i LUV u, u LUV me

ceria @ idiot box

pagi semlm, aku bertolak lewat sbb nak terus hadiri meeting di putrajaya. maka, chor berangkat dulu dgn hero2.

bai-bai hagemaru. bab-bai ultraman. bai-bai fukuchan. bai-bai asarichan.

bai-bai along.

jgnlah bai-bai along. ummie cakaplah bai-bai monster.

Oh, pulak dah…

.

mlm tadi, selepas dinner.

ummie, nanti along nk bayar 100 yen ye?

along kat malaysia lah. kita pakai ringgit malaysia.

xnak. along nk pakai yen jugak.

aku xingat ape sbbnnye membawa kpd dialog di atas. tp yg nk di hi-lite kan adalah obsesinye umar pada rancangan2 kartun di ceria yg terlalu byk kartun jepun alih-bahasa smpi dia berupaya gunapakai semua berkaitan dalam dialog harian dia.

memula dulu ok juga la sbb aku perati he learned a lot from anime nie. dialog2 kartun jepun tu kan mcm formal skek. so, umar ni bila berckp mmg tersusun cantik je bahasa dia. dan dia tau bila & bagaimana nk pkai word2 tertentu masa umur dia kecik dulu la. amazed la makpak dia ni.

but days by days, rasa mcm too much la plak. bab bahasa tu ok lagi tp xtahan bab action & bab2 lain. silat ultraman dia xyah ckp la. tahap silat plg tinggi da kot. siap ada sound effect bila tgh bersilat tuh. ada dialog tambahan plak tuh.

ummie, along mimpi monster mlm td. along takut.

along lawan laa. along kan ultraman.

mana boleh. along xde contact point (smbil tunjuk jari telunjuk pd aku)

bihtu, sape yg ada?

mosashi je yg ada contact point.

dialog ni terjadi lepas dia bgn dr tido. bersilat ultraman bagai smpi bwk ke mimpi. belum bab dia berfantasi berlawan dgn monster. bawak kapal angkasa (padahal duduk atas motor dia tu je).

xtau camne nk stop dia dr melayan sgt2 ceria ni. smpi sanggup berebut remote ctrl ngan makpak dia. takpun merayu domba,

along nk tgk dua je lagi ummie. pastu along tukar citer lain.

idak pun,

kalau abah ummie sleep, along tukar citer kartun.

punyelah sanggup dia berjaga sorang2 depan tb semata2 nk layan ceria. xpaham aku dia bleh byk kali tgk kartun yg sama dr pagi smpi mlm. standard astro la kan dlm sehari bape kali siar siri yg sama. miss citer pagi ni, jgn risau. tghari kang, ada blk punye. hahaha

ada hari tuh, dia da ngantuk sgt2 tp menahan mata dr tido sbb nk tgk ultraman. last2 bila mata da xtertahan sgt dia masuk jugak ke blk sambil baring sebelah aku.

ummie, gosok belakang along (he needs that in order to sleep).

along nk tido ye?

a’ah. (mata da pejam tp tetiba…) tapi along nk tgk ultraman tuh.

alah long. along sleep dulu. along jaga nnt, ultraman mesti ada balik. ceria la long. dia mesti ulang selalu.

ooo. oklah. along nk sleep.

gosok kejap, terus tido. nmpk sgt dia sebenarnye xheran lnsg bab astro ceria tipu dia ngan ulang tayang citer sama je sepjg hari. yg dia tau, dia sgt suka sbb hero kesygan dia sentiasa ada di tv.

ntahlah. harap2 tahun dpn bleh la kot kurangkn skek his habit of watching astro ceria ni. tahun dpn nk masuk sekolah dah. jgn ali take over plak, sudahlah.

October 14, 2010 Posted by | Uncategorized | 5 Comments