i LUV u, u LUV me

Fakta @ Auta

February 20, 2010 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

on EL yesterday

ALI da genap sethn 3 bulan. Alhamdulillah masih berupaya utk bf dia walaupun sudah mula campur2 dgn fm pd masa stok xcukup. fm dia minum di kala kat umah pengasuh je. klu seharian dgn aku, mmg xcampur lnsg. dia pun pndai, reject terus fm klu dia tau aku ada dgn dia.

lately nie, aku perasan hasil ebm da xmcm dulu. makna kata mmg kompem waktu ptg ALI kena minum fm bila haus di umah pengasuhnye. waktu kami bersama kat umah pun, nmpk ALI xpuas menyusu. kesian!

mcm pg semlm, dia mula menyusu dr kol 545am. once dia selesai menyusu, jam da kol 630am. tu pun lps tu ngamuk nangis2 lg sbb nk menyusu lg. xdapek nk buat pape sbb mamat ni klu ngamuk, siap merajuk berpaling meneran bagai. chor mmg kompem gak xdpt buat pape. so smbg menyusu lg smpi dkt kol 7am.

makanye, aku sukarela je la amek EL semlm. bersiap ke opis pun mmg da lambat. xdapek nk nolong da.

then, kebetulan plak masa salin cd dia pg tuh, nmpk tatonye mcm melecet. dulu skek2 je. tp pg semlm, nmpk teruk. aduhai, padanlah kot ALI mcm xsng tido semlm. nk merengek & mengamuk xtentu psl jer.

a doc said mgkn sbb sebelum ni masa melecet skek2 tuh xbuat pape, dia melarat. tmbh plak ALI ni da aktif, tato asek gesel ngan cd yg kdg2 dipakaikn ketat, tu yg melarat. tmbh plak baru ni aku ada try pkaikn cd bamboo kat ali, mgkn dak kulit dia alah pd bamboo tuh. mgkn mamat ni sesuai fleece mat’l je kot. ontahlah. kena monitor lg dlm seminggu dua ni camne.

February 11, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Mini Oreo Cheesecake

Cheesecake ni resepinya dtg dr sini . tapi disbbkan malas nk buat sebijik bsr pkai springform, diubahsuai pkai cup. dan disbbkan malas jugak nk hancurkan oreo utk buat base, i twisted the oreo & put one side with cream dlm cup. side yg xde cream tu plak dihancurkn utk jd topping nnt. senang keje!

bila nk letak topping tu, ratakan whipped cream atas kek tu then tabur ngan oreo cincang td. as in my case, whipped cream plak xcukup, makanye ratakan bluberry filling je atas balance cuppies. ngam2 plak abih filling, abih cuppies yg nk dihias.

* dlm resepi pkai sour cream. but i used natural yogurt jer.

February 9, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

CHOC & BANANA CAKE

* resepi ni amek dr internet jer tp xingat kat mana. cuba google blk tp xjupe. so aku tulih blk je laa

Bahan:

100 g choc bar – for baking

150 g unsalted butter – dilembutkan

175 g gula kastor

3 biji telur – dipukul skek

175 g tepung naik sendiri (i used tepung gandum bese je)

1 st baking powder

25 g serbuk koko

2 biji pisang – mashed (i used 4)

Streusel Topping

25g unsalted butter

2 sb tepung gandum

1 sb lite brown sugar

pecans – cincang dlm anggaran 2sb (didnt found pecans so i used instant oat)

Cara:

1. Panaskan oven pada suhu 180 celcius. griskan loaf tin dan lapikkan dgn parchment paper atau taburkan dgn skek tepung & ratakan. ketepikan.

2. Mula2 buat streusel topping: campurkan butter & tepung & gaulkan sebati. kemudian masukkan pula brown sugar & pecan yg telah dicincang. gaul rata supaya adunan sebati & ketepikan.

3. sementara itu cairkan choc bar secara double boiler or masuk dlm microwave.

4. satukan mentega & gula & pukul hingga kembang & gebu. masukkan skek demi skek telur sambil dipukul lg. ayakkan tepung, baking powder & koko & masukkan ke dlm adunan tadi dan kaupbalikkan dgn spatula hingga sebati.

5. kemudian masukkan pisang & choc cair tadi & gaulkan hingga rata

6. tuang adunan dlm loaf tin & taburkan streusel topping di atasnya then bakar 45 minit taua hingga masak.

7. sejukkan tin sebelum dipindahkan ke atas redai hingga sejuk & bolehlah dipotong.

* klu xnak letak topping tu pun xpe. simpan kek dlm bekas kedap udara supaya tahan lama. tekstur kek lembut & kuat rs choc.

February 9, 2010 Posted by | Food | Leave a comment

Mimpi

aku xberkesempatan lansung bertemu dengan abah saat abah hembuskan nafasnye yg terakhir dulu. terkilan. sgt terkilan tp redha dgn ape yg da jadi buat hati tenang kembali.

namun, dlm tenang aku berharap & berdoa moga aku dapat berjupe dengannya dlm tidurku. mimpi.

dan mlm minggu lepas, genap sebulan setelah abah pergi, aku mimpikan abah. at last! wajah abah yang ceria, sudah cukup buat aku sgt2 tenang dan gembira. hilang rindu dan rasa terkilan.

told nobody except chor yesterday.

tp pg ni, wanna make it public.

🙂

February 8, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

aku mahu tidur

hari sudah malam

Ali masih leka bermain dengan keretanya

“vroooommm, vroommm”

sambil menahan mata yang sebenarnya mahu terkatup

tapi mana bisa melawan

kih kih kih

akhirnye terjelepuk, tertido di situ jua

comel!!

February 3, 2010 Posted by | Uncategorized | Leave a comment