i LUV u, u LUV me

dlm lebih kurg kol 10 pg semlm, ms chor xde kat umah. tinggal aku, ali & umar.

since ali da ngamuk2 nk tido, aku tinggalkan umar dgn kartunnye kat hall. sementara aku masuk bilik nk dodoikn ali. sambil dodoi sambil susukn dia skali. dlm masa tgh susukn ali tuh, heard somebody bg salam kt luar. aku senyapkn aje sbb xmo ganggu ali yg da separuh lalok. but…

i heard umar yg jwb salam. dan terdgr jugak budak ni struggle nk bukak pintu.

“kejap. pintu ketat. umar xleh bukak lah”

laaa. ape kes plak umar nk bukak pintu nie. ntah mamat mana la yg bg salam nie. aku xbgn keluar tp aku panggil umar.

“along! along!” xjugak dijwbnye. terdgr dia masih cuba nk bukak pintu.

“umar! umar!”

“iyer, ummie” sambil dia berlari masuk bilik. ” ada orang kat luar. saya nk bukak pintu tp pintu ketat”

“eh, jgn bukak. ntah sape2 tu. along ckp kat dia taknak.”

xsemena2 dia terus lari keluar & i can imagined him standing on the sofa (klu dia berdiri atas sofa, baru dia leh nmpk org kat luar thru the window) sambil, “orang! taknak! kata ummie. ummie tgh susukan ali lah. ummie xleh kuar”

aku kat dlm bilik nie, rasa nk gelak pun ada dgr dia terjerit2 gitu. he can talks like adult rupenye. tp dlm ms yg sama, takut sgt sbb beraninye dia berckp dgn stranger.

adoiii. bila chor blk, aku btau dia. chor suh aku kunci je pintu klu nk tinggalkn bebudak kat hall. sib baik gak mmg tergerak hati nk tutup pintu dpn tu. selalunye, aku biar terbuka je tp grill mmg kunci laa.

it’s time to teach Umar not to talk to stranger lah kan. dia ni selalu jd xcited klu ada org dtg umah tau. bzbody je nk ngekor org tu. xtau pasaipa. zmn skrg ni bahaya. kena berhati2. bukan nk buruk sangka ngan org2 sekeliling tp sbb mcm2 da terjadi skrg nie, nk xnak terpksa jugak ada rasa kurg percaya pd org yg baru dikenali.

 

Advertisements

November 23, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

NGV user

i am an officially NGV user now. was on leave yesterday bcoz spectra needs it time to be installed with NGV kit. masuk bengkel selase ptg. rabu pg they started on installation, tuning etc. then semlm, spectra is fully converted to NGV car.

so far so gud. performance wise pun ok. can still drive at 140km/hr tanpa rasa ‘berat’ mcm yg org dok gembar gemburkan. semua mcm bese jela. cuma space blkg reduced by 1/3 sbb nk muatkn tangki 60kg. after all, space issue ni timbul kala nk blk kg or time shopping yg amat sgt jer. yg lain, xpakai pun sgt boot nie. so, oklah kan.

hopefully, xpenses on petrol yg lebih kurang RM400 sebulan boleh kurg giler la lps nie. bajet utk tol xdapek nk tlg da la sbb mmg xde solution lain melainkan kena lalu gak tol tu klu nk p blk keje. so, fuel consumption je la yg bleh tlg nk tune blk monthly buject nmpknye. & yg cantik lg, sib baik dkt cyber ni ada stesen ngv. sng nk refill bila perlu.

November 13, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

3 y.o. boy

ALi bucuk2

xdapek wat entry yesterday s i was on leave.

so here goes special entry for Umar Murshid who turned 3 yesterday.

yes..umar n ali share a month of November for their birth dates. we didn’t plan it. it happened naturally. eceh! alhamdulillah..xsangka pejam celik pejam celik, da 3thn pun pakwe sepet nie.

he loves ali so much to the extend sgt suka buli adik dia. when comes his rasa geram, sukati je sambil jalan tepi ali n dia tolak kepala pacik kecik tuh. pacik kecik tu plak, baru dpt kaki, sometimes berjln pun nmpk balancing n alignment lari. bila da kena cuit ngan umar, jatuh terduduk. lnsung siren dia berbunyi. haih! geram je rasa kdg tuh ngan umar nie.

wheneva im trying to dodoikan ali, umar will come n standing nearby n keeps calling ali’s name. yg pacik kecik ni plak, bila ada gangguan bunyi gitu, mmg mata yg layu terus segar bugar. siap senyum2 lagi kat umar. aduhaii, ummie nye yg tensen!

well, umar is a fast-learner kid. he talks a lot & talk to anybody & hardly know erti xtau malu. kalu jupe org yg baru, dia malu2 kucing dulu. few minutes after, he can be mcm org da kenal lama. main mcm kat umah dia sndiri. terjerit terlolong sukati jer.

jiran2 kat umah sume da kenal sgt ngan umar sepet nie. bebila smpi je dr umah pengasuh, dia xkan masuk dlm umah terus (provided that the evening weather is gud n nice), he will ask chor’s permission to play outside, “abah, saya nk jupe kawan dulu, boleh?”. kalu ditanya, “sape kawan along?”. “abang tu lah (referring to JEYA-a form 2 boy who always play football wit his frens kt ujung lorong kitaorg). yg bagusnye, si JEYA ni mmg rajin layan umar. dia ni anak tunggal kpd uncle n aunty dpn umah yg aku xtau nama sebenar (dok gud morning aunty je selalu tp xpenah tau nama sebenar). JEYA treats umar like his own bro. JEYA’s mother has even bought umar a ball so that they can play together. baguih betul.

klu JEYA xde, umar masih akan mintak permission nk jupe kwn klu dia nmpk ada jiran2 lain kat luar especially klu ada uncle Alan n aunty mary. uncle Alan n aunty Mary ni sgt rajin berkebun. they love english theme very much smpi umah tu mmg nmpk sungguh ke”english garden”nye. they both plak rajin melayan bdk2. al-maklum anak2 n cucu2 sume dok UK. depa 2org je kat sini. so, klu umar yg becok ni dtg umah, melayan bagai cucu plak. yg umar yg xtau malu ni, dok selamba je lepak kat bangku taman uncle Alan ni. kdg2 tu siap p belek2 pokok (tiru ape yg uncle Alan buat). risau tul aku kot rosak plak pokok2 org tua tuh. tp mmg da xreti malu, ckp la ape pun, umar mesti ckp, “umar nk ckp2 ngan uncle Alan la”.

klu sume org xde, dgn selamba rock dia panggil2 nama Pavitra, a 5y.o. gal next door. “citra. citra”. hehehe..elok2 nama pavitra, dpt kat umar, lansung CITRA jadinye. kekeke. this gal kdg2 xleh kuar main ptg2. her father wants her to practice playing piano setiap ptg. sian! sokmo ptg2 dgr bunyi ketung ketang org tekan piano. Pavitra ni pun anak tunggal gak. so,  bila dpt peluang main ngan Umar, bukan main sonok lg rupenye.

waahhh. i think i digress too much la. abih citer jiran tetangga sume masuk dlm ini pilem plak. sorry!

back on track…………so umar dearie, ummie & abah wish all the best for you. be a gud along k. mcm ali jugak, kami mohon moga along terus dikurniakan kesihatan yg baik, dimurahkan rezeki selalu, dilapangkan hidup di dunia & akhirat, dipelihara tingkah laku & budi bahasa. dan moga along juga menjadi anak yg menyejukkan hati mak bapaknye slalu.

amin!

 

November 13, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

halamak! aku sgt suka google icon hari ni..

colourful & ceria!!

November 10, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

1y.o. boy

Ali Mukhriz turns ONE today!

moga adik terus dikurniakan kesihatan yg baik, dimurahkan rezeki selalu, dilapangkan hidup di dunia & akhirat, dipelihara tingkah laku & budi bahasa.

moga adik juga menjadi anak yg menyejukkan hati mak bapaknye slalu.

amin!

proud that up till today, ummie masih berjaya susukan Ali dgn susu ibu sepenuhnya. hopefully ummie berjaya teruskn misi ni up to u r 2y.o. (sdg cuba motivate diri sndiri sbb sejak abih raya ari tuh, diri da mula malas nk ikut jadual pam)

lotsa love from:

Abah + Ummie + Along Murshid

November 10, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

elmo-hp

isn’t ELMO cutes?

i love sesame street’s characters a lot!

be it big bird ka, elmo ka, cookie monster ka, oscar ka, bert ka, ernie ka

i heart them so much!

now i’m trying to perturunkan rasa ke’suka’an ni pd lil heroes plak

biar depa suka character2 comel ni & at the same time, they can learn a lot from their educational series.

tapiiiii…

hero sulung sgt2 suka melayan siri2 di ceria

dia lebih kenal loopdidoo, jay jay, roary & etc

ceria plak xsiarkan lnsg sesame street nie

hampeh sunggulah

November 9, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment