i LUV u, u LUV me

luahan hati umar

mlm td, spt biasa, kala aku berbaring utk susukan ali, pasti umar akan dtg menyelit baring di sebelah jugak. sambil tu dia pun mula bercerita,

ummie, kat umah mak td, muna tido bawah. along tido atas. mak pun tido bawah jugak. pastu along nangis.

nape along nangis?

along sedih.

nape along sedih?

sbb along rindu kat ummie ngan abahlah. (masa ni nada suara dia sebak tetiba)

long, cuba bangun kejap pandang ummie (i cudnt see his face masa baring ni dek kepala adik yg block mata aku)

dia bangun dan pandang aku. sah! mata berair. in fact da meleleh ke pipi pun.

laaa, nape along nangis nie?

along sedih la. along rindu kat ummie ngan abah. (sambil merebahkan diri semula sebelah aku tp muka ditutup dgn bolsternye. malulah tu da kantoi.hehehe)

aikkk. nape nie?

along xnak duduk umah mak. along nk ikut ummie pegi work.

mana bleh long.

along nak duduk umah seremban (umah seremban refer pd umah kami.padahal umah omak eh kat somban gak tuh.kuiii) along xtakut duduk sorang (padahal penakut bona eh)

bistu, klu along duduk sorang, camne along nk mkn nnt?

along amek la dlm peti ais tuh. along bleh msk.

ish. along kecik lglah. kalau org jahat dtg umah, camne along nnt?

alaaa. along xnak duduk umah mak. along nak ikut ummie ngan abah.

xbleh la camtuh. mak marah along ke?

xde pun. tapi along xnak duduk umah mak. along rindu ummie ngan abah.

.

.

aduhaiiii. syahdu aku dgr luahan emosi seorang anak ni. da besar rupenye dia. da pndai rasa rindu. da pndai meluahkan rasa hati lagi. my baby boy yg sepet dulu tu da bsr pjg.

Advertisements

August 18, 2010 Posted by | Uncategorized | 4 Comments

5th yr

diam x diam

pejam celik pejam celik

udah 5 thn usianye, eh?

alhamdulillah, throughout the years, everything seems to be ‘chanteq’ sokmo

blessed with 2 superheroes (so far)

life becomes full of everything

joy, laugh, tears, sad

syukran for these 5 yrs of peaceful life

love you!

.

.

.

yes, you!

BEe mur&h!d

.

.

yes, you juga, Umar Murshid!

(Umar le ni, kalu kita hug abah eh, dia pun nak kita hug dia jugak. Kalu kita sayang abah eh, dia pun nak kita sayang dia jugak. Sib baik Ali xpndai meminta2 lagi penyamaan taraf nie. Kalu idak, aku tmbh lg satu sentence kat atas tuh, khas utk Ali Mukhriz plak)

 

 

August 13, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

Ramadhan Kareem

Along nak ikut abah pergi tgk anak bulan tak?

Tgk anak bulan?

A’ah. Abah pakai teropong.

Abah mana ada teropong.

Adalah. Nak ikut tak?

Umar @ Balai Cerap Teluk Kemang

Pantang abahnye ajak ke mana, mmg dia nak aje. Sedangkan xdiajak pun dia sibuk mengendeng inikan klu diajak gitu.

Spt thn lepas, thn ni sekali lg nama Chor naik sbg wakil JU*EM*S utk sesi cerap anak bulan bg penentuan puasa Ramadhan. Lagipun umah eh dokek ngan pd, xde hal lah. Selepas masuk Asar, bertolaklah anak beranak tuh ke Balai Cerap Teluk Kemang dgn 2 org lg kwn2 opis Chor.

Selepas Isya’ baru 2 beranak ni balik. Umar spt biasa dgn aktiviti penceritaan yang tiada kesudahannye. Teropong haiwan la, abah buat keje la. Ntah. Macam2 cerita dia. Kdg2 xpaham pun. Iyerkan aje. Ligat dia kat sana, kata Chor. Kejap ke sana. Kejap ke sini. Dapat plak, rajin berckp, ramai yg melayan dia. Senang keje abah eh bw anak. Happening sungguh kat sana ngan students, org pej agama etc.

Dalam masa Umar n abah ke sana, Ali plak kena tinggal ngan aku je sbb member tu xsihat. Pagi semlm, for the 1st time, dia kena nebulizer. Aduhhh, kesian tgk dia menangis meronta bila kena pkai mask tuh. Gara2 selsema & batuk berkahak, tambah lg susah sgt2 nk mkn ubat, nafas Ali pendek & tercungap2 mlm sebelumnye. Nak bg ubat pun payah, selsema ngan batuk dia xreda2.

So, pg semlm decide bwk terus ke paed. xpernah lagi kami lalui saat2 gini. Lepas kena neb, alhamdulillah da makin ok. mlm ni lepas berbuka, kena bawa dia semula ke paed yg sama utk further check up. i’Allah ok la tuh kot sbb mlm td tido dia ok aje.

La ni, Chor plak kena selsema ngan sakit tekak. Macam2 citer awal Ramadhan nie. Harapnye semua ni sementara ajelah. Dugaan & ujian kan. Bila dtg, terima je lah.

August 11, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Tantrums

Ali Mukhriz…

Sejak akhir2 ni kerap meragam. Menangis & melalak da jd kwn karib dia. Character dia mmg totally opposite to Umar Murshid. Ini baru betul2 aku n Chor merasa anak tantrums. Stress jadinye kdg2 tuh. Mak ckp kena byk sabar la sementara nk tunggu dia cerdik skek. Tapi nk menunggu ke masa cerdik tu la betul2 menguji kesabaran.

Sana sini byk artikel psl anak tantrums nie. Most said biarkan aje sbb anak tantrums ni benonye susah nk pujuk. Bila dia melalak tu benarnye dia sdg menghamburkan kemarahan, keletihan etc. Nak berckp xreti apatah lg nk paham kata2 kita yg beria memujuk & menenangkan dia. So, let he be.

Mcm Ali ni, kdg2 xde mende pun, tau2 ada sound effect dr Ali ni. Kalau ada  bende yg dia xpuas hati, mmg lah kompem akan melalak punye. Umar penah tanya aku, “Kenapa Ali ni suka nangis ye,Ummie?” See..?? Along dia sndiri pun xpaham kenapa adik dia mesti nk berbunyi jer.

Kadang2 kami buat derk jer especially bila kita pujuk2 dia makin meragam. Lantaklah nk melalak kuat mana pun. Aku buat xdgr jer. Kesian mmg kesian tp klu makin dilayan makin menjadi2 dia menangis, better biarkan aje. Org kata biar dia redakan sndiri marah dia. At the end, kalu bila kita hulur tgn & dia hulur blk, itulah tanda dia da ok & dia da bleh berdamai dgn kita. Tapi klu dia da bersedia menghulur tgn tuh, nk harap dia berdiri & mai berjln ke kita? mmg kem salam. Ali bukan jenis mcm tuh. Ego seh! Nak org dukung dia jugak. Da bleh berdukung & senyap tuh, means he is ok.

Ntahlah. Setiap anak mmg lain ragamnye. Baik Umar ke Ali ke, msg2 punye perangai tersendiri. Apepun, Ummie Abah sayang sgt pd kalian tau! Moga tantrums Ali ni xlama lah hendaknye. Geram2 abah n ummie kami simpan dlm hati je la dik. Tgh nk membesar kan. Layankan aje.

 

August 3, 2010 Posted by | Uncategorized | 8 Comments