i LUV u, u LUV me

DIY tee 1

utk raya yg lepas, mmg aku da psg niat nk bg hero2 kecik pkai t-shirt yg aku custom made designnye. maknanye, beli plain tee n DIYkan design kat tee tersebut. makanye, sebelum mula ramadhan lg da prepare beli tee kosong nie. bukan 1 tapi 8 lai (4 for each hero) plus 1 design yg boria utk kami anak beranak. hehehe

malangnye, menjelang syawal mulia, hanya 2 design tee je yg mampu disiapkan. kekeke. berkobar2 bukan main. sebelum puasa occay da beli tee & peralatan lain. tp itulah, ini bukan keje hakiki. setakat part time je pung. nk mencari masa n tenaga tu yg amat payah benonye. bila bulan pose, kudrat nk melawan rasa hndk tido awal di mlm hari tu amatlah kurang sekali.

apepun, ini design tee pertama.

ultraman cosmos!

nk buat ni sonang bai tu. sgt perlu ada plain tee, freezer paper, pisau tajam, fabric paint. since my dear heroes r too obsess wit ultraman, makanye aku pun carik design ultraman yg bersesuaian. photostat terus ats freezer paper ikut saiz yg bersesuaian dgn tee yg ada.

next, pkai pisau yg betul2 tajam utk potong n buang bhg2 yg tidak diperlukan.

pastu, iron freezer paper pd permukaan tee yg kita nak. iron kan jugak freezer paper kosong pd bhg dlm tee supaya bila kita sapu fabric paint nnt, dia xmerebak ke mana2. (tp ada yg kita xperlu pun. terpulang lah kot eh)

once da settle ngan ironing part, sapukan fabric paint. xperlu byk sgt kang melimpah ruah, xlawa!

let it dry. make sure it is completely dry b4 u peel off the freezer paper.

& inilah hasilnye;

one for Umar & one for Ali

siap betul2 sehari b4 mula cuti raya. huahuahua. punyelah lama menunggu semangat tiba. padahal nk menyiapkan bende alah ni xsmpi 24jam pun termsk proses pengeringan. siap sapu cat, terus gantung bwh panas hari terik. lepas kering kontang baju tuh, masuk, terus koyak je freezer paper tuh. cam xpercaya leh buat ultraman comei nie. kekeke.

& bila melihatkan hero2 ni pkai di hari raya lepas, terasa kembang kuncup hati sbb dpt buat something kat depa.

mari beraya bersama ultraman cosmos!

aku rasa depa cute pakai sleeveless tee oren dgn ultraman cetak sendiri hari raya hari tuh. hehehe

“Cosmosss!”, kata Along di kala mood ber’ultraman’ nye dtg. Apa pula kata Ali? “Momossss!”. Hehehe

Tapi le ni da xde Momossss da. Sudah tukar jadi, “Momok, ambik..” (ok, ini da masuk citer lain. bukan citer tee lagi).

Tanya Umar semlm mana Ali belajar ckp gituh. Kata Umar, “Emak yg ckp kat Ali.” Huh! Punyelah aku niat nk avoid anak2 kenal momok segala ni, tgk2 pengasuhnye sndiri ajar gituh. Tapi Umar dulu xpenah kenal pun word2 gini dgn pengasuh yg sama. Chor kata, mesti sbb Ali ni buas skek kot. Sbb tu agaknye cara sng nk handle dia, pengasuh ckp gituh. Baru dia takut skek.

Aku pulak klu kat umah, bila da xlarat nk kejar dia tatkala nk pakaikan pampers atau pun bila xlarat nk umpan suh keluar dr bilik air selepas sesi mandi, aku ckp, “Cicak, amek Ali ni. Gigit tato dia”. maka terkedek2 la dia berlari ke aku sbb dia takut ngan cicak.

 

September 27, 2010 - Posted by | Uncategorized

1 Comment »

  1. salam sis mana nk cari freezer paper tu

    Comment by zaza | September 6, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: