i LUV u, u LUV me

alhamdulillah..da seminggu da pose eh? kejap je..

so far la, sesi  bersilat kat dapo berjln lancar w/pun skek2 ada la cam terkocoh kacah tuh..(s expected la pun)

i manage to list down the menu from day 3 of ramadhan till the end..sedikit sebyk mmg membantu aku merancang aktiviti memsk dlm ramadhan nie..

ali..masih dgn rutin biasa..balik nk kena tego dia dulu..belai dia dulu..susu dia dulu..then baru leh lari ke dapo..da dpt lari ke dapo tuh..petua seterusnya, kena dok dendiam buat keje kat dapo smpi siap..jgn berckp masa kat dapo tuh..klu dia terdgr suara aku, kompem dia akan merengek blk..

yg bestnye, smpi hari ke-7 nie, he never missed bgn utk join our sahur..walau mcm mana senyap2 aku bgn masa nk sahur tuh, dia mesti terjaga gak..klu bgn n dok dendiam xpe jugak..ini tidak, merengek nk join mkn jugak..the only way to make him sits still n quiet, on kan tv n berdoa la citer jimjem n sunny tgh dok main..& lebih cantik lg klu masa tu jim jem tgh menyanyi2..mmg melekat mata dia kat tv..

umar plak, oklah..cuma dtg mood xbetul dia, sumenye nk ummie yg buat hatta basuh poo2 dia..hari bese, bleh je chor yg buat..ish..then, segala bende yg aku buat kat dapo sume dia nk tau..ummie nk masak?..ummie  masak ape?..umar nk tu bleh?..bla bla bla..klu da byk nau dia bertanya itu ini kat dapo, camne aku nk senyap2 buat keje..xdapek deee..dpt plak dia kacau brg2 kat dapo tuh, mmg nk kena tinggi suara baru dia dgr ckp..

bila suara sudah hi-pitch, nk xnak terdgr la pacik manja tu merengek sbb dia da dgr suara ummie dia nie..adoiii..even chor cant sooth him sometimes..nak kena ummie dia jugak..huh

penat mmg penat tp seronok..puas hati dpt msk sndiri..dpt plak klu resepi yg aku cuba2 tu menjadi..lg rs besh giler..

August 28, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Ramadhan da mengenjak hari ke-3 hari nie. Sekejap je rsnye.

Selalunye Ramadhan yg lepas, mmg selalunye aku msk sendiri utk iftar & sahur. Alhamdulillah lah chor xbyk songeh psl mkn. Sume ok je janji ada mknan utk dimkn. & he doesn’t mind klu msk yg simple2 skalipun.

Cuma Ramadhan kali ni, masih xtau lg camne nk handle sesi msk memsk nie sbb Ali dearie sgtla manja kedidi ngan aku. normal days, aku smpi ptg2 tu MESTI nak kena amek n susukn dia dulu. klu tak, dgr lah dia merengek. nk setelkan part tu da bape minit berlalu. blom nk melayan Umar lg. jap nak itu. jap nak ini. dtg time dia nk mkn atau nk susu, xbleh kata ‘sekejap’. selagi dia xdpt, selagi tu dia meminta2. & if he wants me to do it, it MUST be me! xleh chor yg tlg. huh!

ontahlah.

tgk ptg ni camne dulu. aku ingat nk listkn menu2 berbuka & bersahur smpi abih ramadhan nie so that sng aku nk plan keje memsk. & mudah nk kasik chor tlg prepare bhn2 mentah.

so, menu iftar utk hari ini?

still thinking…………………………………………….

August 24, 2009 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

x-c-den di pg hari

P7251070_frame

debummm!!!

abah..abah..pacik tu langgar kete abah!”

+ + + + +

ada pacik naik motor hentam kete chor pg semlm masa depa ni otw nk ke umah pengasuh. kete alhamdulillah xde pape. al-maklum kete lama. body keras giler. tp pacik tu, motornye quite bad remuknye.

pacik ni xperasan (katanya) keta chor masuk simpang. dia meluru laju je tanpa toleh kiri kanan. itu yg berdentum tu.

nway, alhamdulillah dia xpape sgt. dia pun ngaku silap dia xpndg kiri kanan. chor offer nk antar ke klinik kot ada luka pape tp pacik tu tolak.  so, it ends there.

nway, yg aku nk citer sebenarnye kat sini psl umar nie. masa kejadian tuh, dia disuruh stay je dlm kete masa chor keluar nk tgk pacik tu. tp dlm stay2 tu, dia s usual sbg hero yg bz body dok menadah tinger di tepi tingkap kete rupenye. he heard n remembered what chor said to that poor pacik.

mlmnye, lepas we all dinner, sambil dia bersandar tepi sofa, aku dgr dia berckp sorang2, “pacik, pacik ok? pacik langgar kete abah? pacik niii..” sambil tgn tu bergerak2..??

aku btau chor ape yg aku dgr. chor gelak. dia kata, “tulah ayat ana kat pacik tu pg td. dia ingat rupenye.”

hahaha. budak kecik ni kan, mmg abah dia lah idol kesygan dia. ape yg abah dia buat, itu jugak yg dia akan buat. ape yg abah dia ckp, itu yg dia akan ckp. abah dia pkai spek itam, dia pun nk pkai spek itam. abah dia pkai sandal tali, dia pun nk pkai sandal tali. itu yg aku ckp kat chor, dia kena berhati2 la skrg ni sbb dia da ada pengikut setia. silap ckp, silap buat. abih budak ni tiru nnt.

pg td masa antar dia masuk ke keta chor, aku usik dia blk.

“along, pacik ok?”

dia just senyum simpul sambil balas, “tak ok lah”

malulah tu sbb org perasan dia berckp sorg2. hahahaha…

August 5, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment