i LUV u, u LUV me

Bencana di PLUS H’way

baca pasal kemalangan ngeri pg td sungguh buat aku seriau. xsangka plak sebegitu dasat. no wonder traffic plus hiway dr arah selatan mlm td sgt mendamaikan mata. smooth je. aku & hero2 was otw blk umah di sban dr ampang mlm td. besenye start dr area bangi da bleh nmpk a tail of lites kat lorong menghala ke KL. ujung minggu kan. org2 yg blk kg di selatan pakat turun kl blk la utk bekerja. bersusun kereta kat belah sana. bergerak tp perlahan. tp semlm, serius traffic tenang sgt. smpi aku ckp kat chor,“agaknye sbb da abih syawal, depa da tobat nk berjalan merata kot” rupenye2 ada kisah tragis. semua kereta dilencong masuk ke jln dlm. sbb tu hiway kosong je.

.

..

bas melambung.masuk ke lane bertentangan.hempap plak kereta di lane sebelah tuh….

kalau kereta melambung pun sudah dirasakan ngeri, inikan plak bas yg penuh muatan. ya Allah! melihatkan gambar2 kemalangan. dapat plak baca status2 di fb, mmg betul2 buat aku seriau.

aku pengguna setia hiway plus. pegi balik keje ikut plus. pegi balik kursus/ bengkel ikut plus. blom kire pegi blik umah mak di ampang & pegi balik umah mentua di perak. most of the time ikut plus (jugak hiway2 lain). mmg sokmo berjupe ngan kenderaan2 yg lajunye ntah ape2.

lori2/ treler2. mentang2 ko besar. asal rasa nk tukar lane je, bagi signal terus belok masuk lane sebelah. kereta2 kecik kat blkg kena brek mengejut sbb ada bende besar tiba2 kacau line. geram dlm hati ni xtau la nk kata ape. berlagak giler driver lori tuh. blom masuk bab lori2 yg nk race sesama deme lg.  

lori minyak lam soon. dah berapa kali aku lalui waktu pagi bersaksikan 2 lori berjenama sama berlumba atas hiway..aku bajet lori ini tiada muatan sbb laju nye subhanallah! sgt tidak kena ngan yg tercatit pd sticker di blkg tongnye. tmbh lg dari gaya 2 lori ni mencilok kenderaan2 lain subhanallah! sgtlah tidak padan dgn tatacara pemanduan treler yg sebenarnye.

bas2 ekspress. yg bergerak di waktu pagi & petang during wkdays mostly adalah bas ekspres yg membawa pekerja2 yg tinggal di melaka & n9 tapi bekerja di putrajaya & kl. aku penah menjadi penumpang bas ekspres sebegini kala bekerja di putrajaya dulu. lajunye bas ni xyah ckp la (ada yg berhemah betul, ada yg tidak. beselah xsemuanye cantik aje kan pemanduannye sbb yg si driver ni manusia. ada hari di ‘waras’, mmg berhemah. ada hari dia moody, mmg dia pelanyak bawak bas sesuka hatinye shj). xpadan dgn keadaan sesetgh bas yg sgt tidak kompeten utk travel hari2 sebenarnye. asap hitam. air-cond out. bau dlm bas yg kepam. huh! bila keadaan bas da xbape betul, bas plak dipandu laju, xikut undang2 yg sepatutnye, kalau berlaku kecemasan skek je atas jln, boleh membawa kpd bencana tau.

bas ekspres delima – bas yg menjadi punca kemalangan ngeri semlm, penah bagi hi-beam kat aku kala aku memandu pagi2 ke opis di hiway. hi-beam diberi di lane paling kanan &  i was at 120km/hr at that wee hr.  just imagine how fast the bus was? pagi2 da bwk laju giler. bas plak carry individu2 yg willing to travel to & fro melaka, kl everyday for the sake of mencari rezeki utk keluarga. x ke naya kalau jadik bencana & those in the bus cedera ke ape ke. what will happen to the family then? aduhhh.

sedih rasanya bila ada orang yg xhargai nyawa manusia ni. ada akai tp letak kat lutut!

sokmo kala aku nmpk lori2 atau bas2 yg ‘luar biasa’ pemanduan ni aku catat no plet (tapi dlm kepala jer. -my bad) dgn angan2 nnt aku nk sms ke jpj & perlesenan suh pantau kenderaan bernombot plet tuh. jpj pun advise gitu,kan? amek gambar n email pd deme kenderaan yg buat salah di atas jalan nie. tp nk amek gambo kenderaan, xdapek la sbb tepon aku xmampu nk capture moving subject. dapat gambo kabur jer. TAPIIInye..bila smpi opis atau smpi umah, no plet yg dicatat hanya dlm memori kepala tadi ilang gitu je bersama2 ilangnye keraguan hati bila da selamat smpi ke destinasi (again, my bad).

selalu aku baca & dengar, bawak kete ni mata kena meliar pandang sekeliling tp jgn smpi hilang FOKUS pemanduan. perati sebarang pemanduan yg tidak normal. bukan perati bende2 yg xsepatutnye dilakukan kalau tengah memandu. dari perati tadi, kdg2 boleh ‘baca’ ape yg driver tadi nk buat seterusnye. cthnye masuk simpang. kat msia ni byk kete yg lampu signalnye berbayar. klik signal kanan kena charge 5posen. signal bunyi klik-klik lama charge 2posen lg. disbbkan diri kedekut nk mampos bayar yuran signal ni, kedekut giler nk bg signal smpi sanggup menyusahkan org2 lain.

klu kita betul2 perati org2 gini, kita bleh baca siap2 yg dia nk masuk simpang, alhamdulillah dpt ngelak dr tercium bontot ketenye. (di samping tu ikutlah aturan jarak antara kenderaan. klu da mmg pe’el suka follow rapat, tercium tu kire bonus la kan sbb sndiri cari susah).

aku kalu dpt baca driver dpn aku ke sebelah aku ke lain mcm je mmg seboleh mgkn aku drive jauh dr deme nie. samada aku bg je deme jauh ke dpn atau aku yg jauh ke dpn. janji jauhlah dr potential reckless driver nie. mcm bas, klu dia da usha rapat tu, mengalah je la. dia nk sgt ke dpn, bagi dia ke dpn. xrugi pong. aku penah juga dihi-beam kan oleh sebuah kereta kuning. aku nk ke tepi xbleh sbb ada kereta, nk laju ke dpn pun xbleh gak sbb kereta kat dpn pun slow. sudahnye aku terus drive smbil alert la jugak ngan hi-beam tuh. tau2 dia belok ke kiri n mencilok laju celah2 keta. smpi emergency lane pun dibantainye jugak nk mencilok. marah la konon tuh. hahahampeh! tp, xlama lepas tuh, aku nmpk kete kuning yg sama benti kat tepi jln sbb da berlanggar dgn lori. hahahaha. served you best. masa nmpk dia cilok ke kiri tadi lg aku dok kata dlm hati, “moga berlanggar la hdnkye”. tup2 betul kena ngan lori. sib baik xteruk mana tp aku nmpk driver nye berdiri tepi jln smbil bdn bongkok mengusik tempat kena langgar. tgn plak tepuk dahi sndiri.

sesungguhnye doa org teraniaya tu dimakbulkn tuhan. aku teraniaya sbb dihi-beamkan tanpa henti w/pun dia nmpk line aku xclear utk bg dia jln. maka, merasalah dia dgn ape tuhan beri.

.

.

opsss, da melalut2 plak ulasan aku smpi ke tips memandu plak (macam terel sgt pun,kan?) dak, saje berkongsi ape yg aku tau & ape yg penah aku lalui.

nway, pasal kemalangan ngeri tu, moga kita semua berubah la hendaknye. m’sia losts most of its citizen thru xciden tau. sedih aku kenangkan org2 yg meratapi pemergian org2 yg tersayang hanya disbbkan keDUNGUan seorang individu. berfikir logik & tenang masa memandu. bukan kita sorang je yg pkai jalan tuh. ramai lagi. klu ikut nk cepat smpi, ramai lagi yg nk cepat smpi jugak. tp klu sume pakat nk laju masa drive tu, inilah jadinye. papan tanda angin lintang ke, pandu perlahan ke sume nmpk kosong je.

moga jadi peringatan utk diri sendiri & chor juga. fokus b, fokus tau!

October 11, 2010 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: