i LUV u, u LUV me

Dasar Pandang ke Timur

pagi tadi, dlm kereta, otw ke umah k.ayu (pengasuh umar ali)

 

ummie, ini 5 yen ke? – sambil tunjuk syiling 5 posen

along, kita xpkai yen lah. itu syiling lima-puluh sen.

xnak! along nk pkai yen jugak. ummie, ini 5 yen ke?

itu syiling lima-puluh sen la.

taaak. ini 5 yen, kan?

.

hr tu ada lah jugak aku n chor dok ckp2, dah umar taksub sgt dgn kartun jepun ni, smpi da boleh ikut nyanyi2 lagu kartun tuh, pastu smpi sesukati nk berurusniaga dlm yen instead of RM. why not lah galakkan aje dia to learn the language itself. kot leh jd mcm paksunye yg leh berfb dlm nihongo ngan senseinye (hehehe..).

mcm pg td, lepas isu yen tuh, aku ckp lg..

long, along belajar lah rajin2 ye. nnt da besar skek, bleh sambung blaja ke jepun.

jepun?

a’ah. along bleh jumpe asari-chan, jupe ultraman kat sana nnt. – niat hati konon nk umpan dia la ni.

tapiiii, along xnak jadik besar. along nk jadik kecik je. baru bleh jupe asari.  asari tu budak kecik je.

hehehe. betul jugakkan? (nampak kan betapa dia sgt2 terpengaruh ngan kartun jepun ni)

eh, mana boleh. along bukan selamanye kecik tau. lama2 along akan jd besar mcm abah.

xnak! along nak jd kecik aje. along xnak jd besar mcm abah. ummie, ultraman tu ada kat kebun ke?

bukan kebun, jepunlah.

tapiiii, along xnak pegi kebun. nnt along letih. – eh, pulak dah?? tetiba je dia tukar.

hahahahaha, yelah long. xyah pegi kebun. kita pegi umah mak ye? – kebetulan mmg da nak smpi pun umah pengasuhnye.

.

itu tanda dia da malas nk teruskn dialog. sukati je matikan idea ummie nk encourage anak ke jepun tau.

Advertisements

October 27, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Ali’s progress

Ali’s vocabs up-to-date

yu-hu (susu)

ku-huk (busuk)

ku-lat (ulat)

ku-nyi (bunyi)

kum-pah (tumpah)

ku-at (buat)

yak (berak)

ko-kek (cornflakes)

a-cak (air masak)

mo-mos (cosmos)

a-lom (along)

u-mai (umar)

& the list goes on….

mmg berkembang biak betul tp klu diperati betul2, he loves ‘k’ so much, kan? klu boleh sume word dia nk letak ‘k’ kat dpn.

bu…….bu

suk……..suk

busuk!……….kuhuk!

bila suh sebut the whole word, mesti lain jugak jdnye. sudahnye jd bahan gelak makpak dia je.

.

oh ye, Ali da nmpk ok bab nk suh minum susu botol. dia sndiri meminta utk minum thru botol. tp, bab nk tido, mmg so far xdapek nk nolong la. mesti dia cari natural pacifier jugak. puas la aku kata da abis ke ape ke, tetap meraung nak jugak. ummie kena pilih, nk dia tido cepat atau nk melayan raungan dia tuh. sudahnye ummie pun surrender la. xsanggup tgk dia melalak lama. Ali ni dah la terkenal sbg king of tears. nangis main2 pun bleh meleleh ayaq mata tau!

October 25, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

ceria @ idiot box

pagi semlm, aku bertolak lewat sbb nak terus hadiri meeting di putrajaya. maka, chor berangkat dulu dgn hero2.

bai-bai hagemaru. bab-bai ultraman. bai-bai fukuchan. bai-bai asarichan.

bai-bai along.

jgnlah bai-bai along. ummie cakaplah bai-bai monster.

Oh, pulak dah…

.

mlm tadi, selepas dinner.

ummie, nanti along nk bayar 100 yen ye?

along kat malaysia lah. kita pakai ringgit malaysia.

xnak. along nk pakai yen jugak.

aku xingat ape sbbnnye membawa kpd dialog di atas. tp yg nk di hi-lite kan adalah obsesinye umar pada rancangan2 kartun di ceria yg terlalu byk kartun jepun alih-bahasa smpi dia berupaya gunapakai semua berkaitan dalam dialog harian dia.

memula dulu ok juga la sbb aku perati he learned a lot from anime nie. dialog2 kartun jepun tu kan mcm formal skek. so, umar ni bila berckp mmg tersusun cantik je bahasa dia. dan dia tau bila & bagaimana nk pkai word2 tertentu masa umur dia kecik dulu la. amazed la makpak dia ni.

but days by days, rasa mcm too much la plak. bab bahasa tu ok lagi tp xtahan bab action & bab2 lain. silat ultraman dia xyah ckp la. tahap silat plg tinggi da kot. siap ada sound effect bila tgh bersilat tuh. ada dialog tambahan plak tuh.

ummie, along mimpi monster mlm td. along takut.

along lawan laa. along kan ultraman.

mana boleh. along xde contact point (smbil tunjuk jari telunjuk pd aku)

bihtu, sape yg ada?

mosashi je yg ada contact point.

dialog ni terjadi lepas dia bgn dr tido. bersilat ultraman bagai smpi bwk ke mimpi. belum bab dia berfantasi berlawan dgn monster. bawak kapal angkasa (padahal duduk atas motor dia tu je).

xtau camne nk stop dia dr melayan sgt2 ceria ni. smpi sanggup berebut remote ctrl ngan makpak dia. takpun merayu domba,

along nk tgk dua je lagi ummie. pastu along tukar citer lain.

idak pun,

kalau abah ummie sleep, along tukar citer kartun.

punyelah sanggup dia berjaga sorang2 depan tb semata2 nk layan ceria. xpaham aku dia bleh byk kali tgk kartun yg sama dr pagi smpi mlm. standard astro la kan dlm sehari bape kali siar siri yg sama. miss citer pagi ni, jgn risau. tghari kang, ada blk punye. hahaha

ada hari tuh, dia da ngantuk sgt2 tp menahan mata dr tido sbb nk tgk ultraman. last2 bila mata da xtertahan sgt dia masuk jugak ke blk sambil baring sebelah aku.

ummie, gosok belakang along (he needs that in order to sleep).

along nk tido ye?

a’ah. (mata da pejam tp tetiba…) tapi along nk tgk ultraman tuh.

alah long. along sleep dulu. along jaga nnt, ultraman mesti ada balik. ceria la long. dia mesti ulang selalu.

ooo. oklah. along nk sleep.

gosok kejap, terus tido. nmpk sgt dia sebenarnye xheran lnsg bab astro ceria tipu dia ngan ulang tayang citer sama je sepjg hari. yg dia tau, dia sgt suka sbb hero kesygan dia sentiasa ada di tv.

ntahlah. harap2 tahun dpn bleh la kot kurangkn skek his habit of watching astro ceria ni. tahun dpn nk masuk sekolah dah. jgn ali take over plak, sudahlah.

October 14, 2010 Posted by | Uncategorized | 5 Comments

32

.

.

.

i am a year older today

.

.

October 13, 2010 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

Bencana di PLUS H’way

baca pasal kemalangan ngeri pg td sungguh buat aku seriau. xsangka plak sebegitu dasat. no wonder traffic plus hiway dr arah selatan mlm td sgt mendamaikan mata. smooth je. aku & hero2 was otw blk umah di sban dr ampang mlm td. besenye start dr area bangi da bleh nmpk a tail of lites kat lorong menghala ke KL. ujung minggu kan. org2 yg blk kg di selatan pakat turun kl blk la utk bekerja. bersusun kereta kat belah sana. bergerak tp perlahan. tp semlm, serius traffic tenang sgt. smpi aku ckp kat chor,“agaknye sbb da abih syawal, depa da tobat nk berjalan merata kot” rupenye2 ada kisah tragis. semua kereta dilencong masuk ke jln dlm. sbb tu hiway kosong je.

.

..

bas melambung.masuk ke lane bertentangan.hempap plak kereta di lane sebelah tuh….

kalau kereta melambung pun sudah dirasakan ngeri, inikan plak bas yg penuh muatan. ya Allah! melihatkan gambar2 kemalangan. dapat plak baca status2 di fb, mmg betul2 buat aku seriau.

aku pengguna setia hiway plus. pegi balik keje ikut plus. pegi balik kursus/ bengkel ikut plus. blom kire pegi blik umah mak di ampang & pegi balik umah mentua di perak. most of the time ikut plus (jugak hiway2 lain). mmg sokmo berjupe ngan kenderaan2 yg lajunye ntah ape2.

lori2/ treler2. mentang2 ko besar. asal rasa nk tukar lane je, bagi signal terus belok masuk lane sebelah. kereta2 kecik kat blkg kena brek mengejut sbb ada bende besar tiba2 kacau line. geram dlm hati ni xtau la nk kata ape. berlagak giler driver lori tuh. blom masuk bab lori2 yg nk race sesama deme lg.  

lori minyak lam soon. dah berapa kali aku lalui waktu pagi bersaksikan 2 lori berjenama sama berlumba atas hiway..aku bajet lori ini tiada muatan sbb laju nye subhanallah! sgt tidak kena ngan yg tercatit pd sticker di blkg tongnye. tmbh lg dari gaya 2 lori ni mencilok kenderaan2 lain subhanallah! sgtlah tidak padan dgn tatacara pemanduan treler yg sebenarnye.

bas2 ekspress. yg bergerak di waktu pagi & petang during wkdays mostly adalah bas ekspres yg membawa pekerja2 yg tinggal di melaka & n9 tapi bekerja di putrajaya & kl. aku penah menjadi penumpang bas ekspres sebegini kala bekerja di putrajaya dulu. lajunye bas ni xyah ckp la (ada yg berhemah betul, ada yg tidak. beselah xsemuanye cantik aje kan pemanduannye sbb yg si driver ni manusia. ada hari di ‘waras’, mmg berhemah. ada hari dia moody, mmg dia pelanyak bawak bas sesuka hatinye shj). xpadan dgn keadaan sesetgh bas yg sgt tidak kompeten utk travel hari2 sebenarnye. asap hitam. air-cond out. bau dlm bas yg kepam. huh! bila keadaan bas da xbape betul, bas plak dipandu laju, xikut undang2 yg sepatutnye, kalau berlaku kecemasan skek je atas jln, boleh membawa kpd bencana tau.

bas ekspres delima – bas yg menjadi punca kemalangan ngeri semlm, penah bagi hi-beam kat aku kala aku memandu pagi2 ke opis di hiway. hi-beam diberi di lane paling kanan &  i was at 120km/hr at that wee hr.  just imagine how fast the bus was? pagi2 da bwk laju giler. bas plak carry individu2 yg willing to travel to & fro melaka, kl everyday for the sake of mencari rezeki utk keluarga. x ke naya kalau jadik bencana & those in the bus cedera ke ape ke. what will happen to the family then? aduhhh.

sedih rasanya bila ada orang yg xhargai nyawa manusia ni. ada akai tp letak kat lutut!

sokmo kala aku nmpk lori2 atau bas2 yg ‘luar biasa’ pemanduan ni aku catat no plet (tapi dlm kepala jer. -my bad) dgn angan2 nnt aku nk sms ke jpj & perlesenan suh pantau kenderaan bernombot plet tuh. jpj pun advise gitu,kan? amek gambar n email pd deme kenderaan yg buat salah di atas jalan nie. tp nk amek gambo kenderaan, xdapek la sbb tepon aku xmampu nk capture moving subject. dapat gambo kabur jer. TAPIIInye..bila smpi opis atau smpi umah, no plet yg dicatat hanya dlm memori kepala tadi ilang gitu je bersama2 ilangnye keraguan hati bila da selamat smpi ke destinasi (again, my bad).

