i LUV u, u LUV me

Kasut oh kasut

ptg semlm, kala kete Chor da selamat parking kat umah, Umar turun dr kereta Chor terus menuju ke rak kasut. dibuka pintu rak. ditinjau2 isi dlm rak. bila nmpk aku berdiri di tepi pintu, terus dia report, “Ummie, kasut Along hilang.”

uikk…ajaib ni. da tulis nama pun masih hilang lg. kata abah eh,“da sebesar2 nama Umar da tulis kat blkg kasut tuh pun hilang lg.”

kesiannye anak ummie nie. mondos je dia ptg semlm. celaru minda kot kasut ghaib. hehehe.

aku xrasa kasut tu hilang gitu aje. mesti ada yg tersalah kaut masa nk balik. mgkn tgn nk capai kasut sndiri tp tercapai kasut disebelahnye ke. mana tau dak?

da btau pd cikgu yg menjaga budak2 sesi ptg semlm. cikgu tlg carik pun mmg xjupe kasut Umar. berangkatlah dia ke kereta dgn berkaki ayam. kasihan.

pg nie, Umar ke sekolah dgn berselipar. memula smpi dpn sekolah, dia xnak turun. takut kot, “nnt cikgu marah mcmana?”. aku suh tunggu & lihat dulu. Chor report pd cikgu sesi pg suh tgk2kan kasut Umar kot dipulangkan semula ke. klu xkembalik jugak kasut tuh, alamatnye berkasut baru la Umar minggu dpn.

January 28, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Ummie, tolong

ape ontah mimpi si ali mlm td, sebelum tidur nk dikumpulnye kesemua ultraman yg ada dlm rumah di atas tilam. memula ok aje baring2 smbil minum susu. baru aku nk lelap, tetiba dia nangis, “ummie, nak otomen, nak otomen.”

aku suh dia bgn p amek sndiri tp dia xmo. “Ummie, jomla. Ummiieeee…”. huh, malas nak layan. aku diignorekan aje tp bila dia xbenti2 merengek, bgnla teman dia p amek seorang? ultraman di bilik toys depa. patah blk ke bilik utama. baring kejap tetiba dia merengek lg, “Ummie, tolong. otomen. otomen.”

dah start hangin dah ni. awatlah p cekau seorang? ultraman je td. klu tahu, kaut sume amek bwk masuk bilik utama lg sng. yg si Ali nie, “Ummie, otomen, otomen”, sambil tunjuk2 ke luar bilik. makin kita wat xtau makin kuat sedu2 nangis dia.

sudahnye sekali lg aku bangun meneman dia ke bilik toys p korek sume ultraman yg ada dlm box. yg berjaya dicekau oleh tgn dia ada 4 org? ultraman. itupun da kire penuh dua genggaman tgn. bila masuk bilik, da xleh nk baring bebetul atas bantal sbb mana nk tune bantal, mana nk tune ultraman lg. sudahnye merengek lg.

pastu, da baring elok2, nk susun ultraman kat tepi dia pulak. oklah fine. susunkn ikut suka. senyap seketika, tetiba merengek lg. kali ni sbb bila dia nk meniarap tuh, beberapa orang? ultraman td da kacau space dia tido. ada yg terselit bwh tgn la. ada yg bawah perut la. sudahnye meniarap utk dapat tune tido terganggu. itu yg merengek blk. aku malas nk layan da. mata ngan ngantuk sesgt. sudahnye abah eh yg tlg kutip sume ultraman & letak kat kepala dia.

ok fine. aman seketika. tetiba si kecik ni bgn duduk tepi aku. “Ummie, tolong. Ummie, tolong”, sambil pegang hujung baju aku. hehehe. taulah aku itu ayat intro dia menagih simpati nak susu Ummie. adoiiilah dik. bila la dpt fully stop bf ni? puas da aku auta dia, still nak jugak isap. disbbkan aku da ngantuk n xlarat nk dgr rengekan dia, mengalah je lah. kasik dia ape yg dia nak, kejap je lentok terus atas dada.

sume da lelap, ummie dia plak terkebil2 dlm gelap sbb rasa ngantuk yg amat tadi da hilang. xtau la kol bape aku lelap blk mlm td.

January 27, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Hari cuti hero-hero

Hero2 aku sumenye sdg relaks santai di rumah 437 sempena N9 cuti Hari Keputeraan hari ni. Chor x ke opis. Umar x ke sekolah. Ali x ke umah bs. Me? Kena keje sbb opis kat selangor. Sgt jeles dgn fakta ini.

Pg td sebelum keluar rumah, aku pesan pd Umar, “Along duduk rumah elok2. Jgn gaduh2 ngan adik. Jgn buat abah marah. Ummie gi work ni. Kang xde sape nak selamatkan Along.”

“Selamatkan Along? Hehehehe”, sambil pandang abah dia.

Abah dia senyum je bila dgr respon Umar td.

Boleh plak dia gelak2. Hampeh. Selalunye gitulah. Klu kena marah dgn Chor, klu hati aku baik, aku p pujuk dia blk. Klu time aku pun tgh nk marah, aku smbg kemarahan Chor tu kat dia. Kekekeke. Kesian.

Around 10 gituh, aku call Chor tanya keadaan semasa. Chor dapat berckp sekejap je sebelum Umar amek aleh sepenuhnye. Byklah reportnye. Pot pet pot pet sambil dgr ada suara gema kat blkg, sape lagi klu bukan Ali “parrot”. Ape yg Along dia ckp, itulah yg dia ckp jugak. Salah satu dr report Umar td, “Ummie, abah asek tido jer.”  Bila ditanya psl mkn plak, “Along mkn kon-flek je, ummie”. Hahaha. Kesian hero2 kecikku.

Lunch time td, aku call Chor sekali lg. Tanya lg keadaan semasa. Chor kata deme dah brunch dgn nasi lemak. Chor beli sebungkus sorg. Ewah. Abah deme bentang sok-kabar utk anak2 n deme suap sndiri msg2. Dapat aku bygkan keadaan lintang pungkang bila Ali suap nasinye sndiri. Lebih byk nasi yg berterabur dari yg masuk mulut. Mesti bersepah bagai lantai rumah. Huh. Belum lg klu dia bgn berjln. Kompem melekat2 nasi di lantai. Huh lagi.

Lebih kurang sejam lepas aku call tuh, Chor sms kata hero2 sume da tido. Eh? sgt amazing di situ. senangnye deme tido. klu ngan aku, jgn harap. Msg2 berenergy bagai main itu ini smpi lebam. Masuk maghrib baru pakat letih n tido utk hari itu. Ish.

Budak2 ni kan,klu duduk ngan abah eh, baik bona jadinye. Ummie dia je risau xtentu kalu. Rupe-rupenye, abah eh lg terel handle anak2.

Ali - cheeky mode

January 14, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Rangkuman 11hari

diam xdiam dah masuk hari ke 11 di tahun baru. Umar memulakan sesi persekolahan tadika dia kat RSK secara officialnye 3hb yg lepas. ceria sgt hero sepet ni bila dpt ke sekolah. xde masalah lnsg. i was expected ada syahdu2 skek dr hero sepet ni tp he turned out the other way round. sgt2 positive. ummie dia je emo skek bila intai dia dr blkg kelas. hahaha.

teka yg mana Umar?

 

emo-lah bila kenangkan anak yg sepet ini yg satu masa dulu kecik je, la ni da bsr, da mula langkah ke sekolah dah.

Umar - after orientation session @ RSK

Ali plak utk minggu pertama dia di rumah pengasuh tanpa Alongnye, meraung setiap kali di hntr waktu pagi. Tapi da masuk minggu ke-2 ni, dah ok da. dia da redha dgn keadaan kot. hehehe. kata chor, da bleh bai-bai mcm bese pg2 tuh. hilang sudah kawan nk bergaduh ye Ali..

Ali lentok

 

+ + + + + + + + + + + + + +

7hb lepas, genap setahun Abah pergi.

Abah orangnye garang & tegas. aku pernah kena tampar masa kecik smpi berdarah hidung yg semmgnye ada penyakit mudah berdarah ni. pernah juga terpempan melihat abah mengejar dgn parang apek yg tipu abah dgn menjual tebu muda utk gerai air tebu abah dulu.

Tetapi abah juga orangnye kelakar. suka buat lawak. kdg2 klu dia nk bercerita something yg kelakar, gelak tawa dia mendahului cerita yg dia nk smpikan. terpinga2 org sekeliling yg mendgr ceritanye. padahal dia da berair2 mata gelak sndrian. dia suka share kisah2 kelakar dr zmn dia kecik smpi ke zmn dia bawak teksi dulu.

Abah juga orangnye kreatif. di rumah TSG dulu, abah bikin sndiri dinding tangga siap dgn stor mini bwh tangga & seni ukiran di meja tepon yg dia bina. penah dulu aku kena buat projek kayu utk subjek seni Ting.3, abah tlg buatkan plak ukiran keris dgn tapaknye utk aku. Aku dapat markah tinggi utk projek ‘Abah’ itu. terima kasih abah!

Abah sgt sukakn haiwan. sgt2 sayangkan haiwan. kucing, burung, ikan, ayam, itik, lembu, kera. semua penah abah pelihara satu masa dulu. haiwan mudah mesra dgn abah. kucing terutamanye, sng dekat & mudah manja dgn abah.

@ Bukit Merah/ 2007

etc.

– + –

Abah yang garang, yang kelakar, yang kreatif, yang mesra haiwan dan pelbagai yang-yang lg telah tiada utk selamanye. Pergi mengejut tanpa aku sempat berjupe di akhir-akhir hayat dia. Tapi aku bersyukur sgt sbb saat perginye Abah hingga ke urusan pengebumian dia, Allah permudahkan semua urusan.

Moga Abah terus tenang & damai di sana. Amin!

the whole family - Penang Bridge/ 1990

 

 

January 11, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment