i LUV u, u LUV me

Wean off

  

budak kecik ni akan menjejak umo 2 thn xlama je lagi. pejam celik pejam celik, my breasfeeding journey pun akan berakhir jugak. jadi, selepas aje blk dr cuti raya, aku mulakan step2 yg perlu utk stopkan Ali dr breastfeed nie. dari ape yg aku baca, sesetgh budak boleh jatuh demam! kalu proses wean off ni dibuat secara drastik. in fact si ibu pun bleh demam gak. huh! punye kuat chemistry antara susu ibu dan anak ini kan?

disbbkan takut Ali xleh terima klu dibuat secara tiba2, so aku mulakan pelan2 & i wish to make a full stop rite b4 he reaches that number 2 soon.

i’ve started last nite by calitkan skek minyak mustajab NR. sbbnye my opismate did this to her daughter & she succeed dan2 tu jugak. terus anak dia xmo isap da lepas tuh. tapi in my case, Ali xgive up pung! huh. dia isap, then rasa lain. stop kejap sambil ternganga2 mulut kesan dr minty taste minyak tuh. pastu dia kesat2 lidah n mulut dia kat jari. then continue isap n repeatedly did the same nganga2 n kesat2 lidah n bibir tuh smpi la rasa minyak tu ilang. & he continued isap mcm bese. lepas2 tuh bila aku calit lg, dia isap mcm da xde mende da.

 

 adoiii. nmpk gaya its not gonna be easy to wean him off. nk suh minum susu botol pun smpi menangis2 minum. camno tuh?

it’s actually depends on the mother samada nk teruskan atau tidak bagi susu badan ni selepas umo budak 2thn. ada yg pilih utk teruskan & ada yg pilih utk stop terus mcm aku.

dlm dunia perubatan, 6 bulan pertama adalah waktu yg sgt2 dianjurkan diberi susu badan sepenuhnya pd baby. sbb masa tu baby nk bina antibodi, nk serap segala khasiat utk pembesaran deme. selepas2 itu, terpulanglah. dlm agama kita plak, digalakkan ibu beri susu badan smpi anak berusia 2thn. selepas2 itu, terpulang jugak. apepun sume ni depends pd badan ibu tu jugak. tiada paksaan sebenarnye. sbb ada ibu yg diberi rezeki punya susu badan yg byk. ada ibu yg diberi rezeki hanya smpi anak tu berusia beberapa bulan aje malah ada yg hanya beberapa hari aje.

aku alhamdulillah punye rezeki utk beri Ali smpi dia 2 thn. itupun Ali dpt sepenuhnye susu ibu hanya utk 1 thn yg pertama je. lepas2 tu da start campur bila stok susu beku da abih. yg aku pam hari2 xmampu nk penuhi selera dia di umah pengasuh. & aku stop pam susu sepenuhnye just b4 puasa yg baru lepas disbbkan xlarat nk mengepam masa demam ari tuh. lgpun semangat mengepam da hilang. da seronok ke hulu ke hilir tanpa perlu mengendong beg pam. huhu.

apepun, bersyukur dpt smpi ke tahap ni. xpernah sangka pun sbb dgn Umar dulu smpi dia 7 bulan aje. dgn Ali ni pun aku set smpi dia 6 bulan je then letak next target dr sebulan ke sebulan. tgk2 da nk 2 thn da. pe’el dia masa mengisap pun da mcm2. smpi aku naik segan la klu nk p berjln dgn dia. tmbh lagi klu perlu bermlm di umah sedare mare yg perlukan kita utk tido di tempat terbuka.

xpelah, xlama je lagik. pastu STOP!

 

September 21, 2010 - Posted by | Uncategorized

2 Comments »

  1. sgt comel la ini budak kecik.tu yg bt pakngahnye slalu rndu same die.tiap2 hr dok ngajuk ali ckp.hehe…
    tgu nk dpt adik baru nti bru die stop kot k.ina..:D

    Comment by aida nuriezma | September 24, 2010 | Reply

    • pandai ye..haippp!

      adik baru plan thn dpn..lmbt lg tuh..ada sebulan lebih skek je lg ni sblum dia 2 thn..masih xberjaya2 jugak nie..

      Comment by websandroumar | September 24, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: