i LUV u, u LUV me

Rangkuman 11hari

diam xdiam dah masuk hari ke 11 di tahun baru. Umar memulakan sesi persekolahan tadika dia kat RSK secara officialnye 3hb yg lepas. ceria sgt hero sepet ni bila dpt ke sekolah. xde masalah lnsg. i was expected ada syahdu2 skek dr hero sepet ni tp he turned out the other way round. sgt2 positive. ummie dia je emo skek bila intai dia dr blkg kelas. hahaha.

teka yg mana Umar?

 

emo-lah bila kenangkan anak yg sepet ini yg satu masa dulu kecik je, la ni da bsr, da mula langkah ke sekolah dah.

Umar - after orientation session @ RSK

Ali plak utk minggu pertama dia di rumah pengasuh tanpa Alongnye, meraung setiap kali di hntr waktu pagi. Tapi da masuk minggu ke-2 ni, dah ok da. dia da redha dgn keadaan kot. hehehe. kata chor, da bleh bai-bai mcm bese pg2 tuh. hilang sudah kawan nk bergaduh ye Ali..

Ali lentok

 

+ + + + + + + + + + + + + +

7hb lepas, genap setahun Abah pergi.

Abah orangnye garang & tegas. aku pernah kena tampar masa kecik smpi berdarah hidung yg semmgnye ada penyakit mudah berdarah ni. pernah juga terpempan melihat abah mengejar dgn parang apek yg tipu abah dgn menjual tebu muda utk gerai air tebu abah dulu.

Tetapi abah juga orangnye kelakar. suka buat lawak. kdg2 klu dia nk bercerita something yg kelakar, gelak tawa dia mendahului cerita yg dia nk smpikan. terpinga2 org sekeliling yg mendgr ceritanye. padahal dia da berair2 mata gelak sndrian. dia suka share kisah2 kelakar dr zmn dia kecik smpi ke zmn dia bawak teksi dulu.

Abah juga orangnye kreatif. di rumah TSG dulu, abah bikin sndiri dinding tangga siap dgn stor mini bwh tangga & seni ukiran di meja tepon yg dia bina. penah dulu aku kena buat projek kayu utk subjek seni Ting.3, abah tlg buatkan plak ukiran keris dgn tapaknye utk aku. Aku dapat markah tinggi utk projek ‘Abah’ itu. terima kasih abah!

Abah sgt sukakn haiwan. sgt2 sayangkan haiwan. kucing, burung, ikan, ayam, itik, lembu, kera. semua penah abah pelihara satu masa dulu. haiwan mudah mesra dgn abah. kucing terutamanye, sng dekat & mudah manja dgn abah.

@ Bukit Merah/ 2007

etc.

– + –

Abah yang garang, yang kelakar, yang kreatif, yang mesra haiwan dan pelbagai yang-yang lg telah tiada utk selamanye. Pergi mengejut tanpa aku sempat berjupe di akhir-akhir hayat dia. Tapi aku bersyukur sgt sbb saat perginye Abah hingga ke urusan pengebumian dia, Allah permudahkan semua urusan.

Moga Abah terus tenang & damai di sana. Amin!

the whole family - Penang Bridge/ 1990

 

 

January 11, 2011 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: