i LUV u, u LUV me

AidilFitri tiba lagi

Ramadhan pergi buat kesekian kalinya. Syawal pula dtg menjengah. SALAM AIDILFITRI dari kami warga 437.

Kali ini kami anak beranak beraya dulu di Pasir Salak sebelum pulang ke Rantau Pjg pada raya ke-2 nanti. Lepas Maghrib td, saat terdgr FIL bertakbir, terus melayang ingatan pada arwah Abah..:(..syahdu! sungguh syahdu!

.

Terima kasih Ya Rabb atas segala nikmat & REZEKI yang dikurniakan. Syukran atas segala kesenangan & kemudahan yang diberikan sepjg Ramadhan ini.

Moga Syawal yg tiba ini, menjanjikan lebih nikmat & rezeki juga kesenangan & kemudahan dalam hidup kami warga 437 ini.

Amin…

Advertisements

August 29, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Puasa 4

Dah masuk pose ke 4 hari ini. alhamdulillah semuanye berjln lancar. harap terus dipermudahkan hingga hujung Ramadhan. amin!

Niat aku tahun ni nk train Umar utk berpuasa. tapi masalah utk hero sorg ni nk kejut dia bgn sahur.  last2 pasrah lah. tapi, Umar mmg dah diberitahu psl puasa ni awal2 sebelum masuk Ramadhan dulu. dia paham yg siang hari xbleh mkn, xbleh minum smpi maghrib. dia punye pemahaman psl puasa ni smpi dia ingat siang hari tu xleh kencing & berak lah. hahaha.

le ni, asal balik sekolah je mmg aku atau chor akan tanya dia, “Along puasa tak hari ni?“. saje testing.

hari pertama bertanya

tulah. sape suh ummie bagi along bekal. along xpuasa lah“.

hari kedua bertanya

“along pose masa school je. lepas kawan2 yg xbwk baju (maksud dia kawan2 dia yg stay smpi ptg utk nursery) balik, along xpose.”

“kenapa macam tu pulak?”

“yelah, masa school ramai kawan2 along pose. syamil, bla, bla, semua xbwk bekal. diorang tu semua puasa.tp kwn2 yg duduk smpi ptg, ramai xpuasa.”

pulok doh..hahaha

utk hari ini, dr mlm tadi dia da remind aku jgn bg dia bekal. bekal mkn mahupun bekal minum. kata dia, “along nk puasa la ummie”. ok fine. beria benar dia ingatkn aku mlm td smpi naik rimas asek dok ulang ckp bende yg sama.

pagi, masa dia mandi, again aku btau dia, “along, ummie xbg bekal mkn tp ummie letak je botol air msk along ye? klu haus sgt, along minum lah.”

“alah ummie. along xnak bwk ape2. jgnlah bg air tu. along xnak bawak”

“along tahan ke nie?”

“tahan. along nk puasalah ummie”

aduhai anak. nekad dia hari ni nk puasa. xtau lah. tapiiiii….

just before dia keluar rumah utk ke school pg td, “ummieee…along nk susu..”

hahaha. dah kantoi. kata dia, “lepas minum susu nnt along poselah kat school”. hehehe. oklah tu. buat pelapik perut dia klu betul dia xnak mkn kat school nnt. tapi aku still ingatkn dia, “klu teacher tanya along pose ke tak, along ckplah along pose tp smpi pukul 12 jer. tau. bila teacher bg mkn nasi, along mkn ye?”

dia angguk je. risau plak aku kot betul dia xmkn, xminum nnt sbb dia bukan bgn sahur pun pg td. tup2 mmg betul dia nk pose hari ni. oklah kot ek. anggap dia minum sebotol susu pg td sbg sahur dia la kot w/pun in real mmg da xvalid pun posenye. hahahaha.

makin keding lah hero sorg ni klu berterusan gini.

.

.

oh semlm, padah smpi2 opis terus buka blog masakan, terus terbyg kesedapan klu dpt berbuka dgn lopes de squera. puas pk, cara ape plg mudah nk prepare kuih nie. klu blk keje baru nk rendam pulut bagai, alamatnye xsempat nk berbuka dgn kuih ni. maka, terpk lah aku satu cara yg sgt mudah. ini cara org malas benonye.

so aku beli lemang segera yg byk dijual kat kedai tuh. smpi2 umah ptg semlm, cuci n rebus terus paket lemang tuh. sambil tuh p amek daun pndn, simpul2 terus campak dlm periuk. lepas tuh buh lah skek pewarna ijau nk amek aura lopes sebenar. hehehe. smbil tunggu pulut msk, buat air gula n prepare kelapa utk gaul ngan pulut tu nnt.

kan senang keje nye tuh.

masa mkn semlm, oklah. sedap maaa. lepas ni sng lah. buat stok lemang segera kat dapo. bila rasa nk mkn lopes je, rebus lemang ni. otomatik lemang bertukar jd lopes. hehehe.

tp of cos lah xdapat lawan lopes yg emak buat. klu emak buat dulu, pulut tu kasik bungkus dgn daun pisang bulat2 padat gitu sebelum dikukus. bila nk mkn, utk hiris pulut tuh, emak akan ikatkan benang kat kaki rak pinggan dan lilitkn benang pada kepalan pulut tuh td smbil kepingan pulut tu jatuh plak dlm bekas kelapa parut yg ditadah di bwh. goncang2 terus hidang dlm pinggan. huh! aroma pulut lopes dgn daun pisang, terangkat terus lopes masa mkn. ish ish ish. kecur air liur. kekeke. ptg ni, lopes de squera masuk lg dlm list menu. (al-maklum da ada stok lemang segera kat dapo. hehehe)

 

 

 

 

 

 

August 4, 2011 Posted by | Uncategorized | 3 Comments