i LUV u, u LUV me

Huru Hara Cuti Sekolah

2 minggu cuti sekolah ni, Umar n Ali mmg enjoy betul bercuti. bermain, gelak-gelak hingga ke bergaduh, nangis-nangis. sama je byknye.

Awal cuti sekolah, kami pulang ke Perak sbb Ayah Ngah (adik Chor) kawen. Bila pulang ke Perak ni, Umar & Ali mmg xbetah duduk di rumah. Asal celik mata, rumah jiran sebelah ditujunye. Dapat plak balik kali ini, msg2 sibuk ngan mcm2 hal org kawen, mmg aku da xkuasa nk jerit2 suh blk waktu mkn tghari ke ape ke. Asal nk mkn, pndai la deme masuk umah ke dapo. Ramai yg melayan. Bukak je mulut btau nk mkn, akan ada yg tlg hidangkan. Makcik, Maksu, AyahChu, AyahChik, OnyangChik, OpahYong etc.

Hari kenduri kawen, ptgnye bila selesai majlis, terus kami cabut pulang ke teratak Seremban 3 pulak. Bekerja beberapa hari, pulang plak ke Kedah sempena kenduri kawen Paktam (adik aku). Huiii. further up north plak kali ni.

Macam pulang ke Perak sebelum ni, Umar & Ali sekali lg umpama burung terlepas dari sangkar. Lepas bebas je deme berdua nie. Asal celik mata, berkejar-kejar main ngan pak & mak sedare kembar yg sebaya dgn Umar nie. Ali plak, asal celik mata, mengadap I-pad nenek & hp nenek. Sng citer, Ali ni game addicts. Angry bird tu mmg feveret dia. Xcukup I-pad & hp nenek, I-pad PakNgah, hp Makngah jadi mangsa. Sib baik abah n ummie dia xde hp canggih dgn game apatah lg i-pad ke i-phone ke. Kuiii. Hero sorg ni dia x gu sgt ngan Umar n pak & mak sedare kembar nye sbb dia ni raja gegar. Xbleh xkena, mesti nak nangis. Kaki gaduh pun yea walaupun badan kecik compare to others. Badan kecik tp garang kan, dik? Hehehe. Sapelah nk melayan sgt mamat gegar ye dak.

Selesai hal kenduri di Kedah, esoknye baru kami pakat pulang rumah masing2. Smpi di teratak Seremban 3, punggah baju2 kotor, ganti ngan baju2 bersih dlm beg, bertolak plak ke umah mak di Ampang sbb aku ada bengkel di sana. Perjlnan kali ni, Chor xikut sbb dia keje.  Huiii, lotih den lotih. Berkejar sana sini. Sib baik mak da pencen, leh mintak tlg tgkkan hero 2 org nie. Time kasih mak..:)

Beberapa hari cucu-cucu ni duduk ngan nenek dia, sekali lg deme enjoy sungguh bermain & bergaduh. Berebut i-pad toksah ckplah. Msg2 xnak mengalah. Yg tu pukul yg ini. Yg ini pukul yg itu. Ish!! Belum lg bab Ali yg suka membuli nenek dia. Kesian tgk mak..:(

Hari2 akhir kepada minggu cuti sekolah nie baru aku discover 2 bende pada rambut hero2 nie.

Umar tiba2 ada byk telur kutu di rambutnye. Mak ckp mgkn berjangkit dari MakNjangnye sbb sepjg kt Kedah hr tuh depa dua ni mmg rapat dok main ke hulu ke hilir. Aiyooo, bende yg aku takutkan jd kenyataan sudah. Nak kena p cari ubat la nmpknye or else, the easiest way is botakkan aje. Chor da mula bermuka kelat sbb dia xmo anaknye tidak berambut. Hehehe. Xpe abah, ummie carik ubat dulu, kita tgk guano deh.

Ali plak, wujudnye rambut toet kecik atas kepala mcm ekor angry bird-feveret game dia.

Bila disoal siasat, keje Umar rupenye. Sekali lagi Abah eh bermuka kelat sbb rambut pjg hero kecik ni da rosak. Hero kecik ni rambut dia lurus lembut elok jer. Hasil keengganan Chor utk potong rambut Ali sejak sekian lama, rambut dia da cecah paras bahu. Mmg rock klu tgk hero gegar nie. Bila abah eh tanya, “kenape Along potong rambut adik?”. Umar jawab, “Along nak bagi cantik”. Hahahaha, cantik la sgt ada ekor atas kepala tuh!

Dulu gara2 dpt capai gunting yg aku letakkan atas almari, habis langsir rumah dia guntingkan. Cuma yg bagusnye dia btau aku dia gunting ‘kain’. Aku plak sbb dia btau ‘kain’, aku xheran sgt. Dlm kepala dok pk mgkn kain2 buruk ke kain lain sbb xpulak aku nmpk kain kena gunting dlm umah tuh, sekali, beberapa hari lepas tu baru perasan langsir pintu da bocor dek Umar. Bila tanya dia blk, dia kata, “Mmglah along yg gunting. Along gunting kain ummie yg ini (sambil dia tunjuk kat mana yg dia gunting2 kan tuh.” Huhuhu.

Itulah, cuti sekolah punye pasal, mcm2 citer muncul. Umar pagi ni katanya xmo p school sbb bibir sakit terkena bucu meja kat umah nenek. Tambah dia lagik, rambut Along ada kutu, nnt teacher marah. Aduhhh, relaks aa Long. Simpan rahsia ni ye. Jgn btau sape2. Ummie usaha carik ubat kutu hari ni jua. (Tapi Umar ni pun xleh percaya sgt. Tgh suka2 tuh, dia lepas aje ckp nnt.)

Advertisements

June 13, 2011 Posted by | Uncategorized | Leave a comment