i LUV u, u LUV me

bona eh..Umar da 3hari xmo pkai pampers kat umah K.ayu..kata K.ayu lagi, Umar ikut Muna (awek yg tuo sethn dr Umar). Muna xpkai pampers, dia pun xmo pkai pampers jugak.

bona eh lagi..aku slalu psycho Umar psl xpkai pampers nie..

“Muna pkai pampers lagi tak kat umah mak?”

“Muna xpkai pampers.”

“Hah. Muna xpkai dah. Along pun kena blaja la xpkai pampers jugak. Boleh?”

“Boleh.”

Manjang je ‘boleh’ Umar ni tapi in real bona eh, xboleh pun. tu yg aku kata aseklah terbabas klu nk toilet train dia sebelum nie. tapi xsangka plak, disbbkan aku slalu tanya2 dia psl Muna ngan pampers ni, at last dia sndri yg volunteer xmo pkai pampers lg.

alhamdulillah sng aje rupenye nk ajar. betullah teori bijak pndai, budak2 kecik ni, klu kita slalu ulang ckp bende yg sama, dia benarnye ingat & paham. cuma pelaksanaan dia tu lah kdg2 cepat aje dia nk ikut. kdg2 lambat aje dia nk ikut.

cam kita dok ajar dia 1, 2, 3 ke. a, b, c ke. dia paham & dia ingat sebenarnye. tp sbb naluri budak yg suka main2 & masih xsuka nk concentrate pd satu bende je, kita jd gerem je bila tgk dia xpay attn. padahal, dia pay attn dlm diam. dgn cara dia sndiri. itu yg klu kita perhati betul2, klu dia main sorg2, akan kuar blk 1,2,3 tu dr mulut dia. toksah tego, nescaya boleh dgr dia kira smpi abih dgn jayanya & amazingly it turns out in correct order. tp cer kita tego dia masa tgh dia mengira tuh, mulalah tunggang terbalik susunan nombor tu td. hahahaha. kdg2 leh tgk dia blushing sbb malulah kononnye org tau dia ngira tuh. alalalah

back to pampers td, aku n chor mmg xpenah memaksa dia utk tidak pkai pampers. sbb pd kami, when the right time comes, he will & he can do it by himself. xguna pun nk memaksa. kang sakit hati sndiri klu dia bebetul xnak ikut & dia xperform up to kitanye standard. mcm puting dulu, punyelah kitaorg nyorok puting la ape la sbb xmo kasik dia isap bende alah tu lg, sudahnye xbleh jugak.

tp masa tiba hari yg betul tu, dia sndiri yg campak bende alah tu keluar tingkap kereta. so, mmg peluang utk p amek puting tu semula utk dia mmg xde lah. aku punyelah risau kot lah dia xleh tido ke ngamuk ke sbb xde puting. nak plak masa tu aku tgh berpantang kat ampang. chor was out of scene if he throws tantrum. tp alhamdulillah, it turned out really well. tido pun sonang bai tu. kdg2 dia bertanya psl puting, we all btau blk yg dia sndiri buang puting tuh so no hope to have it back. & he understood & he asked no more.

& hari ini, klu ditunjukkan blk gambo dia ngan puting tuh, dia blushing sndiri. ada satu masa tuh, dia tanya aku plak ape kat mulut dia tuh. hahahaha. nyampah tau! saje je buat2 xtau psl puting tuh.

oklah, this is another milestone after kes puting dulu. yesterday, mmg kompem dia da ok w/o pampers. nak berak pun bleh straight away ke toilet. no more cicir2 nie. hehehe. i think i shud reward him wit something la tp xtau ape lg.

tapikan…

yg sebona2 eh, spenda thomas dia yg aku janji2 kan tuh, smpi sudah xcarik2 lg..omak eh xdo maso la, Umar..soba lah yo!

September 11, 2009 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: