeveless tee oren dgn ultraman cetak sendiri hari raya hari tuh. hehehe

“Cosmosss!”, kata Along di kala mood ber’ultraman’ nye dtg. Apa pula kata Ali? “Momossss!”. Hehehe

Tapi le ni da xde Momossss da. Sudah tukar jadi, “Momok, ambik..” (ok, ini da masuk citer lain. bukan citer tee lagi).

Tanya Umar semlm mana Ali belajar ckp gituh. Kata Umar, “Emak yg ckp kat Ali.” Huh! Punyelah aku niat nk avoid anak2 kenal momok segala ni, tgk2 pengasuhnye sndiri ajar gituh. Tapi Umar dulu xpenah kenal pun word2 gini dgn pengasuh yg sama. Chor kata, mesti sbb Ali ni buas skek kot. Sbb tu agaknye cara sng nk handle dia, pengasuh ckp gituh. Baru dia takut skek.

Aku pulak klu kat umah, bila da xlarat nk kejar dia tatkala nk pakaikan pampers atau pun bila xlarat nk umpan suh keluar dr bilik air selepas sesi mandi, aku ckp, “Cicak, amek Ali ni. Gigit tato dia”. maka terkedek2 la dia berlari ke aku sbb dia takut ngan cicak.

 

September 27, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

Cat bercakap

Mlm tadi kala aku sdg susukan Ali dlm bilik, tiba2 terdgr bunyi kucing jantan me’ngaum’ (bukan suara meow biasa tu ye. ini suara kucing nk mengawan;kasar & lain mcm skek) dpn rumah. Umar masa tu tgh melayan ‘ceria’ sorang2 sbb Chor da lama terbongkang dlm bilik. Pintu dpn plak mmg dibiarkan terbuka kasik angin sejuk masuk dlm rumah.

Masa terdgr suara kucing tuh, aku terpk mesti Umar akan rs takut sbb suara kucing tu lain mcm. Atau mgkn dia akan ignorekan aje suara tuh kalu dia betul2 khusyuk melayan ‘ceria’ nye di tv. Sambil susukan Ali sambil aku menanti2 reaksi Umar. Tgk2 xde mende pun, dia maintain je dok sorang2 dpn tv. Ok, gud.

Elok2 Ali tido semula, aku dgr suara kucing tu da makin lain mcm dan mcm semakin hampir dgn pintu dpn, makin jelas & kuat. Dan2 tu lah terdgr Umar berlari ke arah bilik sambil jerit nangis. Hahahahaha. Dia baru perasan kot suara kucing me’ngaum’ tuh.

Aku segera keluar bilik & Umar yg berlari tadi bertembung ngan aku kat pintu.

“Hey, nape nie? Jgn bising! Ali tido da tuh!”

“Ummie, Along takut. Cat kat luar tu boleh bercakap!”, sambil menangis ni dia berckp.

Aku yg mulanye nk terus marahkan dia sbb bising mlm2 tuh terus gelak xingat punye. Cat bercakap la plak! Hahahaha. Umar yg menangis td ni terus tersenyap sbb tgk aku gelak. Adoiii lah Umar!

“Cat tu bukan bercakap la Long. Dia panggil kawan dia tuh”

“Along rasa cat tu boleh bercakap la Ummie. Along takut!”

“Xdelah Long. Ape nk takut. Biasalah tuh. Dah, gi dok dpn. Ummie nk sambung masak”

Segera dia p tutup pintu sebelum kembali berteleku di dpn tv menonton ‘ceria’nye. Huahuahuahua. Cat bercakap!!

September 22, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Wean off

  

budak kecik ni akan menjejak umo 2 thn xlama je lagi. pejam celik pejam celik, my breasfeeding journey pun akan berakhir jugak. jadi, selepas aje blk dr cuti raya, aku mulakan step2 yg perlu utk stopkan Ali dr breastfeed nie. dari ape yg aku baca, sesetgh budak boleh jatuh demam! kalu proses wean off ni dibuat secara drastik. in fact si ibu pun bleh demam gak. huh! punye kuat chemistry antara susu ibu dan anak ini kan?

disbbkan takut Ali xleh terima klu dibuat secara tiba2, so aku mulakan pelan2 & i wish to make a full stop rite b4 he reaches that number 2 soon.

i’ve started last nite by calitkan skek minyak mustajab NR. sbbnye my opismate did this to her daughter & she succeed dan2 tu jugak. terus anak dia xmo isap da lepas tuh. tapi in my case, Ali xgive up pung! huh. dia isap, then rasa lain. stop kejap sambil ternganga2 mulut kesan dr minty taste minyak tuh. pastu dia kesat2 lidah n mulut dia kat jari. then continue isap n repeatedly did the same nganga2 n kesat2 lidah n bibir tuh smpi la rasa minyak tu ilang. & he continued isap mcm bese. lepas2 tuh bila aku calit lg, dia isap mcm da xde mende da.

 

 adoiii. nmpk gaya its not gonna be easy to wean him off. nk suh minum susu botol pun smpi menangis2 minum. camno tuh?

it’s actually depends on the mother samada nk teruskan atau tidak bagi susu badan ni selepas umo budak 2thn. ada yg pilih utk teruskan & ada yg pilih utk stop terus mcm aku.

dlm dunia perubatan, 6 bulan pertama adalah waktu yg sgt2 dianjurkan diberi susu badan sepenuhnya pd baby. sbb masa tu baby nk bina antibodi, nk serap segala khasiat utk pembesaran deme. selepas2 itu, terpulanglah. dlm agama kita plak, digalakkan ibu beri susu badan smpi anak berusia 2thn. selepas2 itu, terpulang jugak. apepun sume ni depends pd badan ibu tu jugak. tiada paksaan sebenarnye. sbb ada ibu yg diberi rezeki punya susu badan yg byk. ada ibu yg diberi rezeki hanya smpi anak tu berusia beberapa bulan aje malah ada yg hanya beberapa hari aje.

aku alhamdulillah punye rezeki utk beri Ali smpi dia 2 thn. itupun Ali dpt sepenuhnye susu ibu hanya utk 1 thn yg pertama je. lepas2 tu da start campur bila stok susu beku da abih. yg aku pam hari2 xmampu nk penuhi selera dia di umah pengasuh. & aku stop pam susu sepenuhnye just b4 puasa yg baru lepas disbbkan xlarat nk mengepam masa demam ari tuh. lgpun semangat mengepam da hilang. da seronok ke hulu ke hilir tanpa perlu mengendong beg pam. huhu.

apepun, bersyukur dpt smpi ke tahap ni. xpernah sangka pun sbb dgn Umar dulu smpi dia 7 bulan aje. dgn Ali ni pun aku set smpi dia 6 bulan je then letak next target dr sebulan ke sebulan. tgk2 da nk 2 thn da. pe’el dia masa mengisap pun da mcm2. smpi aku naik segan la klu nk p berjln dgn dia. tmbh lagi klu perlu bermlm di umah sedare mare yg perlukan kita utk tido di tempat terbuka.

xpelah, xlama je lagik. pastu STOP!

 

September 21, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

1 Syawal 2010

Ini raya pertama kami tanpa Abah. Abah pergi tanggal 7 Jan yg lepas. Xkan ada kesempatan nk berpuasa dan beraya bersama Abah lagi. Mmg teringat sgt pd Abah di pg tu….

Syukur semuanya dapat berkumpul bersama di pagi 1 Syawal. Kebetulan raya kali ini mmg jatuh turn utk beraya di belah Ampang dulu. Dapatlah bersama2 dgn adik2 & emak menziarah kubur abah. Kebetulan jugak, cuaca di pagi 1 Syawal sgt2 memihak pada kami. Mendung dan sejuk aje. Syahdu rasanya. Tambah meruntun jiwa raga ni.

Bacaan Yasin beramai2 di kubur Abah pg tuh diselang seli dgn suara Umar yg ‘mengaji’ bersama2. Tapi bacaannye tunggang langgang & xpenah didgr dek org. Makin kuat suara kami mengalun Yasin, makin kuat dia bersuara, “Karib-bana, Rozak-tana….” dok ulang ayat tu dr mula kami ngaji smpi abih. Nak gelak pun ada. Nak marah pun ada sbb serabut sgt dgn suaranye tuh.

Itu belum lagi masuk part dia berebut dgn Ali nk pegang naskah Yasin msg2. Adoiii. Pastu part berebut nak siram air & tabur bunga atas kubur pulak.

Alahaiii, mmg betullah bikin kecoh di pg Syawal.

September 20, 2010 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

Debat Marah

Otw balik ke seremban lewat mlm td, Umar marah Chor sebab marahkan Ali yg xreti duduk diam dlm kereta.

Abah, janganlah marah Ali. Nanti tuhan marah.”

Setiap kali Ali kena marah je, itulah point yg dia bangkitkan. Pantang dgr mcm suara Chor tinggi skek, mesti dia tanya, “Abah marah Ali ke?”

“Taaak”, jwb Chor.

Tapi bila Ali pun makin lama makin ber’lemak’ sbb xditego, kami makpak ni pun cuba nk fine tune blk pemahaman Umar pasal ‘marah’.

“Along, kalau abah ngan ummie marah Ali, bukan saje2 tau. Along xleh lah marah.”

“Tapii, abah kata, sape marah tuhan marah. Abah xleh la marah2”

“Yelah, mmg abah kata kalu sape suka marah2, Allah xsuke.”

“Abah janganlah marah Ali. Tuhan marah!”

“Kenalah marah kalau dia buat salah.”

“Tapiii, tuhan marah. Abah janganlah marah Ali”

“Kalau Ali xnak dgr ckp, kenalah marah dia. Kalau Ali asyik ke depan ke belakang dulu, Along pun marah kan?”

“Along xmarah”

Hahaha. Padahal sebelum ni dialah asek membebel bila adik dia xdok diam dlm kete. Marah2 lagi. “Ali ni. Ke depan ke belakang. Ke depan ke belakang je”

“Eleh, kan Along pun marah2 kat Ali jugak sbb dia xduduk diam”

“Mana ada. Along xmarah. Sebab, nanti tuhan marah.”

“Alah, Along skrg ni pun kalu ummie tego je Along marah2 ummie blk. Betul tak?”

“Ehmmm…” terus member senyap je kt blkg. Toleh2, dia sdg berbaring. Bila Chor jenguk2 lagi, dia masih terkebil2 mcm tgh dok berpk. Hahaha. Pikir camne nk sambung debate kot.

Tgk2 semula, rupenye terus terlelap. Siannye anak ummie ni, kalah berdebat di dalam kereta, lnsg tertido. Hehehe.

*

*

 

September 20, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment