i LUV u, u LUV me

Renung2kan & Selamat Beramal

found these tips somewhere..

Tipsnya:

1.    Memberi salam ketika mengejutkan anak-anak pada jam 6.00 pagi.
2.    Mandikan mereka dengan henbusan selawat dan ayat 3 Kul kedua belah telinga dan umbun-umbun.
3.    Pastikan anak kemas sebelum hantar ke taska.
4.    Berbuallah dengan anak sepanjang perjalanan ke taska dengan penuh kasih. Seperti hubungan kawan.
5.    Sepanjang hari sewaktu di pejabat banyakkan baca surah Al-Fatihah khas untuk anak anda agar hatinya sentiasa   tenang dan dilindungiNya.
6.    Sering berikan kata semangat dan motivasi untuk terus mencuba.
7.    Rasionalkan setiap gerak yang kita asuhnya.
8.    Asuh semangat penyayang apabila mengetahui anda positif mengandung anak seterusnya. Seperti minta dia bercakap dengan adiknya. Atau menciumnya.
9.    Didik anak anda menghormati anak-anak rakan yang lebih muda.
10. Disiplinkan diri anda dengan peraturan bagi pembentukan sahsiah anak.
11.  Berdoakan kebaikan anak.

Sentiasa memperbaiki diri. Ibu dan bapa adalah guru yang terbaik untuk anak-anak.
Guru pula adalah penjaga yang terbaik semasa anak-anak bersama dengan anak-anak semasa ditinggalkan oleh ibu bapa kerana mencari rezeki.

Advertisements

March 29, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Let’s count

UMAR : one, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten! betul tak, ummie?

UMMIE : yes. good boy la along.  teruskan lagi.

UMAR : eleven.

UMMIE : good. then?

UMAR : eehhmmm….

UMMIE : twelve.

UMAR : ook. twelve. thirteen. fourteen. fiveteen.

UMMIE : salah tuh. fifteen.

UMAR : ok. fifteen. sixteen. seventeen. eighteen. nineteen. tenteen.

UMMIE : hahahaha. salah la. twenty.

UMAR : ooo twenty. yeay!!

 

March 17, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Panadol

satu petang lepas smpi di rumah, badan Umar dedar2 skek. texted Chor to buy sepapan tablet panadol utk kanak2 on his way back. stok ubat kat umah da abih.

mlmnye aku suh mkn 2 biji. dia da lain mcm. cuba ngelak dgn pelbagai alasan. aku suh dia baca bismillah dulu sebelum mkn. dibantainye baca the whole doa makan ngan tafsirnye sekali. bila da masuk ubat dlm mulut, lahai, sodap je nguyah mcm mkn gula2. yelah, sbb ubat tu rasa strawberry skek kan.

then, aku letakkan sepapan ubat tu dlm beg dia.

Along, kalu kat school esok rasa xsihat badan, bgtau teacher along nk mkn ubat ye. ubat ummie letak kat poket depan nie.

Ok.

balik ptgnye, dia bawak keluar sepapan ubat td. dia tunjuk kat Chor.

Abah, kawan2 Along mkn ubat nie. tgk nie, da tinggal skek je.

eh, ramai ke kawan2 Along yg demam?

a’ah. nnt Abah beli ubat ni lg ye?

tau tinggal bape out of 10 left last nite? tinggal lg 2 biji je dlm satu papan tuh. 8 biji kwn2 dia dah mkn. risau tul aku.

teacher xckp pape ke Long kwn2 Along mkn ubat tuh?

xde pun, ummie.

Umar pun leh siap nk kopek sebiji tu nk mkn  masa tgh berckp ngan aku. aduhaiii. risau plak kot ada anak org yg weng sbb berlebihan dos ubat. ish!

lnsg lepas tuh xde dah la nk bekalkan ubat dlm beg dia.

March 11, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Mari Mengaji

Surah 114
An-Náas (Mankind)

Umar : Bismillaahir-Rahmanir-Raheem

Ummie : OK

Umar : Qul a’uudhu bi rabbin naas

Ummie : OK

Umar : Malikin naas

Ummie : OK

Umar : Ilaahin naas

Ummie : OK

Umar : Min sharril wiswiss wiswiss wiswiss

Ummie : Along, bape banyak wiswiss wiswiss daa? salah tuh. Min sharril  waswaa sil khannas

 Umar : Min sharril wiswiss. Eh salah. Min sharril was. Ehmm, Min sharril was ape, ummie?

hehehe..berSWISS SWISS jadinye surah ni dibaca dek Umar. puas dibetulkan, gitu gak dia baca. aduhaiiii..


March 11, 2011 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

Lap kereta

ptg semlm aku nmpk dia lap2 keta ngan kain itam. aku just tegur suh stop n simpan kain tu. dia turutkan aje. good boy.

pagi ni, seawal 630 aku da mula memandu ke opis. aku perasan yg tingkap kete aku kelabu. nk pndg side mirror pun mcm nmpk xnmpk gitu. kena turunkn tingkap kete baru nmpk jelas objek pd side mirror. udahlah gelap gulita. dlm hati aku, dasat sejuknye pagi ni ye smpi cermin pun kelabu ni.

lepas punch card, kuar blk ke petronas mencari mknan pagi. otw back ke kereta, dr jauh nmpk comot sungguh kete aku. mcm ada tompokan minyak sana sini.bulat sini skek. bulat sana skek. tingkap kete kiri kanan kelabu. empat2 tingkap ok!

calit skek dgn jari, tu dia! hitam jari ni!!

make a call to chor. kebetulan Umar masih ada di sisi dia. aku mintak berckp ngan Umar sekejap.

Along main ngan kain hitam semlm kan? habis kotor kete Ummie pagi ni. Comot sgt. Ummie nk pndg cermin pun xnmpk tau.

Ummie basuhlah dgn air. Nnt hilanglah.

ewah! aku sound dia, dia sound aku blk. kompemlah kain yg dia pkai semlm adalah kain lap minyak itam pd motor Chor.

aku tau Umar berniat baik nk tolong lapkn kereta Ummie dia ptg semlm. tapi gara2 salah capai kain pengelap, bertuahlah Ummie memandu pagi ini dgn kete yg maha comot rupenye.

si pengelap kereta yg baik hati

March 9, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Ali nowadays

cap gedabak. idung beringus. xtra comot lagi. ish ish ish. anak sape la ni?

bebudak ni kan, klu senyap je tetiba tuh, segeralah p tgk. mesti ada ‘keje’ depa tgh buat.

cam Ali ni, kantoi dok panjat bangku tepi sinki. pastu dok splish-splash ngan sisa air dlm periuk yg aku rendam nk kasik ilang keraknye. masa dok sua camera ni dkt2 dia, dia boleh toleh plak smbil licking good kurg satu jer jari2 tgn kanan tu dlm mulut. alahai Ali! sedap sgt ke air rendaman periuk tuh? ish!

lately dia da byk ckp. da byk bebel. vocabs improve a lot. become cheekier day by day too. gerem je kdg2 tuh.

berebut barang ngan Along dia – Ini Ali punyeee! bagilah Ali punyeee! (walaupun bukan dia yg punye, tp tetaplah mengaku hak dia)

minum susu pastu botol campak merata. bila dtg mood nk susu balik – Ummie, mana Ali punye?..Ali punye ape?..mana susu Ali?

pantang aku atau Chor ke dapur, dia pun sibuk jugak nk ngekor sambil mulut tuh bertanya.. – mana bangku Ali? (tiada tujuan lain melainkan nk panjat utk tgk & carik peluang mengacau ape yg bleh dikacau kat table top tu. nk goreng ikan pun nk berdiri sebelah tgk ape aku buat. bahaya, bahaya)

bergaduh ngan Along dia smpi org tu ilang sabar lalu kena tarik rambut ke, cubit ke ngan Along dia – adooiiii! sakitlah (tau pun sakit tp tetap jugak nk bergaduh ngan org yg lebih besar dr dia)

klu kena usik atau kena buli – xnak kawan! xnak kawan! (dengan mulut muncung, muka hangin berlari ke satu sudut yg dia bleh tunjukkan protes dia tu)

sgt pantang klu org nk tlg dia solve problem utk perkara2 yg dia xberjaya usahakan. cth mcm nk tarik zip beg tp terstuck sbb dia xreti nk tarik bende alah tu. don’t u dare to offer any help sbb dia akan memuncungkan mulut sambil.. – alaaahhh jangaaan! sibookk! Ali punye.. (sambil tu terus nangis n marah2 sbb xleh nk setelkn masalah tu. huh)

mlm nk tido, sebelum masuk bilik – gud nite abah/ ummie (selagi xbalas gud nite jugak kat dia, selagi tu dia xberganjak. klu kita wat2 xdgr atau cam abah eh yg klu tgk bola kat tv umpama dah xde suara2 lain di sekeliling yg wujud melainkan suara pengulas game tuh, suara wish dia tu jadik makin keras & hi-pitch n lama2 terus ngamuk nangis2 sbb org xnak balas gud nite dia tuh.

n lots n lots more of Ali nowadays….hehehe

March 3, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment