i LUV u, u LUV me

umar da becok skrg! da berkembang biak vocab nye (though bukan dgn pronounciation yg betul). da byk plak tu keletah2nye.

citer 1-subuh hari: seandainye waktu dia bgn tu kami makpak dia masih sedap lena, he will kejutkan sambil tepuk2 tgn kat bdn kami, “angun,angun”. dtg mood rajin, dia akan kiss pipi lepas tepuk2 tuh. & umar sgt rajin panggil “abah” klu bgn2 tu dia nmpk chor dpn mata. tp “ummie” idak plak dia nk panggil. ish!

selain “angun”, dia da pndai sebut “oyi” klu nmpk kenderaan ni ats jln. “bek” s he sees bird. “bok” for dog. “wingkel, wingkel” utk twinkle2 lil’ star. n etc.

citer 2-umar ada 2 botol susu. satu tu mmg utk bancuh susu dia. yg satu lg utk bancuh air oren feveret dia setiap ptg. dia da tau bezakan kedua2 btol nie. ckp je, “umar nk air oren? gi amek botol air oren ummie buat” dgn terkedek2nye dia berlari amek botol tu. klu kita tanya dia,”umar nk susu? mana botol?” sama gak, dia akan p amek botol utk susu plak. tp harus diingat, ini klu tgh mood ok la..klu idak..haram buat xreti jer. cuma terus meluru ke dapo tunjuk kat bekas susunye aje.

citer 3-da lama benonye aku berkenan ngan berus gigi nie. tiap kali p jusco, mesti dok belek2. design yg unik plus it is too cute la! siap da amek ok. tp letak blk sbb dok pk2 mesti umar xnak pkai lg. tp last wk, da masanye utk ajar umar berus gigi. so far so gud la sesi belajar memberus ngan umar nie. cuma bila boh toothpaste kat berus dia, otomatik dia lari. pelik nau kot nmpk bendasing atas berus tuh. adeh!

citer 4-me n chor r trying hard to make umar puting-free. tp amatlah payah nk train budak sepet nie. kebetulan blk ampang ari tuh, chor terlupa nk bwk putingnye skali. i was damn worried that putingless will make him meragam masa nk tido. tp, bila dipk2 blk, this is the right time to teach him a lesson. sepakat la aku n chor utk ignorekan aje keperluan utk carik puting baru buat umar. masa dia xtido, oklah xberputing. tp malang sungguh nasib kami bila umar xdpt tido mlm tu sbb puting xde. puas la ku tepuk2 suh tido. lelap kejap dia jaga nangis sbb xpuas. kejap aku yg tepuk2. kejap chor yg tepuk. kemuncaknye pukul 4 pagi, dia menangis xhingat nakkan putingnye. hampeh tul lah. ingatkn leh la teach him a lesson, tp nmpk gayanye mcm kami je diajarnye mlm tuh. duh!

citer 5-klu kami bentang sejadah, umar tau it’s time to solat. dgn selamba nye dia berdiri dpn kami kat sejadah tuh smbil tgn tu dok la ulang angkat takbir ntah bape kali. klu tiba ms nk sujud, dia punye tonggeng tu, mak aiii, mcm gaya org nk buat summersault. mmg kacau la klu tiba masa kita nk sujud. kdg2, dia tgk kita rukuk, dia ke blkg tolak bontot plak. klu dibentang sejadah lain utk dia, mmg xlama atas tuh, dia prefer sejadah yg kami tgh pkai lagi adalah.

citer psl budak yg baru nk blaja mcm2 ni mmg sonok. geram je tgk lagak dia. layan je laaaa..

Advertisements

April 17, 2008 Posted by | Uncategorized | 1 Comment

umar demam blk semlm tp xsehangat minggu lps la. suam2 gituh. kata k.ayu, klu budak tu demam mlm, mmg payah skek nk baik demamnye. it may comes repeatedly. bila bdn panas, mmg aku kejutkn dia bgn mkn ubat. alhamdulillah, umar ni klu ubat demam, xde hal punye. nganga terus mulut bila aku hulur ubat.

n last nite too, dia xmo minum susu yg aku bancuh. hanya minum sebotol oren scott emulsion sebelum tido. then thruout the nite, 90z of plain water abih gitu jer. mmg sejak dia 9mo aku ajar letak je air msk sebelah dia. so klu dia terjaga mlm haus, dia capai sndiri botol air msk tuh. sbb tu semenjak tu jugak, tido mlm ummie kurang terganggu da. hehehe.

n dia xbape ndak isap puting. pelik gak. besennye tercari2 puting masa tido tuh tp semlm, dia byk isap2 jari sndiri. seolah2 mcm mulut n gusi xselesa bebeno. ke demam ni sbb nk naik gigi lain. tp, klu lah gigi jd puncanye, selama gigi2 sebelum ni naik, xde plak nk demamnye. in fact he already got 2 upper gerahams w/o demam pun. ntahlah. moga sihat sejahtera la hndkynye budak sepet nie.

April 4, 2008 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

was at big apple last friday. while waiting for the cashier to seal my donuts box, i’ve decided to add one more item in my order. i want cold caffe latte. then this cashier asked me something. but i didnt get what he said that i asked him to repeat the same q twice. seriously i didnt get the words after all. his words came out too fast like a bullet train.

blame on the long q of customers la kot. nk kejar masa punye psl. aku tgk everybody in there act like cartoon. yg kat daponye laju je mencanai. yg kat tmpt preparation nye pun laju mencelup donut dlm white choc la ape la. whatever it is, aku mmg fail nk tangkap ape yg dia tanya.

but well, it was a very2 simple q actually especially when u r at fast food counter. take away or eat here. adoiiiii.

aku yg mmg clueless giler masa tuh, terus reply, “mana-mana pun boleh“. tetiba nmpk a very cheeky smile from that cashier sambil dia jerit pd bdk blkg, “1 cold caffe latte. take away”. haiya, then after that baru aku dapat tangkap ape yg dia tanya sat td. hampeh sungguh la. dapat donut ngan air aku, terus blah jer. nyampah tau! mesti dia ngumpat aku lepas2 tuh.

April 1, 2008 Posted by | Uncategorized | Leave a comment