i LUV u, u LUV me

ALI mukhriz

Last sunday, terkesan oleh ku satu tunggul putih kat gusi bawah Ali. Rupenye da naik gigi. At last!

Alhamdulillah he is doin well with that growth. No wonder asek nk mengigit je lately nie. Sokmo dia buli ummie dia time menyusu. Dia gigit, aku jerit. Dia sengih, aku pun sengih jugak. Ish!

Dan..

Ali will soon walk la rsnye. La ni tgh cuba start a step. Berdiri w/o support da terel da. Tinggal nk jalan je lg tuh. Xsangka cepat jugak mamat kecik nie. Dulu aku rs dia lmbt bila compare ngan Umar. Rupenye salah teka.

He started late wit menyusur. Umo 8 bulan baru nk menyusur. But once he can sit, he took less than 2wks to be able to crawl. Pattern merangkak sama cam Umar, style sebelah kaki on the floor. Sebelah lagi, to push fwd. Mcm2 deme nie. Merangkak seminggu lebih, da memaut plak. Sejak tu, walker da xlaku. Now, tgh praktis harder utk mula berjln.

Harapnye da mula berjln nnt, bebaslah skek ummie dia dr nk kena dukung sokmo. Payah den nk buat keje. Nak melekat aje. Rimas pun ada sbb Ali ni sgtlah lain dr Umar dulu.

Ali sgt2 manja. Rsnye aku mahupun Chor xpenah manjakan dia. Dia yang manjakan diri dia sndiri. Bleh gitu?

DSC02863

Ali aseklah nak mengigit aje kejenye

Advertisements

September 29, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

bona eh..Umar da 3hari xmo pkai pampers kat umah K.ayu..kata K.ayu lagi, Umar ikut Muna (awek yg tuo sethn dr Umar). Muna xpkai pampers, dia pun xmo pkai pampers jugak.

bona eh lagi..aku slalu psycho Umar psl xpkai pampers nie..

“Muna pkai pampers lagi tak kat umah mak?”

“Muna xpkai pampers.”

“Hah. Muna xpkai dah. Along pun kena blaja la xpkai pampers jugak. Boleh?”

“Boleh.”

Manjang je ‘boleh’ Umar ni tapi in real bona eh, xboleh pun. tu yg aku kata aseklah terbabas klu nk toilet train dia sebelum nie. tapi xsangka plak, disbbkan aku slalu tanya2 dia psl Muna ngan pampers ni, at last dia sndri yg volunteer xmo pkai pampers lg.

alhamdulillah sng aje rupenye nk ajar. betullah teori bijak pndai, budak2 kecik ni, klu kita slalu ulang ckp bende yg sama, dia benarnye ingat & paham. cuma pelaksanaan dia tu lah kdg2 cepat aje dia nk ikut. kdg2 lambat aje dia nk ikut.

cam kita dok ajar dia 1, 2, 3 ke. a, b, c ke. dia paham & dia ingat sebenarnye. tp sbb naluri budak yg suka main2 & masih xsuka nk concentrate pd satu bende je, kita jd gerem je bila tgk dia xpay attn. padahal, dia pay attn dlm diam. dgn cara dia sndiri. itu yg klu kita perhati betul2, klu dia main sorg2, akan kuar blk 1,2,3 tu dr mulut dia. toksah tego, nescaya boleh dgr dia kira smpi abih dgn jayanya & amazingly it turns out in correct order. tp cer kita tego dia masa tgh dia mengira tuh, mulalah tunggang terbalik susunan nombor tu td. hahahaha. kdg2 leh tgk dia blushing sbb malulah kononnye org tau dia ngira tuh. alalalah

back to pampers td, aku n chor mmg xpenah memaksa dia utk tidak pkai pampers. sbb pd kami, when the right time comes, he will & he can do it by himself. xguna pun nk memaksa. kang sakit hati sndiri klu dia bebetul xnak ikut & dia xperform up to kitanye standard. mcm puting dulu, punyelah kitaorg nyorok puting la ape la sbb xmo kasik dia isap bende alah tu lg, sudahnye xbleh jugak.

tp masa tiba hari yg betul tu, dia sndiri yg campak bende alah tu keluar tingkap kereta. so, mmg peluang utk p amek puting tu semula utk dia mmg xde lah. aku punyelah risau kot lah dia xleh tido ke ngamuk ke sbb xde puting. nak plak masa tu aku tgh berpantang kat ampang. chor was out of scene if he throws tantrum. tp alhamdulillah, it turned out really well. tido pun sonang bai tu. kdg2 dia bertanya psl puting, we all btau blk yg dia sndiri buang puting tuh so no hope to have it back. & he understood & he asked no more.

& hari ini, klu ditunjukkan blk gambo dia ngan puting tuh, dia blushing sndiri. ada satu masa tuh, dia tanya aku plak ape kat mulut dia tuh. hahahaha. nyampah tau! saje je buat2 xtau psl puting tuh.

oklah, this is another milestone after kes puting dulu. yesterday, mmg kompem dia da ok w/o pampers. nak berak pun bleh straight away ke toilet. no more cicir2 nie. hehehe. i think i shud reward him wit something la tp xtau ape lg.

tapikan…

yg sebona2 eh, spenda thomas dia yg aku janji2 kan tuh, smpi sudah xcarik2 lg..omak eh xdo maso la, Umar..soba lah yo!

September 11, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

petang semlm, masa aku tgh memsk kat dapo,

“ummie, saya berak”

“ok.  along berak abih dulu. nanti ummie basuh. ummie nak abihkan masak ni kejap”

“ummiiee!”

“iiiyer! kejaplah. nanti ummie basuhkan.”

soon he came to me & said, “t*ik saya jatuh kat situ”

huh??

i went to the place he showed & there were like few ketul2 t*ik on the floor. sejibik cam t*ik kambing, bersepah. hehehe

i was like..terkujat tgk ketul2 tuh..pampers budak ni bocor ke? or did he korek those stuff out?

ish!!

ask him to go straight into the toilet & wait for me there sementara aku nk bersihkan sisa2 kumbahan tuh.

dlm toilet, aku bukak seluar dia & once again i was like..terkujat sbb tgk pampers dia xde.

aikk..where did the pampers gone? haihh, no wonder la tercicir. da xde bende utk support ketul2 tadi. hahaha.

he said, “saya xnak pkai pampers da. saya nak pkai spenda” (yes. he said spen-da instead of spen-der)

iyolah anak. xnak pkai pampers bleh tp btau la klu nk buat bisnes. ini idak, tau2 je da berguguran. aduhhh. sib baik ketul2 gituh jer. what if dia buat bisnes yang jenis free flow jer. x ke haru gituh?

ni kirenye da smpi seru la kot eh utk betul2 toilet train dia dak? sebelum ni memjg je terbabas. tau2 je da basah. hehehe.

orait umar, lesson learnt! silap ummie sndiri la sbb xmake prompt action masa dia btau dia nak berak. klu tak, da tentu2 berjaya sesi toilet train yg ini, kan?

“saya nak spenda thomas ye ummie?”

iyolah anak…

September 9, 2009 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

chor was not well yesterday. mild headache+fever. aduhhh. risau tul aku!.:(.

makanye, nak xnak mmg aku kena handle sorg2 utk jaga hero berdua tu sambil prepare juadah berbuka. xsinggah pun ke param sbb menu semlm mmg da set yg simple jer, nasi goreng kerabu.

tp dlm simple mimple? pun still xsempat jugak nk siap on time.

ali tetiba sgtlah mengada2 ptg semlm. nak aku sntiasa ada kat sisi dia sepjg masa. pantang bgn berjln pergi, mula dgr rengekan dia. xtau kenapalah pacik kecik ni semlm. ngan abah dia lnsg xmahu. mgkn dia tau kot abah dia xsihat. nak ummie dia jugak. sudahnye, hiris daun2 utk kerabu, tinggal kejap n berlari p pujuk dia. prepare skek bhn2 mentah, tinggal utk entertain dia kejap.

letak dlm walker? da xmahu da dia la nie. dia prefer bergerak sndiri. tmbh lg ali tgh gian nk berdiri. nmpk gaya confirm nk kena pos masuk stor da walker nie.

uh umar plak, puas pujuk suh masuk umah. xmahu jugak. sibuk dok pkai stokin n boot chor. & since boot tu besar gedabak (of coz!) kat kaki dia, diseretnye keluar masuk gate umah. hadoiiilah. mcm2 la deme nie.

sudahnye, bila azan berkumandang, aku tgh menunggu cili tumis pecah minyak. ngan air xberbancung ape lg. ish. caca marba sungguh. sib baik chor request berbuka ngan ribena suam jer. mulut pahit katanya. xmo berbuka ngan air lain. me? berbuka ngan soya je. sib baik singgah beli air instant nie. oklah tu wat lapik perut seketika menunggu menu sebenar siap.

dugaan Ramadhan ke 12…

September 3, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment