i LUV u, u LUV me

abah vs. monster

UMARmurshid xpenah nangis or say xnak ke ape ke bila dihntr ke umah k.ayu pagi2 hr bekerja. sgt baik gituh.

tapi…

senin yg baru lps nie, dia melalak xingat bila chor suh dia turun n msk dlm umah k.ayu (it is chor who always send the kids to k.ayu’s hse. ku akn take over bila ku punye wshop atau kursus sekitar n9 jer, hehehe). makin dipaksa makin melalak. pelik sgt rsnye. smpi k.ayu nk kena dukung n bwk dia masuk.

& starting from that monday, he cried every morning wheneva they reached k.ayu’s hse. tp bila da berjaya dibawa msk dlm umah, elok plak dia senyapnye. cumanye we wondered wat makes he cries every morning tuh.

i asked k.ayu bout this & she has no idea either. cuma dia adalah btau yg anak2 dia suka sakat UMARmurshid ngan citer ultraman.

oh yes. UMARmurshid sgt suka wat action aya-tomen (a.k.a. ultraman) kat umah. klu bleh, ngan kitaorg ni suka sgt dia berlagak nk lawan2 n buat action tgn cam aya-tomen pojaan hati dia tuh. tapi…

UMARmurshid nie takut ngan monster!

hahahahaha….

sgt xlogik kan? nk jd aya-tomen tp takut monster. bila dia tgk citer ultraman, bila part monster kuar je, member da berlari nyorok dlm bilik. klu kita paksa dia stay dpn tv, kompem melalak cam jupe hantu.

back to pg td punye citer. start msk dlm keta, chor kata dia terus ckp, “umar xnak pegi umah mak“. berulang kali dia ckp gitu smpi chor terpksa auta skek btau,

along, mlm tadi masa along tido, abah da tumbuk monster tu” sambil wat action debush2 tu dpn dia.

yg member ni pun, “abah da pukul monster?

lepas ni klu along jupe monster lagi, along tumbuk je”

“umar tumbuk monster, ye” – *(UMARmurshid suka je tambah ye kat akhir ayat dia), sambil2 tgn tu dok debush2.  

tapi….

bila smpi dpn umah k.ayu je, member buat drama blk. xde drama air mata da tp mulut la dok ngulang ckp, “xnak, xnak, xnak”

skali lagi chor terpksa jd tukang karut. ulang blk citer tumbuk debush2 monster tuh. alhamdulillah, he steps out from the car  n walks hepily to the door wit his usual karipap (his feveret kuih). siap babai2 lg kat chor.

adoiii. nk gelak rsnye tgk gelagat dia nie.

ALImukhriz?

this lil’ boy sedap je diulik mimpi sejak dr aku letakkn dia dlm carseat smpi diangkat msk ke umah k.ayu. skek pun xterjejas tido dia sepjg abah meng-auta along dia ngan citer abah vs monster tuh

hahahaha….

March 27, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

Clinique

photo065

UMARmurshid & his Barney

ku sibuk2 di dapo.

chor plak sibuk2 di dpn tv dgn ps2nye.

ALImukhriz sdg nyenyak2 tido di dlm bilik.

UMARmurshid?

enak2 bermain dgn perfume clinique ku di bilik II. aduh! hampir lenyap isi botol jd “minyak rambut” UMARmurshid nie. dr hr sabtu smpi ke pg td, rambut dia harum dgn clinique ku. smpikn rambut ALImukhriz pun berjangkit keharuman clinique sbb deme share bantal yg sama klu dibaringkn di dpn tv.

sabo je laaa

March 23, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

selepas blk dr perak last wk, ku perasan production ebm ku utk setiap sesi makin merudum. w/pun xteruk tp da cukup wat ku tertanya2 sbb ape. ALImukhriz baru je 4 bulan meh. rsnye pjg lg perjlnan utk aku lunaskn niat & hasrat yg satu tuh.

ku xminum ais (i admit that ada gak skek la seteguk dua ayaq aih). ku xskip sesi mengepam (penah ku mengepam sambil driving & was using a manual pump. punye komited ngan jadual!). ku avoid food yg bleh affect production & etc.

huh!

xleh jd nie. ku kena lebih nekad. xmo jd cam umar dulu. cpt sgt give up n M.A.L.A.S. so, ku cuba gandakan minum air masak. ku mkn kucai byk2. setiap kali meal yg aku prepare, secekak kucai ku masak. ngan chor2 skali kena mkn sbb ku preparekn meal tu utk dia skali what. no xcuse on eating vege. dan ku tmbh sesi mengepam.

alhamdulillah! its back to normal & in fact production makin best lak skrg.

& all this while i just keep my current operated pump sbb ku rs cam leceh je. tp sbb merudum ni la, ku gunapkai semula & it really helps to boost my milk supply. ke opis pun ku bwk jugak sbb it helps me to cut short time of pumping. ku lebih relaks pun. hanya mesin yg bekerja.

syukran, syukran!

March 19, 2009 Posted by | Uncategorized | 2 Comments

cloth diaper

kwn chor mintak ku belikn beberapa keping cd utk newborn dia. tp dia xspecify nk yg mcmana. he just said, belikan la.

ku sng hati sgt nk menolong belikn tp susah hati juga bila memikirkan kwn chor ni xtau jenis ape yg dia nak. its up to me to buy any type of cd katanya. adoiii.

fyi, ku da bercd-ing ni dr 2006 lg. sejak UMARmurshid lahir. i’ve started wit 4 OS pocket cd & 2 fitted cd. tp masa tu xfully cd lglah. UMARmurshid pkai on wkends & hari2 dia bersama aku aje. di umah pengasuh, ku bekalkn cd cam bese.

& s time goes by, i build my cd stash. from fitted to pocket to AIO/ AI2 to OS, i’ve tried all & each of these really help me n chor to cut cost of buying pampers for UMARmurshid.

s for ALImukhriz, i’ve decided to fully cd-ing him. alhamdulillah, pengasuhnye xde masalah lnsg bila ku suarakn niat yg satu ni awal2 dulu. “akak xkisah. akak ikut aje.” hehehe

cumanye, for a beginner, u may find the cost to invest in cd-ing is too xpensive. when i started back in 2006, cost per cd was about rm60 per piece. but nowadays, u may get s low s rm35 per piece. cuma cd tu xdelah printed cartoon ke ape2 yg comel. just a plain n normal one.

oklah gituh. pd ku, yg penting it serve the purpose.

nk dptkn cd ni pun xterhad cam dulu. la ni kedai online yg jual cd tumbuh mcm cendawan lps ujan. mcm2 jenis ada. janji sediakn ongkos jer. nk cuba yg murah atau terus nk beli yg mahal, terpulang pd poket msg2. janji, kita puas hati dgn ape yg kita laburkn.

ku benarnye seronok dpt pkaikn cd pd anak2. they look healthy, hepi n cute wearing it. di samping tu ku rasa ku berjaya play a role to save d environment. lg bertambah seronok bila tiba masa nk menyidai cd2 nie. ampaian ku ceria jer dgn warna warni cd nie.

UMARmurshid in babyzara AI2 cd + ALImukhriz in thirties AIO cd

UMARmurshid in babyzara AI2 cd + ALImukhriz in thirties AIO cd

 

p/s: warna warni je rs hati bila dgr lagu ku peluk dunia by ayu oiam.

March 6, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment

nak HUG

p1150871

*pic info: UMARmurshid baru smpi dr umah pengasuh. since Chor p amek dia ngan motor ari tuh, he has to wear sweater yg ku sndiri ter-realized melalui gambar ini, sudah ketat n kecil 4 him. poor him* 

 

one fine evening. d blakang rumah. d tepi ampaian.

 

ummie, nak hug”

aku pun tunduk la dpn dia n depakn tgn cam bese, “bukan! nak hug tu“, sambil tunjuk2 pd something.

laaa. kata nk hug ummie td”

“bukan! nak hug tuh”

puas aku pk amende la yg dia nak hug sesgt nie.

ook.

ku segera paham hug apenye bila dia tarik kain baju kat tgn aku n hug sedayanye mcmana aku ‘peluk’ kain2 yg byk, yg aku angkat dr jemuran.

ceh.

nak hug kain2 tu jugak rupenye.

ish ish ish

March 2, 2009 Posted by | Uncategorized | Leave a comment