selalu aku baca & dengar, bawak kete ni mata kena meliar pandang sekeliling tp jgn smpi hilang FOKUS pemanduan. perati sebarang pemanduan yg tidak normal. bukan perati bende2 yg xsepatutnye dilakukan kalau tengah memandu. dari perati tadi, kdg2 boleh ‘baca’ ape yg driver tadi nk buat seterusnye. cthnye masuk simpang. kat msia ni byk kete yg lampu signalnye berbayar. klik signal kanan kena charge 5posen. signal bunyi klik-klik lama charge 2posen lg. disbbkan diri kedekut nk mampos bayar yuran signal ni, kedekut giler nk bg signal smpi sanggup menyusahkan org2 lain.

klu kita betul2 perati org2 gini, kita bleh baca siap2 yg dia nk masuk simpang, alhamdulillah dpt ngelak dr tercium bontot ketenye. (di samping tu ikutlah aturan jarak antara kenderaan. klu da mmg pe’el suka follow rapat, tercium tu kire bonus la kan sbb sndiri cari susah).

aku kalu dpt baca driver dpn aku ke sebelah aku ke lain mcm je mmg seboleh mgkn aku drive jauh dr deme nie. samada aku bg je deme jauh ke dpn atau aku yg jauh ke dpn. janji jauhlah dr potential reckless driver nie. mcm bas, klu dia da usha rapat tu, mengalah je la. dia nk sgt ke dpn, bagi dia ke dpn. xrugi pong. aku penah juga dihi-beam kan oleh sebuah kereta kuning. aku nk ke tepi xbleh sbb ada kereta, nk laju ke dpn pun xbleh gak sbb kereta kat dpn pun slow. sudahnye aku terus drive smbil alert la jugak ngan hi-beam tuh. tau2 dia belok ke kiri n mencilok laju celah2 keta. smpi emergency lane pun dibantainye jugak nk mencilok. marah la konon tuh. hahahampeh! tp, xlama lepas tuh, aku nmpk kete kuning yg sama benti kat tepi jln sbb da berlanggar dgn lori. hahahaha. served you best. masa nmpk dia cilok ke kiri tadi lg aku dok kata dlm hati, “moga berlanggar la hdnkye”. tup2 betul kena ngan lori. sib baik xteruk mana tp aku nmpk driver nye berdiri tepi jln smbil bdn bongkok mengusik tempat kena langgar. tgn plak tepuk dahi sndiri.

sesungguhnye doa org teraniaya tu dimakbulkn tuhan. aku teraniaya sbb dihi-beamkan tanpa henti w/pun dia nmpk line aku xclear utk bg dia jln. maka, merasalah dia dgn ape tuhan beri.

.

.

opsss, da melalut2 plak ulasan aku smpi ke tips memandu plak (macam terel sgt pun,kan?) dak, saje berkongsi ape yg aku tau & ape yg penah aku lalui.

nway, pasal kemalangan ngeri tu, moga kita semua berubah la hendaknye. m’sia losts most of its citizen thru xciden tau. sedih aku kenangkan org2 yg meratapi pemergian org2 yg tersayang hanya disbbkan keDUNGUan seorang individu. berfikir logik & tenang masa memandu. bukan kita sorang je yg pkai jalan tuh. ramai lagi. klu ikut nk cepat smpi, ramai lagi yg nk cepat smpi jugak. tp klu sume pakat nk laju masa drive tu, inilah jadinye. papan tanda angin lintang ke, pandu perlahan ke sume nmpk kosong je.

moga jadi peringatan utk diri sendiri & chor juga. fokus b, fokus tau!

October 11, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment