i LUV u, u LUV me

was supposed to send him to k.ayu’s hse yesterday. tp sbb ada miscommunication psl hari cuti n9 n hari keje pjaya semlm, terpksa angkut umar balik umah semula. k.ayu wasn’t at home. yelah kan, udah n9 cuti, mesti dia ingat umar xmai umah. chor ada keje luar kat lukut la plak. nk xnak, ponteng keje la den semlm.

back to the pics above.

dia nk main kat luar, aku xlpskn. pyh nk monitor slalu. ari tuh, tinggal sekejap aje, abih seplastik baja taik ayam dia taburkan ats simen. all the gardening tools dia kuarkn dr tmpt simpanan. tnh dlm pasu dia korek2.

makanye, berkurung la dlm umah smpi ke ptg. agaknye sbb da boring sgt. yelah. main remote tv pun udah. kecamukkan brg2 kat dapo pun udah. etc . dia pun taburkn sume toys dlm box tu, n let himself njoy sitting kt dlm tuh. mulut dia plak la ni da mcm bertih jagung. pot pet xhenti. ms dlm box tu, sibuk dia ckp, “jalan, jalan”. agaknye suh box tu gerak kot. bila aku tego kata box tu xde roda. dia senyap. tp lps tu sambung blk berckp yg sama. adoiiii. :))

July 31, 2008 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

* sebelum aku msk toilet; dia main sorg2 ngan kete2 dia tepi tilam. selepas aku kuar toilet; tgk2 da tertido gini ngan kete2 masih kt tgn. ngantuk sgt la kot smpi da xsempat nk naik bebetul ats tilam tuh.
+ + + + + + + + + + + +
selama umar berumo 1 thn 8 bln ni, xpenah meragam bila bgn pg. xkira la dia dipaksa bgn awal sbb mak pak dia berkejar nk p keje atau dia bgn sndiri di subuh2 hr. mmg aku suka sgt attitude dia yg satu nie.
tp hari senin lps, dia bgn pg menangis2. in fact, mengamuk nk ikut aku mndi pg2 hari tuh. suh dok kejap ngan abah dia pun dia xnak. sib baik ari senin lps aku mmg plan nk drive sndiri ke opis sbb nk kena blk lps lunch for monthly check up. idakla perlu rushing sgt. & since dia nk berkepit gak ngan aku sejak dr dia terjaga dr tido, terpksa la jugak aku p antar dia ke umah babysitter. again dia meragam, mengamuk xnak msk umah kakak tuh. pelik plak rsnye.
pg td, again dia buat perangai. mengamuk mcm bese. tp xdapek la aku nk melayan sgt sbb ari ni aku nk naik bas ke opis. puas la pujuk dia tp xjln. siap dia yg tunggu aku dlm toilet sbb dia nmpk aku da pegang towel utk mandi. last2, chor dukung umar n aku p mndi. pekakkn aje la dgn teriakkan dia tuh. xbleh nk layan sgt. bila kuar dr toilet, umar da ok. back 2 normal. alhamdulillah.
selepas diteliti kenape n mengape, baru aku n chor paham apasal la dia mengamuk pg2 hari nie.
last nite, chor ada futsal dlm kol 830 gituh. umar menangis n ngamuk kat aku sbb chor xbwk dia skali. mmg kow2 nye nangis sbb kena tinggal. at last dia trtido terus ke pg lps tuh. & it was the same thing happen last sunday. mlm tu chor ada futsal gak. bila umar nmpk chor tukar baju n pkai suar track, terus dia bgn p tunggu kat grill dpn. padahal sebelum tu da baring2 nk tido tuh. tp bila chor bukak grill n tahan dia dr kuar skali, dia terus menangis xingat sbb dia tau dia nk kena tinggal. trpksa la aku pujuk2 n ckp abah p main bola la ape la. dia kecik lg la. xleh ikut la etc etc. ajak dia msk bilik utk tido blk pun dia geleng kepala tanda xnak. in fact, bila aku nk tutup pintu pun dia xkasik smbil dok kata, “abah, abah”. last2 tutup gak pintu n dukung dia bwk msk bilik. mmg lps tuh, xsmpi 10 minit, member da tido. da ngantuk sgt2 tp sbb nk ikut gak abahnye, thn mata tuh. ish!
ingatkan bila da tido tuh, setel la merajuk kena tinggal tuh. rupenye dia leh smbg blk bila bgn tu ek. hehehe. no wonder bila chor nk pegang ke dukung dia pg2 tuh mmg dia xmo. nk ngendeng ngan aku jer. gelak chor bila aku ckp kat dia, lps ni klu nk p main futsal mlm2, kena make sure member sepet tu da tido. atau pun, kena bwk dia skali ke court. yelah, sebelum ni dia xpaham bila kena tinggal. tp bila da makin bijak ni, da tau erti kena tinggal. dok ngan ummie dia dlm waktu2 gini mmg la xleh nk main sgt. ummie asek melayan sakit pinggang jer. hehehe. ape nk buat.

July 17, 2008 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Ampang – Lanchang

i heard a lot bout this place. so, aku saje slot in satu masa dlm nk ke timur ari tuh utk singgah di sini. disbbkan hari yg kami pergi tu hari jumaat, aktiviti2 up close n personal dgn gajah hanya akn bermula kol 245 ptg. xpelah, asal hajat nk bwk sume ke sini tercapai, da ok sgt la. at least they know this place does exist.

when we arrived, there was this one anak gajah yg da kudung kaki dia tgh dibawa jln oleh petugas2 kt situ. so cute tp kesian la kaki dia kecik2 da gituh. umar kinda terpegun kejap tgk makhluk gitu live dpn mata. tp kejap je la pun. lps tuh dia sonok berjln ke sana ke mari.

sebelum leh jln2 kat tmpt ni, sume kena register dulu. if u want to join the aktiviti, u’ll be given yellow sticker. cam kami, sbb da kata just menyinggah je, dpt la red sticker. aku benonye xcited nk suh anyone among us join aktiviti mandi ngan gajah. tp tu aa. timing xbetul. nk nunggu ke kol 245 tu xdapek laa. i know my bros prefer terjun kolam awana rather than bermandi2an ngan gajah nie.

abih berjln kat situ, hajat nk bwk ke deerland tp tu aa. timing tu mmg xkena. they close for friday prayer pulok daa. ish, nmpk gaya terus bertolak je la ke awana.

Lanchang – Kijal

once checked in di awana, sume pakat serbu mknan yg mak preparekn dr umah pg td. toche mak! dpt smbal ayam ngan nasi putih pun da cukup nikmat rsnye masa tuh.

abih mkn, rehat kejap then pakat sume turun nk terjun kolam. ada yg siap kuar p cari suar mandi tuh sbb lupa nk bwk. kuikuikui. umar plak berlagak xhingat la. nk mandi pool tanpa pelampung tuh. dia xpuas hati dok dlm pelampung sbb xleh nk splash air byk2. sudahnye, chor xdapek la mandi sungguh2 masa ptg tu sbb most of the time dia kena handle umar. pelampung plak digunapkai sepenuhnya dek syikin yg xcited nk mndi pool (swimming suit  dia sexy tuh) tp takut. aku? memerhati dr tepi je la. xdaya la mak buyung sorg ni nk join skali.

everybody was there xcept abah yg prefer to take an evening nap kat bilik. letih travel jauh2 tuh. n su yg sgt bagus berpuasa pd hari tu sempena 1 rejab. bagus bagus!

bila hari da semakin menjejak senja, sume pakat nk naik. tp umar yg berlagak ni mmg xmo blk. siap protes baring tepi kolam tu sbb xnak naik lg. klu ikut da gigil2. bdn da sejuk bebeno. bila disuruh berjln, udah gaya robot jdnye tp semangat nk msk blk dlm kolam tu sgt tinggi. ish!

esoknye lps bfast, sume turun lg tp bukan ke kolam, tp ke pantai plak. yg besar2 ni toksah ckp la xcitednye. pakat terjun terus ke pantai. tinggal aku n umar je xberlari ke tgh sana. umar plak cam bese, terpegun tgk pntai. ni kirenye umar’s 1st xperience ke pantai. kelakar rs bila dibiarkan dia berjln atas pasir sndiri. mcm payah sgt nmpk dia nk susun steps. bila dibukakan kasut, siap ckp “tor” 4 kotor tuh. hahaha. da kasik berjln w/o shoes ni byk songeh plak.

bila dibawa ke gigi air, umar xcited bila ombak dtg menyapa kaki. tp lepas2 tu dia merengek plak. sah member takut dgn ombak. mgkn dia terasa kakinye disedut plus air tu seolah2 menarik dia ke tgh. terus minta di didukung ke ats. pelik jugak kot bila nmpk air tu dtg & pergi. well, u’ll get used to it, dear.

bila chor amek n letak dia ats pelampung plak, s usual dia mntk nk kuar semula. in fact dia mmg xmo dok kat air lnsg. bila main timbus2 kaki dia ngan pasir, dia marah plak. adoiii la. ada je yg xkena bila da takut ni ek. hehehe. syg masa ni, kamera aku da ala2 nk mati. da ada warning bateri nk abih.

gambo pun da xbape nk clear. lebih malang lg, charger plak xbwk. time aku bwk charger, xmo plak dia abih. ish, nmpk gaya, smpi awana je la sesi bergambar yg ada. kat KT nnt, kenang2 sndiri je la.

 

 abih di pntai, pakat msg2 bergerak ke kolam plak. umar yg semlmnye sgt2 la xcited main air da jd takut nk ke dlm kolam. fobia kot ngan pntai td. alahai, kesiannye dia. kena bg dia sometimes to delete the memory la kot. hampir sejam kat situ, baru dia leh adapt blk ngan kolam. abih sesi mandi manda, pakat balik bilik utk berkemas.

next pit stop, KT.

Awana – KT

It took us 2 hrs to arrive there. kali ni kami xduduk di otel. i book a hse (homestay) with 5 rooms there. di sini, mmg aktiviti mandi manda xde dlm agenda. lgpun pntai yg berdktan (pntai bt.buruk) mmg owner homestay xadvise utk mandi. bahaya katanya.

dlm lps asar, some of us ke giant utk mncarik bhn2 mentah BBQ while others ke psr payang utk shopping ringan2. bdk2 kecik plak dok kat umah ngan mak. lps maghrib gituh, pakatla yg laki2 p idupkan api utk sesi BBQ kami. alhamdulillah, sumenye berjln lancar. menu BBQ mmg sempoi je mlm tuh; ayam lemon, lamb ngan hotdog. sume licin licau.

esoknye, xde ape aktiviti penting melainkan ke psr payang utk shopping lg. i bought a blouse, acuan kuih cara, umar’s shirt n toy. well, pd mulanya mmg aku n chor decide not to buy him any toy. tp member yg da pndai ckp nie, tiap kali lintas dpn kedai tuh je, mesti dia akan ckp “kerete”. 3, 4 kali kami lalu lalang dpn kedai tuh, 3, 4 kali la dia repeat word nie. pndainye dia, dpn kedai tu je dia berbunyi. dpn kedai lain yg jual mainan, xplak dia berkata2. sudahnye mak suh beli je utk dia. nenek kesian kat cucunye la tuh.

KT – Ampang

abih shopping, kami check out n we were officially on our way back to ampang. tp beselah, sepjg jln tu kejap menyinggah beli kerpok lekor. then tiba di chukai menyinggah beli lemang n durian pulok. di kemaman lps lunch, menyinggah beli satar plak lg. sudahnye, lebih kurang kol 8mlm, selamat 3 kete smpi di destinasi.

alhamdulillah. mission completed la bak kata imi. trip kali ni mmg seronok. full of laughter. full of happiness. bab usik mengusik. bab main walkie talkie sepjg perjlnan. sumenye syok!

next destination, edi kata langkawi plak. tp lmbt lg tuh, next yr. the venue may change accordingly. thn ni xdapek da la. aku da xlarat nk jln jauh. its time to rest n penuhkn poket blk.

thank you all!

July 9, 2008 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

alhamdulillah selamat sudah meng-organize our 2nd family jalan2 days. this time, we travelled to the east. 3 days. 2 nites. 3 cars. 11 participants. 3 main pit-stop. 3 walkie talkie.

1st day : ampang-lanchang-kijal

2nd day : kijal-KT

3rd day : KT-kemaman-ampang

will elaborate more in next entry together with photos (kes tertinggal USB cable di umah).

* * * * * * * * * * * *

4days b4 we went to the east, me+chor+umar berkg di r.adelphi (now known s royale bintang). 4 hari tido n mkn di hotel. blk umah sekadar utk mengambil baju2 bersih utk daily use aje. on the 5th day, blk umah packing segala rete utk dibawa ke timur plak.

just imagine not being at home 4 a wk. hanya blk utk menambahkan baju2 kotor utk dibasuh. nk mendobi mmg xsempat lnsg sbb kena rushing blk ke otel. umah xsempat dikemas. baju dlm bakul xsempat dilipat.

tiba dr ampang pg semlm, terkejut rs msk umah sndiri. hehehe. unsangkarable la konon bila tgk umah gitu ghupenye. makanye, bertungkus lumus la aku n chor mengemas ape yg patut. washing mc bekerja 4x semlm just to settlekan baju2 kotor. itupun masih ada seplastik baju kotor yg xterusik hasil dr trip ke timur yg lepas. waduuuhh.

pg nie, kelam kabut msg2 bgn nk p keje. nk adjust blk ke jadual asal rsnye sgt payah. kan ke sonok klu slalu dpt p bercuti. lg sonok rsnye klu xperlu p blk keje tp duit bulan2 msk je dlm acc. hehehe.

July 8, 2008 Posted by | Uncategorized | 2 Comments